Friday, 26 April, 2024

Θεσσαλονίκη: Φωταγωγήθηκε το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Χιλιάδες χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια άναψαν στην πλατεία Αριστοτέλους, «ανοίγοντας» επίσημα την γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα πριν από λίγη ώρα, φωταγωγήθηκε το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο που βρίσκεται στην Αριστοτέλους, ύψους 18 μέτρων.
Το κουμπί, για να ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο που κυριαρχεί στην πλατεία Αριστοτέλους, πάτησε λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μαζί με εκπροσώπους φορέων της πόλης και εταιρειών που μοιράστηκαν αλλά και στήριξαν μέσα από δωρεές το όραμα του Δήμου Θεσσαλονίκης τα φετινά Χριστούγεννα η πόλη να είναι πιο φωτεινή και πιο γιορτινή παρά ποτέ.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζερβας, όπου παρευρέθηκε στο άναμμα του δεντρου δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Φωτίζουμε την πόλη μας σήμερα, φωτίζουμε τις καρδιές των ανθρώπων! Ξεκινάμε από εδώ, από την πλατεία αριστοτελους στο κέντρο της πόλης και δίνουμε φως, χαρά κι αισιοδοξία σε όλη την πόλη και σε κάθε γειτονιά. Προσπαθούμε κάθε χρόνο η Θεσσαλονίκη να γίνει όλο και πιο γιορτινή και πιο αισιόδοξη, αλλά όλα αυτά δε θα μπορούσαν να γίνουν αν δεν είχαμε δίπλα μας τους ανθρώπους του δήμου και τους ανθρώπους που βοήθησαν να στηθεί όλη αυτή η μεγάλη γιορτή. Τους μεγάλους χορηγούς μας, τις εταιρίες, τα επιμελητήρια και τους φορείς της πόλης. Χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν αυτό που βλέπετε σήμερα. Ευχαριστώ πολύ από την καρδιά μου και εύχομαι σε ολους τους πολίτες της πόλης και σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά!»
Συνεργεία του δήμου με τη βοήθεια μηχανημάτων τοποθέτησαν κόκκινες μπάλες πάνω στο επιβλητικό δέντρο, ενώ έχουν τοποθετηθεί και οι ξύλινες κατασκευές σε σχήμα «Λ», καθώς και οι κόκκινοι πύργοι που το πλαισιώνουν.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, σε 17 ημέρες θα έχουμε Χριστούγεννα και παρά τις σκληρές συνθήκες που δημιουργεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη η προσμονή της έλευσης της πιο όμορφης εορταστικής περιόδου ήταν δεδομένη.
Η φάτνη μπροστά από το δέντρο, στη πλατεία Αριστοτέλους, περιβάλλεται από συστάδες περίπου πενήντα ελάτων. Ένα ξεχωριστό οπτικό αποτέλεσμα, άλλωστε, διαμορφώνουν τα μεταλλικά φωτιζόμενα δέντρα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί τόσο στην πλατεία όσο και στον άξονα της Αριστοτέλους.
Μάλιστα, από τη Μητροπόλεως έως την Εγνατία θα στολιστούν περισσότερα από 500 δεντράκια. Την πλατεία και τον άξονα της Αριστοτέλους φωτίζουν φέτος περίπου 350.000 γιορτινά λαμπιόνια, που όμως είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα δημιούργησε και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης με τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες της.
Στον σχεδιασμό για τον εορταστικό διάκοσμο προβλέπονται επίσης και τρεις πρωτότυπες κατασκευές που θα προσφέρουν ένα εντυπωσιακό light show στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα αφαιρετικό πιάνο, με διάμετρο 12,5 μέτρων, για μια κατασκευή με κύβους ύψους τεσσάρων μέτρων αλλά και για τη γνωστή κατασκευή σε σχήμα -Λ, η οποία όμως φέτος τροποποιείται, ώστε να σχηματίζει αστέρι.
Στις γειτονιές θα στηθούν συνολικά 48 χριστουγεννιάτικα δέντρα προκειμένου κανένα σημείο της πόλης να μην μείνει εκτός του γιορτινού κλίματος. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρξουν χριστουγεννιάτικα δένδρα στα τέσσερα νοσοκομεία της πόλης.
Για τη δημιουργία αυτού του μοναδικού εορταστικού σκηνικού στην πλατεία και στον άξονα της Αριστοτέλους δεν επιβαρύνθηκε ούτε στο ελάχιστο ο δημοτικός προϋπολογισμός, καθώς οι δαπάνες καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από δωρεές ιδιωτών και φορέων που στήριξαν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τέλος, η πανδημία που αφήνει βαρύ το αποτύπωμα της στη Θεσσαλονίκη ώθησε τον δήμο στο να μην στηθεί τελικά το χριστουγεννιάτικο χωριό, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

thesstoday.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου