Tuesday, 24 December, 2024

Κέντρο υποδοχής για 4.000 πρόσφυγες στο πρώην στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου” στη Σίνδο

Φρουρούμενα, αλλά ανοιχτού τύπου τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό, δηλώνει ο Μουζάλας Ο στρατός αναλαμβάνει τη διαμόρφωση των παλιών εγκαταστάσεων

Το πρώην στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου”, στην περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, θα μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, τον ενημέρωσε ότι ο στρατός θα αναλάβει τη διαμόρφωση των παλιών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, το οποίο θα φιλοξενεί σε πρώτη φάση 500 πρόσφυγες και στη συνέχεια 4.000, ενώ η φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων θα ανατεθεί στην Αστυνομία.
“Πριν από 10 λεπτά επικοινώνησα με τον αρμόδιο υπουργό το κ. Μουζάλα και μας είπε ότι μπαίνει μπροστά ο στρατός. Γιατί αυτό το στρατόπεδο είναι εγκαταλελειμμένο και θέλει πάρα πολύ δουλειά”, είπε ο κ. Φωτόπουλος. Εξέφρασε, ωστόσο, τη δυσφορία του για το γεγονός -όπως είπε- ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε έγκαιρα, αλλά ούτε καν ζήτησε τη συνεργασία του Δήμου Δέλτα και της τοπικής κοινωνίας για τη μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας, ενώ έκανε γνωστό ότι το μεσημέρι θα συναντηθούν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Είπε, επίσης, ότι τέθηκαν σε ετοιμότητα οι προϊστάμενοι στις κοινωνικές δομές και στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου προκειμένου να προετοιμαστούν για την υποδοχή των προσφύγων.
Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ακόμη ότι, από τη στιγμή που η Ελλάδα κινδυνεύει -όπως είπε- με αποκλεισμό από τη Ζώνη Σένγκεν θα ήταν ο τελευταίος που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη χώρα, αλλά υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν να γίνουν όλα με σωστό προγραμματισμό.
“Δεν μπορεί αυτές οι ψυχές να έρχονται και να παραδίδονται στο έλεος του Θεού” επισήμανε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ξοδεύονται τόσα χρήματα και χρόνος για τη διαμόρφωση παλιών στρατοπέδων, από τη στιγμή που υπάρχουν έτοιμες οι παραθεριστικές εγκαταστάσεις των στρατιωτικών, τα λεγόμενα ΚΑΟΑ.
Καταλήγοντας, ο κ. Φωτόπουλος, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, κατηγορώντας τον ότι αποφασίζει για ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλονίκης και υπόσχεται ότι οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και άλλα κτίρια. “Κάνει για ακόμη μια φορά τον διοργανωτή, αυτόν που είναι πάνω απ’ όλους, αλλά τα προβλήματα τα μεταβιβάζει σε άλλους. Αποφασίζει για τη Θεσσαλονίκη, αλλά ο Δήμος Δέλτα θα είναι αυτός που θα επωμιστεί να τα υλοποιήσει” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ι.Μουζάλας: Φρουρούμενα αλλά ανοικτού τύπου τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό
Φρουρούμενα, αλλά ανοικτού τύπου, θα είναι τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό που θα παραχωρήσει ο στρατός για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα δύο στρατόπεδα θα είναι συνολικής χωρητικότητας 8.000 ατόμων
Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως με τη συνδρομή του στρατού επιταχύνονται οι εργασίες για τα hotspots σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής ανέφερε ότι στα hot spots θα γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών. Θα παραμένουν εκεί έως 48 ώρες και στη συνέχεια θα προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας.
Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι έως και τον Νοέμβριο οι πρόσφυγες ήταν το 75 – 80% των εισερχομένων, αλλά από τον Δεκέμβριο και μετά οι πρόσφυγες αποτελούν μόνο το 45-55%.
Δ. Βίτσας: Σε έτερο χρόνο η δυναμικότητα του χώρου θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι και στα 2.000-2.500 άτομα
Χώρος “δεύτερης υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων”, χωρητικότητας 700-800 ατόμων, πρόκειται να διαμορφωθεί σε στρατόπεδο στη Σίνδο, όπως επιβεβαίωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της αμυντικής βιομηχανίας ΕΛΒΟ το μεσημέρι. Τα οικοδομήματα που ήδη υπάρχουν στον χώρο του στρατοπέδου θα επιδιορθωθούν και θα διαμορφωθούν καταλλήλως ώστε να υποδεχτούν τις οικογένειες των προσφύγων, ενώ το στρατόπεδο θα λειτουργεί -όπως εξήγησε- ως ένας από τους χώρους από τους οποίους θα επιλέγονται οι πρόσφυγες, που θα κατευθύνονται ακολούθως σε άλλα κράτη.
Μάλιστα, σε έτερο χρόνο και με τις κατάλληλες κατασκευαστικές παρεμβάσεις, η δυναμικότητα του χώρου θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι και στα 2.000-2.500 άτομα, σύμφωνα πάντα με τον κ.Βίτσα, ο οποίος γνωστοποίησε ακόμη ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση τής αργούσας περιουσίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Κέντρο υποδοχής για 4.000 πρόσφυγες στο πρώην στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου” στη Σίνδο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου