Friday, 26 April, 2024

Κορονοϊός: Αυτή είναι η 60μελής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα

Με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, και πρώην εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για την ενημέρωση της COVID-19

η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, θεσμοθέτησε την 60μελή «Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης Πανδημίας».
Ο καθηγητής Τσιόδρας, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της έναρξης της πανδημίας μαζί με τον πρώην υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά-από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2020- επιστρέφει και πάλι στο κομμάτι της διαχείρισης της σοβαρής υγειονομικής κρίσης. Στην πραγματικότητα όμως, δεν έφυγε ποτέ, μπορεί να βρίσκεται συνειδητά στα μετόπισθεν της δημοσιότητας, αλλά βρίσκεται πάντα στην εμπροσθοφυλακή της Ιατρικής Επιστήμης και στην έρευνα, στρατηγική που έχει επιλέξει ο ίδιος.
Η επιτροπή, η οποία θεσμοθετήθηκε κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συνέλευσης, θα αποτελεί ένα αυστηρά ακαδημαϊκό όργανο. Πρόκειται να γνωμοδοτεί σε ερωτήματα της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημίου, να επεξεργάζεται ερευνητικά θέματα και συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής σε κλινικές μελέτες, να εισηγείται κοινά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID, να οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις προς τους φοιτητές και την κοινότητα, δράσεις ενημέρωσης προς το κοινό, εθελοντικές συμβουλευτικές δράσεις σχετιζόμενες με την δημόσια υγεία και την πανδημία.
Επιπλέον, θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια Υπουργεία υποβοηθώντας το έργο όλων των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η Ιατρική Σχολή από την πρώτη ημέρα που νόσησε ο πρώτος ασθενής έως σήμερα συμμετέχει με όλο το δυναμικό της στην ταχύτερη επάνοδο στην κανονικότητα.
Έτσι, μετά από ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής, αναλαμβάνει ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήριος Τσιόδρας με αναπληρώτρια την Καθηγήτρια ΜΕΘ, Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου. Καθορίζονται Επιστημονικοί Τομείς με Υπευθύνους αντίστοιχα: Λοιμωξιολογία-Σωτήριος Τσιόδρας, ΜΕΘ-Αναστασία Κοτανίδου, Πνευμονολογία-Αντωνία Κουτσούκου, Επιδημιολογία-Παγώνα Λάγιου, Μικροβιολογία, Σπύρος Πουρνάρας και Γεωργία Βρυώνη, Υπεύθυνος Εμβληματικής Δράσης Υπουργείου Ανάπτυξης, Βασίλειος Γοργούλης.
Αναλυτικά τα μέλη της Επιτροπής είναι 60 Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στα επιστημονικά πεδία: λοιμωξιολογία, πνευμονολογία, ΜΕΘ, επιδημιολογία-στατιστική, μικροβιολογία, ανοσολογία. Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι Καθηγητές (αλφαβητικά): Αναστασοπούλου Κ., Αντωνιάδου Α., Βασιλακόπουλος Θ., Βασιλειάδης Ι., Βρυώνη Γ., Γιαμαρέλλος-Μπούρμπουλης Ε., Γκράτζιου Γ., Γοργούλης Β., Γουλές Α., Δημητρούλια Ε., Δημόπουλος Γ., Δημοπούλου Ι., Ευαγγέλου Κ., Ζακυνθινός Σ., Ζαούτης Θ., Καλομενίδης Ι., Καπαρός Γ., Καρακατσάνη Α., Κατσαούνου Π., Καψογεώργου Ε., Κοτανίδου Α., Κουλούρης Ν., Κουμάκη Β., Κουτσούκου Α., Λάγιου Π., Λουκίδης Σ., Μάγειρα Ε., Μαγιορκίνης Γ., Μάναλη Ε., Μανουσάκης Μ., Μεντζελόπουλος Σ., Μίχος Α., Μπακάκος Π., Μπενέτου Β., Μπουφίδου Φ., Νάσκα Α., Ορφανός Σ., Παπαδόπουλος Α., Παπαευαγγέλου Β., Παρασκευής Δ., Πουλάκου Γ., Πουρνάρας Σ., Ροβίνα Ν., Ρούτση Χ., Ρούτσιας Ι., Σαμάρκος Μ., Σαμπατάκου Ε., Σιαφάκας Ν., Σπανάκης Ν., Σπυρίδης Ν., Σπούλου Β., Στρατάκος Γ., Σύψα Β., Σύψας Ν., Τσαγκάρης Η., Τσακρής Α., Τσιόδρας Σ., Τσολιά Μ., Χατζηπαναγιώτου Σ., Ψυχογιού Μ..

Ψήφος εμπιστοσύνης στους επιστήμονες από τον Θάνο Πλεύρη
Να θυμίσουμε, ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στις 6 Οκτωβρίου, ανακοινώνοντας τα μέτρα για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Επιδημιολόγων. «Η Επιτροπή, αποτελεί το κορυφαίο Επιστημονικό Όργανο, το οποίο σεβόμαστε και το οποίο παραμένει ως έχει, θα συνεχίσει να γνωμοδοτεί, να εργάζεται αφιλοκερδώς (από την πρώτη στιγμή της έναρξης της πανδημίας γίνεται αυτό) και θα μας δίνει ό,τι πληροφορία ζητήσουμε», σημείωσε με νόημα ο κ. Πλεύρης.

Με τη δήλωση αυτή, είναι πασιφανές ότι ο υπουργός Υγείας, έβαλε τέλος στις συζητήσεις και την παραφιλολογία των τελευταίων εβδομάδων, που μιλούσαν για αλλαγές στην Επιτροπή και μάλιστα για μείωση των μελών της.

Ο ρόλος του ΕΚΠΑ στην πανδημία
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος σε σχετική ανακοίνωση, από την πρώτη ημέρα εμφάνισης της πανδημίας, οι Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στρατεύτηκαν μαζί με τα Τμήματα του ΕΣΥ για τη ανάσχεση της προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Στις Κλινικές αναφοράς περιστατικών COVID-19 της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχουν νοσηλευτεί έως σήμερα χιλιάδες ασθενείς με λοίμωξη COVID-19.
Στην Πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού έχουν νοσηλευτεί έως σήμερα πάνω από 1.000 ασθενείς, στην Ά Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Σωτηρία έχουν νοσηλευτεί έως σήμερα πάνω από 1000 ασθενείς εκ των οποίων 337 στην ΜΕΘ και στην Πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Αττικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου 436 ασθενείς.
Συνολικά στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου έχουν νοσηλευτεί πάνω από 3.800 ασθενείς στις Πανεπιστημιακές Κλινικές, στο Λαϊκό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πάνω από 1.300 ασθενείς στις Πανεπιστημιακές Κλινικές, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στην Πανεπιστημιακή Παθολογική πάνω από 2.000 ασθενείς, και στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα πάνω από 1.300 ασθενείς με COVID, εκ των οποίων οι 200 στην Πανεπιστημιακή Γυναικολογική Κλινική.
Η Ιατρική Σχολή πρωτοπόρος και στην έρευνα
Πολλά Εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ήταν εξαρχής στο επίκεντρο των δράσεων καλύπτοντας τις διαγνωστικές ανάγκες πολλών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών με μοριακές εξετάσεις κλινικών δειγμάτων για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού με τη μέθοδο real-time RT-PCR. Τα εργαστήρια είναι εξοπλισμένα με υψηλής τεχνολογίας αναλυτές και έχουν αναλύσει εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ πρωτοπορεί και στην έρευνα σχετικά με τον νέο κορωνοϊό και τη νόσο COVID-19, έχοντας έως τώρα εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε μεγάλα διεθνή περιοδικά, πολλές περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη δομή υγείας στην Ελλάδα. Δημοσιεύσεις, οι οποίες σχετίζονται με πρωτογενή έρευνα, συμμετοχή σε διεθνείς κλινικές μελέτες, εισαγωγή κατευθυντήριων γραμμών και προτάσεων.
Επιπροσθέτως μέλη της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχουν στελεχώσει όλες τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Ο ρόλος της Ιατρικής Σχολής στην πανδημία σήμερα – Η αλήθεια για τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών της Ιατρικής Σχολής.
Σήμερα, οι Πανεπιστημιακές Κλινικές της Ιατρικής Σχολής συνεχίζουν και νοσηλεύουν εκατοντάδες ασθενείς με COVID προσφέροντας μαζί με συναδέλφους του ΕΣΥ τεράστιο κλινικό έργο. Μέχρι να κερδηθεί η μάχη κατά της πανδημίας, όλες οι COVID Πανεπιστημιακές Κλινικές (Πνευμονολογικές, ΜΕΘ, Παθολογικές, Παιδιατρικές) ποτέ δεν σταμάτησαν, ούτε θα σταματήσουν να νοσηλεύουν ασθενείς με COVID, όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υποβαθμιστεί η θεραπεία και άλλων σοβαρών ασθενειών όπως χειρουργικών, ογκολογικών, ορθοπεδικών, καρδιολογικών, οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν την υγεία των μη-COVID ασθενών. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για λόγους εκπαίδευσης των εκατοντάδων φοιτητών Ιατρικής, οι μη-COVID Πανεπιστημιακές Κλινικές, κυρίως χειρουργικές, οφείλουν να συνεχίσουν να θεραπεύουν ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένες θεραπείες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλού.
Το αδιαμφισβήτητο Κλινικό έργο
Στην Ιατρική Σχολή λειτουργούν συνολικά 86 Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια εγκατεστημένα στο Γουδί, σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία όπως το Αττικό, το Λαϊκό, το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο και σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ όπως Ιπποκράτειο, Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αλεξάνδρα, Παίδων Αγ. Σοφία και Αγλ. Κυριακού, Γεννηματάς, Σισμανόγλειο, Α. Συγγρός, ΚΑΤ, Αγ. Όλγα, προσφέροντας καθημερινά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και επιτελώντας μεγάλο ποσοστό του συνολικού εφημεριακού έργου στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Οι Πανεπιστημιακές αυτές δομές δεν εξυπηρετούν μόνο την Αττική, καθώς αποτελούν κέντρα αναφοράς για όλη τη χώρα, με ασθενείς από κάθε γωνιά της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας να απευθύνονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές της Σχολής μας για την αντιμετώπιση της ασθένειας τους, ακολουθώντας εξειδικευμένες θεραπευτικές επιλογές.
Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων
Η Ιατρική Σχολή σε συνεργασία με Τμήματα του ΕΣΥ έχει αναπτύξει 18 Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων. Τα Κέντρα είναι μοναδικά για το σύστημα υγείας και διαθέτουν γνώσεις και εξειδίκευση για τη διάγνωση, την περίθαλψη, την παρακολούθηση και τη διαχείριση των ασθενών με σπάνιες και πολύπλοκες νόσους.
Τα κέντρα αυτά ενσωματώνουν στη λειτουργία τους πολύ-επιστημονική Ομάδα με Πανεπιστημιακούς και Ιατρούς του ΕΣΥ με εμπειρία στη διαχείριση «σπάνιων» ασθενών και συνεργάζονται με άλλα κέντρα και δίκτυα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου