Friday, 26 April, 2024

Μετά τον κορονοϊό, ήρθε ο σεισμός! Και πριν; Η δόνηση της Σαντορίνης!

Σεισμός στην Πάργα: Αναμενόμενος λέει ο Χουλιάρας – Δεν θα δώσει μεγαλύτερη δόνηση

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το σεισμό στην Πάργα ο  Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Με ανάρτησή στο facebook δήλωσε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 5,6 Ρίχτερ από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στην δυτική Ελλάδα αν θυμόσαστε τους προσεισμούς σε Πάργα και Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται από εμένα εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, μην ανησυχήστε».

Επιφυλακτικός για τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Ευθύμιος Λέκκας.
Και από την άλλη… αναρωτιόμαστε: Τόσο δίσεκτο το 2020;
Η δόνηση που αναστάτωσε τη Σαντορίνη -Τι συνέβη- Τι λένε Χουλιάρας, Τσελέντης
Ο εκκωφαντικός θόρυβος που ακούστηκε σε όλο το νησί αναστάτωσε τους κατοίκους
Μεγάλη αναστάτωση στη Σαντορίνη από μικρή δόνηση
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί για τη μικρή δόνηση που σημειώθηκε την Πέμπτη, στη Σαντορίνη και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, καθώς το μυαλό πολλών πήγε στο ότι το ηφαίστειο «ξύπνησε».
Σύμφωνα με τόσο με τον διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητή σεισμολογίας, Άκη Τσελέντη, όσο και με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμο Χουλιάρα, δεν παρατηρείται καμία ηφαιστειακή δράση.
Όπως τονίζει ο κ. Τσελέντης σε ανάρτησή του στο Facebook, «πολλά ακούστηκαν σχετικά με κάποια δήθεν «έκρηξη» στη Σαντορίνη χθες. Εμφανίστηκαν σενάρια για εκρήξεις σε λατομείο (που μετά τις σεισμικές καταγραφές διαψεύστηκαν). Μετά σενάριο για θόρυβο από υπερηχητικά αεροπλάνα που έσπασαν το φράγμα του ήχου (δεν συμφωνούν οι λύσεις και τα μοντέλα που έδωσαν το Πανμιο Αθηνών και το Γεωδυναμικό αλλά και το ΓΕΣ το διέψευσε) Οι καταγραφές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γεωδυναμικού δείχνουν ότι πρόκειται για μικρό σεισμό συνηθισμένο φαινόμενο όπως το 2012 και δεν παρατηρείται καμία ηφαιστειακή δράση. Μη βιαζόμαστε λοιπόν να «αποποιηθούμε το ποτήριον τούτο» για να «μην ανησυχήσουμε το κόσμο» πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα δεν υπάρχει λόγος. Και κάτι άλλο η τοπικοί άρχοντες δεν είναι σεισμολόγοι και δεν μπορούν να κάνουν επιστημονικές εκτιμήσεις.
Ο συνεργάτης μου ο Μάκης ο Χουλιάρας και εγώ καταλήξαμε στο ίδιο συμπέρασμα από την πρώτη στιγμή αναλύοντας τα σεισμολογικά δεδομένα. Σύμβουλος της πολιτείας σε σεισμολογικά θέματα είναι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που συντονίζει το εθνικό σεισμολογικό δίκτυο και ο αρμόδιος υφυπουργός πολιτικής προστασίας Ν Χαρδαλιάς ενημερώθηκε και ενημερώνεται άμεσα.
Δια ταύτα: δεν παρατηρούμε ηφαιστειακή δράση. Ας κοιτάξουμε το κορονοηφαίστιο».
Η μελέτη Χουλιάρα για το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Χουλιάρας ανάρτησε στο Facebook την επιστημονική του έρευνα για την επιστημονική του έρευνα για τη σεισμική δραστηριότητα της Σαντορίνης σε δημοσίευση του περιοδικού της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης EGU, που αφορά στην προηγούμενη μικροσεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη το 2011-2012 και την εγκατάσταση των σεισμολογικων σταθμών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
«Και τότε σας θυμίζω άσχετοι μίλαγαν και τρομοκρατούσαν δημόσια για έκρηξη ηφαιστείου και για ένα γήπεδο γεμάτο λάβα κάτω από το νησί» σημειώνει ο κ. Χουλιάρας με νόημα.
Δείτε εδώ τη σχετική έρευνα: http://members.noa.gr/g.choul/en/nhess-12-859-2012.pdf

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου