Friday, 26 April, 2024

Νέο Ηράκλειο: Καταδικάστηκε ο 30χρονος για την επίθεση εναντίον μελών της ΚΕΕΡΦΑ

Σε συνολική ποινή φυλάκισης 36 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος για την επίθεση εναντίον μελών της ΚΕΕΡΦΑ

στη διάρκεια αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Νέο Ηράκλειο.
Ο 30χρονος κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή για δυο από τους παθόντες, διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοκατοχή. Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικά, ενώ τον έκρινε αθώο λόγω αμφιβολιών για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Πάντως η εισαγγελική πρόταση ήταν να κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες.
Κατά την ακροαματική διαδικασία όλοι οι μάρτυρες αναγνώρισαν τον κατηγορούμενο ως τον δράστη. Ο ίδιος στην απολογία του ομολόγησε το ναζιστικό παρελθόν του, υποστήριξε ότι δεν ήταν πρόθεσή του να γίνει οτιδήποτε και ζήτησε συγγνώμη.
30χρονος: Έχω ναζιστικό παρελθόν, αλλά τώρα δεν τα ενστερνίζομαι αυτά πια
Κατά την απολογία του, ο 30χρονος υποστήριξε ότι ήταν φασίστας στο παρελθόν, αλλά στο Νέο Ηράκλειο δεν βρέθηκε για να χτυπήσει την συγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ. Ομολόγησε ότι χτύπησε κάποια άτομα, αλλά επειδή ήταν σε άμυνα.
Είπε συγκεκριμένα: «Είμαι εθελοντής πυροσβέστης. Όλο το καλοκαίρι έτρεχα στις φωτιές . Γι αυτό βρέθηκε το μαχαίρι και η μάσκα στο σπίτι μου. Στο Ηράκλειο βρέθηκα για να πουλήσω κάποια μηχανή, να μου δώσει τα χρήματα ο φίλος μου και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες.
Δεν είχα κράνος, ρόπαλο, ούτε μαυροφορεμένος ήμουν. Εκείνη την ώρα γινόταν η συμπλοκή και άκουσα να τος ο φασίστας τσακίστε τον. Δεν έδωσα καμία εντολή, δεν ήμουν φαλαγγαρχης. Στη Χρυσή Αυγή ήμουν απλό μέλος, υποστηρικτής. Δεν ξέρω κανέναν από αυτούς, δεν τους έχω ξανασυναντήσει. Με πλησίασε ένας με ένα σίδερο και επιχείρησε να με χτυπήσει. Εκεί αμύνθηκα.»

Πρόεδρος: Έχετε χτυπήσει;
Κατηγορούμενος: Όχι.
Πρόεδρος: Πως γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην έχετε τίποτα;
Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω πως έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν. επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα.
Πρόεδρος: Κάποια στιγμή είπατε “τέλος”.
Κατηγορούμενος: Δεν είπα τέλος.
Πρόεδρος: Χαιρετίσατε ναζιστικά;
Κατηγορούμενος: Δεν έχει γίνει αυτό.
Πρόεδρος: Γνωρίζετε κανέναν από τα μαυροφορεμένα άτομα;
Κατηγορούμενος: Δεν τους ξέρω. Είχαν καλυμμένα πρόσωπα.
Πρόεδρος: Δηλαδή παραδέχεστε ότι υπήρξε η επίθεση από τους μαυροφορεμένους αλλά λέτε ότι η δική σας συμμετοχή ήταν συμπτωματική. Εσείς πόσους χτυπήσατε;
Κατηγορούμενος: Αυτόν που μου επιτέθηκε σίγουρα. Δεν μπόρεσα να δω πρόσωπο.

Ο 30χρονος υποστήριξε ακόμη: «Οι φωτογραφίες που έχουν βγει από το ναζιστικό παρελθόν μου ανήκουν στο παρελθόν. Όταν με χτύπησαν το 2019 αποφάσισα να αποτραβηχτώ από τα πάντα. Το μέλλον μου είναι αυτό. Έχω φύγει από όλα.

Με το που βγήκα από το τρένο κι άρχισα να ανεβαίνω στην πλατεία υπήρξε ήδη η σύρραξη. Τότε άκουσα να λένε “να τος ο φασίστας τσακίστε τον”. Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη Χρυσή Αυγή. Θεώρησαν ότι είμαι εχθρός. Οι φωτογραφίες είναι από 20-21 ετών. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά. Μπορώ μα βγάλω το μπουφάν να σας δείξω ότι έχω καλύψει και το τατουάζ».

Ωστόσο, οι μάρτυρες ήταν αποκαλυπτικοί.

Μάρτυρας: Όρμησαν να διαλύσουν τα πάντα, μας σάπισαν στο ξύλο
«Δεχθήκαμε άγρια επίθεση. Εμφανίστηκε μια ομάδα, ο κατηγορούμενος φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος της ομάδας. Μόλις βγήκε η φωτογραφία όρμηξαν επάνω για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Δεν υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν. Όρμηξαν να διαλύσουν τα πάντα. Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε φασίστες. Μας σάπισαν στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκώθηκα με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές.»

Πρόεδρος: Και ο κατηγορούμενος;
Μάρτυρας: Κυρίως ο κατηγορούμενος.

Και συνέχισε ο μάρτυρας: «Μπουνιές, κλωτσιές, χτυπήματα με κράνος, μου τσάκισαν το χέρι. Η πλάτη μου θα πονάει για πολύ καιρό. Ο κατηγορούμενος φώναξε τέλος και έφυγαν. Διαπίστωσα ότι ερχόταν προς το μέρος μας ο κόσμος από τις γύρω καφετέριες.»

«Ο κατηγορούμενος φώναξε τέλος, χαιρέτισε ναζιστικά και έφυγαν»
Δεύτερη μάρτυς ανέφερε: «Ετοιμάζαμε εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Μια ομάδα 15 ατόμων με ομοιόμορφη ενδυμασία στα μαύρα με κράνη κατέβηκαν και άνοιξαν ένα πανό αντί-αντιφα. Αφού το έκαναν αυτό ξεκίνησαν την επίθεση. Πέταξαν κάτω εξοπλισμό και άρχισαν να χτυπάνε συντρόφους. Ήταν απρόκλητη η επίθεση. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ήρθαν με σκοπό να εμποδίσουν την εκδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτούς που χτυπήσανε.

»Είδα δυο πεσμένους κάτω τους οποίους τους χτυπούσαν με κλωτσιές και με τα κράνη. Μπήκα ανάμεσα για να τους προστατέψω και τότε μου επιτέθηκαν. Ο στόχος ήταν να χτυπήσουν κάποιους. Αυτούς βρήκαν πιο εύκολους. Η επίθεση έγινε με κλωτσιές, γροθιές και κράνη. Δεν είδα μαχαίρι. Σπάσανε ηχεία, τα δυο τραπεζάκια, μας έκλεψαν ένα πανό. Σηκώθηκε κόσμος από τις καφετέριες. Ο κατηγορούμενος είπε “τέλος τέλος” και έφυγαν οργανωμένα. Ο κατηγορούμενος γύρισε προς την πλευρά μας, χαιρέτισε ναζιστικά και μετά έφυγε. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Έχει ένα χαρακτηριστικό τατουάζ στον αγκώνα που λέγεται μαύρος ήλιος και είναι ναζιστικό σύμβολο. Από αυτό έψαξα και τον ταυτοποίησαν. Για τα επεισόδια στην Καλλιθέα ήταν και αυτή μια οργανωμένη επίθεση με επικεφαλής τον κατηγορούμενο. Δεν υπήρξε συμπλοκή. Εμείς δεν χτυπήσαμε κανέναν. Μπήκαμε ανάμεσα για να σταματήσουμε τις κλωτσιές αλλά φάγαμε κι εμείς.»
Τρίτος μάρτυρας ανέφερε: «Βλέπω ομάδα μαυροντυμένων με καλυμμένα χαρακτηριστικά, επιδεικτικά κραδαίναν τα κράνη τους, άνοιξαν τη σημαία να φωτογραφηθούν. Η ομάδα αυτή έριξε κάτω την μικροφωνική εγκατάσταση, άρχισαν να καταστρέφουν την εκδήλωση, τα τραπεζάκια, τις καρέκλες που είχαμε στήσει στο θεατράκι. Μετά άρχισαν να μας χτυπούν. Κυρίως τους άλλους δύο συντρόφους. Μετά δέχθηκα ένα χτύπημα στο κεφάλι, μέχρι να συνέλθω είχαν αποχωρήσει.
Δεν μπορώ να πω εάν ήταν ο κατηγορούμενος που με χτύπησε αλλά ήταν γύρω μου. Εναλλάσσονταν αυτοί που μας χτυπούσαν. Όλο αυτό κράτησε πέντε λεπτά.»
Τι είπε η σύντροφος του 30χρονου
Από την πλευρά της, η σύντροφος του κατηγορουμένου ανέφερε ότι ο 30χρονος έχει στοχοποιηθεί για το παρελθόν του και πως έχει δεχθεί επίθεση στο παρελθόν. Υποστήριξε ότι θα μπορούσε να βρίσκεται σε άμυνα στο επεισόδιο του Νέου Ηρακλείου.
«Είναι σύντροφος μου, μελλοντικός σύζυγος και πατέρας του παιδιού μου και πατριώτης. Είμαι αλβανικής καταγωγής. Έχω πάθει ένα σοκ αυτές τις μέρες με όσα ακούω. Ξέρω ότι είναι στοχοποιημένος χρόνια. Το έχω ζήσει. Δεν μπορώ να διακρίνω αν είναι ο ίδιος στη φωτογραφία. Δεν έχουμε επικοινωνήσει από εκείνη την ημέρα. Εμένα με ενημέρωσε ότι θα πει για μια οικονομική συναλλαγή στο Ηράκλειο και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα έμαθα από δημοσιεύματα.
»Συμφωνώ ότι είναι εκεί και έχει αναμιχθεί στη συμπλοκή αλλά δεν ξέρω πως προέκυψε αυτή η συμπλοκή. Έχω δεχτεί κι εγώ απειλητικά μηνύματα. Έχει δεχτεί ξυλοδαρμό στο παρελθόν μπροστά στα μάτια μου. Θα μπορούσε να ήταν σε αυτοάμυνα. Δεν μου αρέσει η βία και επειδή τα έζησα μαζί του στο παρελθόν χωρίς να φταίει. Είναι ο καλύτερος άνθρωπος. Είχε φιλοξενήσει τον πατέρα μου ο οποίος έμεινε άστεγος μέχρι να ορθοποδήσει.
»Έχουμε αντιμετωπίσει πολλά οικονομικά προβλήματα. Είχαμε ετοιμαστεί να κάνουμε το γάμο και τη βάπτιση. Όπως βλέπω θα μείνουν όλα πίσω. Επειδή εγώ δεν εργάζομαι, είναι με τα παιδιά στο σπίτι έχει φτάσει να κάνει και δυο δουλειές. Οι φωτογραφίες που έχουν αναπαραχθεί μπορεί να είναι και πάνω από δέκα χρόνια πριν. Μπορεί να έχει στοχοποιηθεί επειδή ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου