Saturday, 18 May, 2024

Ο καπνός από τη φωτιά στον Έβρο «ταξίδεψε» 950 χλμ. Έφτασε μέχρι το Αγρίνιο

Ο καπνός από τη φωτιά στον Έβρο «ταξίδεψε» 950 χλμ. νοτιοδυτικά!

Σε φυσιολογικά επίπεδα επανέρχεται σταδιακά η ατμόσφαιρα πάνω απ’ το Αγρίνιο, όπου το πρωί της Τρίτης (22/8) εμφανίστηκε καπνός από τις πυρκαγιές, οι οποίες πλήττουν τις τελευταίες ώρες τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11, που επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο καπνός απ’ τον Έβρο έφτασε περίπου 950 χλμ. νοτιοδυτικά!

Το πρωί της Τρίτης, ο δείκτης ποιότητας του αέρα που κατέγραψε το Σύστημα Ποιότητας Αέρα του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου του Δήμου Αγρινίου είχε φτάσει ακόμα και το 189. Ήδη, όμως, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη με την ανώτερη τιμή να παρουσιάζεται στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρηγανά (25).

Στην παρακάτω εικόνα του δορυφόρου METEOSAT-11 διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς και από την πυρκαγιά πάνω από τη Βοιωτία. Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, καλύπτοντας έκταση ίση με περίπου 110.000 τετ. χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι, έχει δοθεί προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία) για την Τρίτη 22 Αυγούστου.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου