Friday, 26 April, 2024

Ποινή-μαμούθ σε διακινητή μεταναστών: 48 φορές ισόβια και 5,4 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο

Στο ναυάγιο που έγινε κοντά στο Φαρμακονήσι πνίγηκαν 12 άνθρωποι και συγκεκριμένα 4 άνδρες, δύο γυναίκες και 6 παιδιά, ενώ αγνοούνται ακόμη 11 (4 γυναίκες και 7 παιδιά).

Είναι πιθανόν από τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί στα ελληνικά δικαστήρια. Ο λόγος για την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου που επέβαλε την Πέμπτη, 48 φορές ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή 5.401.000 ευρώ σε  Σύρο διακινητή μεταναστών. Πρωτόδικα είχε επιβληθεί η ίδια ποινή και ο άνδρας βρίσκεται ήδη φυλακισμένος.

Ο 62χρονος άνδρας συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου 2015 από λιμενικούς της Λέρου για το πολύνεκρο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή των βορειοανατολικών ακτών του Φαρμακονησίου που έγινε μια μέρα πριν, καθώς μετέφερε με ξύλινη λέμβο με καμπίνα, μήκους 9 μέτρων 49 Ιρακινούς μετανάστες. Η λέμβος βυθίστηκε και οι μετανάστες έπεσαν στην θάλασσα. Διεσώθηκαν 25 μετανάστες και συγκεκριμένα 15 άνδρες, 3 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ ανασύρθηκαν νεκροί 12 και συγκεκριμένα 4 άνδρες, δύο γυναίκες και 6 παιδιά, ενώ αγνοούνται ακόμη 11 (4 γυναίκες και 7 παιδιά).

Η δικηγόρος του 62χρονου Σύρου, Κατερίνα Βολονάκη δήλωσε στο dikastiko.gr πως η ποινή αυτή επεβλήθη απο το δικαστήριο καθώς “δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό κάτι που θα έριχνε την ποινή στο μισό”.

Όπως εξηγεί η κυρία Βολονάκη “η ποινή για κάθε θάνατο είναι ισόβια, συν 700.000 χρηματικό πρόστιμο. Πνίγηκαν 12 άνθρωποι και αγνοούνται ακόμη 11. Όμως επειδή μετέφερε 48 άτομα συνολικά και το δικαστήριο έκρινε ότι κινδύνεψαν, επιβλήθηκε η ποινή-μαμούθ με τα 48 φορές ισόβια”.

Η καταδίκη βασίστηκε στο άρθρο 30 του ν. 4251/2014 σύμφωνα με το οποίο:

«1. Πλοίαρχοι ή κυβερνήτες πλοίου, πλωτού μέσου ή αεροπλάνου και οδηγοί κάθε είδους μεταφορικού μέσου που μεταφέρουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολίτες τρίτων χωρών, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος ή στους οποίους έχει απαγορευθεί η είσοδος για οποιαδήποτε αιτία, καθώς και αυτοί που τους παραλαμβάνουν από τα σημεία εισόδου, τα εξωτερικά ή εσωτερικά σύνορα, για να τους προωθήσουν στο εσωτερικό της χώρας ή στο έδαφος κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας ή διευκολύνουν τη μεταφορά τους ή εξασφαλίζουν σε αυτούς κατάλυμα για απόκρυψη, τιμωρούνται:

γ. με κάθειρξη τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

δ. με ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή τουλάχιστον επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο, αν στην περίπτωση γ’ επήλθε θάνατος».

Η συνολική ποινή προήλθε αφενός για τους 12 θανάτους (ρητή πρόβλεψη ισοβίων) , για τους 11 αγνοούμενους (4 γυναίκες και 7 ανήλικα παιδιά) αλλά και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες δεδομένου ότι σύμφωνα με την διατύπωση της παραγράφου γ’ εφόσον υπάρχει κίνδυνος για άνθρωπο,  η ποινή είναι τουλάχιστον 15 χρόνια κάθειρξη (δηλαδή έως ισόβια). Εν προκειμένω το δικαστήριο πήγε στα ανώτατα όρια ποινής και επέβαλλε 48 φορές ισόβια, όσοι και οι επιβαίνοντες.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι ήταν κυβερνήτης του σκάφους και υποστήριξε ότι είναι και ο ίδιος μετανάστης έχοντας καταβάλει 2100 δολάρια ΗΠΑ για τη μεταφορά του στην Ελλάδα από την Τουρκία σε έναν δουλέμπορο ονόματι Λόκμαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατική” 4 μετανάστες τον αναγνώρισαν ως κυβερνήτη και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ψεύδονται υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος πετούσε βαλίτσες στην θάλασσα για να μην βουλιάξει η λέμβος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου