Friday, 26 April, 2024

Πώς θα γίνει το δημοψήφισμα

Πώς θα γίνει το δημοψήφισμα

Στα ίδια εκλογικά τμήματα , με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, και με συντετμημένες προθεσμίες, θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στην πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται η σύντμηση των προθεσμιών προκειμένου να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας προεκλογικής περιόδου. Περιορίζεται σε μία ημέρα (αντί για πέντε που προέβλεπε ο νόμος) πριν από το δημοψήφισμα η προθεσμία για την αποστολή φακέλων και ψηφοδελτίων στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και αντίστοιχα σε μία ημέρα αντί πέντε ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου προσδιορίζεται η προθεσμία για να διαβιβαστούν τα τέσσερα αντίτυπα των εκλογικών καταστάσεων στον πρόεδρο Πρωτοδικών κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Επίσης προβλέπεται ότι απαγορεύεται η δημοσίευση οποιασδήποτε δημοσκόπησης (πολιτικής ή που να αφορά το δημοψήφισμα) μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Επιλογή

Στο δημοψήφισμα οι εκλογείς θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των ψηφοδελτίων που θα αναγράφουν «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» και στο λευκό. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια δεν προσμετρούνται  τα λευκά, ενώ σύμφωνα με τον νόμο για τα δημοψηφίσματα που έχει ψηφιστεί το 4023/2011, για να είναι δεσμευτική η απόφαση που θα ληφθεί, πρέπει να έχει συμμετάσχει στην ψηφοφορία το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους καταλόγους δηλαδή θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 3.942.012 ψηφοφόροι .

Δικαίωμα Ψήφου

Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο  έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν (άρθρα 4 και 21 παρ. 1 του ν. 4023/2011 και άρθρα 4 και 6 παρ.1 του π.δ.26/2012).

Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση ( άρθρο 5 του π.δ 26/2012).

Ετεροδημότες

Στον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ήδη ενημερωμένοι με τον τόπο διαμονής των ετεροδημοτών. Οι τελευταίοι απλά θα πρέπει να μάθουν για το νέο εκλογικό τμήμα, όπου θα ψηφίσουν.

Δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν οι ετεροδημότες που έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έως την 30η Απριλίου 2015, καθώς το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί µε βάση τους εκλογικούς καταλόγους της β’ αναθεώρησης 2015, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί έως εκείνη την ημερομηνία.

Επεξεργασία αποτελέσματος

Τη μηχανογραφική επεξεργασία του αποτελέσματος θα αναλάβει η Singular Logic, όπως συνέβη με όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές, δημοτικές, ευρωεκλογές) από το 1981 και μετά. Η διαφορά είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία θα αλλάξει το απαραίτητο λογισμικό για να προσαρμοστεί στα δεδομένα του δημοψηφίσματος.

Παρακολούθηση ψηφοφορίας από ανταποκριτές εφημερίδων

Στους ανταποκριτές του ξένου τύπου, ραδιοφώνου και τηλεόρασης, κινηματογραφιστές, φωτορεπόρτερ, στους διερμηνείς που θα τους συνοδεύουν, καθώς και σε τυχόν παρατηρητές του ΟΑΣΕ, επιτρέπεται η είσοδος στα εκλογικά τμήματα, για τη διευκόλυνση του έργου τους. Τα πρόσωπα αυτά, θα πρέπει όμως να είναι εφοδιασμένα με ειδικές ταυτότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας / Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης. Για τους Έλληνες δημοσιογράφους και τους εκδότες του περιοδικού τύπου, επιτρέπεται η είσοδος με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας ή ταυτότητας της Ένωσης Συντακτών. Επισημαίνεται ότι, η είσοδος και παρουσία των ανωτέρω προσώπων στα εκλογικά τμήματα, δεν μπορεί να εμποδίζει την κανονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας και να προκαλεί καθυστερήσεις.

Παρουσία εκπροσώπων των «Επιτροπών Υποστήριξης» και των πολιτικών κομμάτων

Κάθε «Επιτροπή Υποστήριξης» και κάθε πολιτικό κόμμα, έχουν το δικαίωμα να ορίζουν έναν εκπρόσωπό τους και έναν αναπληρωτή του σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Οι εκπρόσωποι και οι αναπληρωτές τους, διορίζονται με γραπτή δήλωση του αρμόδιου οργάνου του φορέα που συμμετέχει στο δημοψήφισμα κ.λπ.

Οι εκπρόσωποι, οφείλουν κατά την έναρξη της ψηφοφορίας να επιδείξουν την ανωτέρω δήλωση στον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής ή τον διευθύνοντα τις εργασίες της.

 Κάθε «Επιτροπή Υποστήριξης» και κάθε πολιτικό κόμμα κατά τα ανωτέρω, μπορεί να διορίσει με συμβολαιογραφική πράξη έναν πληρεξούσιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια, ο οποίος θα ενεργεί αντ’αυτών τα σχετικά με την εκλογή.

Οι ανωτέρω εκπρόσωποι και οι αναπληρωτές τους, έχουν δικαίωμα να παρευρίσκονται στην ψηφοφορία, να προβαίνουν σε παρατηρήσεις ή ενστάσεις σχετικά με την τάξη της ψηφοφορίας, να θέτουν τη σφραγίδα τους στην κάλπη, να παρευρίσκονται στη διαλογή των ψήφων και να ασκούν κάθε άλλο δικαίωμα που τους παρέχεται από το νόμο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου