Friday, 26 April, 2024

Τι λένε τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας για τα διόδια

Διασάλευση των συμβάσεων παραχώρησης επικαλούνται οι εταιρείες των αυτοκινητοδρόμων

Αλαλούμ έχει επικρατήσει σήμερα σχετικά με τη λειτουργία των διοδίων και το γεγονός πως δεν επετράπη ελεύθερη διέλευση των οδηγών και ετεροδημοτών ώστε να διευκολυνθούν να μεταβούν στις περιοχές όπου ψηφίζουν.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών εξηγούν πως έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους για να διασφαλιστεί η ελεύθερη διέλευση χωρίς πληρωμή αντιτίμου όλων των ψηφοφόρων από όλους τους σταθμούς διοδίων στη χώρα, όλη την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση το αίτημα διατυπώθηκε και εγγράφως προς τις Εταιρείες των Αυτοκινητοδρόμων και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου μέσω της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Η απάντησή τους ωστόσο ήταν αρνητική με το αιτιολογικό της διασάλευσης των Συμβάσεων Παραχώρησης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το θέμα επισήμανε σε δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου έχει ήδη δώσει εντολή στα συναρμόδια υπουργεία να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα, τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή των εκλογέων.

Έκκληση να μείνουν ανοιχτά τα διόδια έστω κατά την επιστροφή των ψηφοφόρων απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. «Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ζητήσει να υπάρξει η ίδια κατάργηση των διοδίων που επικράτησε και στο δημοψήφισμα λόγω της δυσκολίας των πολιτών με τα capital controls. Και αμέσως η αρμόδια γενική γραμματεία δημοσίων έργων έστειλε επιστολή σε αυτούς που διαχειρίζονται τα διόδια να επιδείξουν την ίδια ανοχή και σήμερα. Με λύπη διαπίστωσα ότι αυτό δεν συνέβη παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου», ανέφερε στη δήλωσή του και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση να απελευθερωθούν τα διόδια έστω και κατά την επιστροφή έτσι ώστε να διευκολυνθεί κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο ψηφοφόρος να ασκήσει ανεμπόδιστα και αγόγγυστα το εκλογικό του δικαίωμα»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι εταιρείες αναμένουν ακόμη την αποπληρωμή των διελεύσεων από τους αυτοκινητόδρομους και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρίου την ημέρα του δημοψηφίσματος, τις οποίες εκτιμούν σε εκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Εσωτερικών σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του το πρωί σήμερα είχε αφήσει αιχμές για το θέμα κατά του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, αναφέροντας πως με έγγραφο που απέστειλε στις 29 Αυγούστου προς το εν λόγω υπουργείο, αιτήθηκε τη διαμεσολάβησή του για να ισχύσει η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια, μέτρο που εφαρμόστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα αλλά και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Στο αίτημά του, ωστόσο, σημείωνε πως δεν έλαβε καμία απάντηση.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο υπουργείο Εσωτερικών ανέμεναν τη σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας την περασμένη Πέμπτη, καθώς είχαν την πληροφορία ότι οι εταιρείες διαχείρισης των διοδίων είχαν συμφωνήσει για την ελεύθερη διέλευση, με εξαίρεση αυτές που λειτουργούν την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Η τελευταία, (Γέφυρα Α.Ε.) παρέχει έκπτωση στους ψηφοφόρους με κάρτα για διέλευση και επιστροφή εντός 10 ωρών με κόστος 13,50 ευρώ.

Οι κοινοπραξίες από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι η δωρεάν διέλευση των διοδίων, λόγω των εκλογών, δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης και το κόστος θα έπρεπε να το καλύψει το κράτος.

«Η μη αποδοχή του αιτήματος από την πλευρά των εταιριών για ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Αυτό που ίσχυσε στο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις, ειδικά την κορυφαία ημέρα έκφρασης της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτο» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Αποτελεί ντροπή και εμπαιγμό των πολιτών ότι η κυβέρνηση με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν εξασφάλισαν την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια, προκειμένου να διευκολύνουν την μετακίνηση των πολιτών για να ψηφίσουν. Προφανώς Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν οι πιο φτωχοί πολίτες, αφού είναι τα μεγάλα θύματα των μνημονίων τους».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου