Friday, 26 April, 2024

Φωτιές: Η viral ανάρτηση για τους Ρουμάνους πυροσβέστες “Τους κοιτάμε με δέος”

«Κοιτάμε με δέος τους Ρουμάνους πυροσβέστες». Αυτός είναι ο τίτλος της ανάρτησης που τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

και εκφράζει τον θαυμασμό για τους Ρουμάνους πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας με σκοπό να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που καίει την Εύβοια.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Κοιτάμε με Δέος Τους Ρουμάνους Πυροσβέστες.
Ήρθαν Ρουμάνοι πυροσβέστες στην Εύβοια, με τα μηχανήματα και τα ερπυστριοφόρα τους. Έστησαν ανεξάρτητο στρατηγείο (το έχτισαν σε μια νύχτα) με τροφοδοσία και επιμελητεία, σήκωσαν drones, χαρτογράφησαν τα ρυάκια και τους δασικούς δρόμους, υπολόγισαν τον άνεμο και έβαλαν μέσα σενάρια εξάπλωσης της φωτιάς, φοράνε στολές με ενδοεπικοινωνια ενώ η αστυνομία μας έχει ασύρματους της συμφορας, ξεδίπλωσαν μάνικες 60μετρες και παίρνουν νερό από τα άπειρα ρυάκια και από τοπικές δεξαμενές νερού, τις κάλυψαν με ειδικά προστατευτικά σε όποια σημεία περνούσαν από δρόμο ώστε να μην επηρεάζουν τα αυτοκίνητα και να μην επηρεάζονται από αυτά, ξανασηκωσαν drones και καθοδήγησαν τους ντόπιους και τους δασοπυροσβεστες ώστε να περάσουν από τα καλύτερα σημεία για να κάνουν διανοίξεις με μπουλντόζες, στήνουν γεφυράκια και είναι οργανωμένοι και πειθαρχημένοι σαν τα μυρμήγκια. Ρωτάνε γιατί δεν σβήσαμε τη φωτιά με φωτιά, είναι διεθνής πρακτική και κατι που γινόταν στο συγκεκριμένο μερος στα χρόνια των τσιφλικιών. Γιατί δεν αφήνει το Δασαρχείο, απαγορεύεται και δεν έχει δικαιοδοσία κανείς, γι’αυτό. Respect στη Ρουμανία, λένε. Τη θεωρούσαν υπανάπτυκτη χώρα, λένε».
Βάσια Αναστασίου: «Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες μας έβαλαν τα γυαλιά, τα παιδιά μας ήταν… ξυπόλυτα στα αγκάθια»!
Η δημοσιογράφος-δικηγόρος, Βάσια Αναστασίου βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στη Βόρεια Αττική και φιλοξενήθηκε στο Μetropolis 95,5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα», αναφέροντας όσα έζησε στο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Εκανε μνεία στην βοήθεια των Ρουμάνων πυροσβεστών, παράλληλα όμως επεσήμανε και την έλλειψη εξοπλισμού των Ελλήνων πυροσβεστών.
Αναλυτικά όσα ανέφερε:
Για το τι έζησε αυτές τις δραματικές ώρες;
«Ήταν παρά πολύ δύσκολες οι μέρες που έχουμε ζήσει και γενικά όλοι οι πολίτες της Βόρειας Αττικής. Ο φόβος και ο θυμός που υπήρχε ήταν τεράστιος σε όλες τις δύσκολες ώρες και εμείς δεν είχαμε καμία καθοδήγηση ούτε από τους εθελοντές αλλά ούτε και από ανθρώπους του δήμου. Οι πολίτες αυτοσχεδίαζαν και προσπαθούσαμε μόνοι μας να σώσουμε ότι σώνεται. Δεν θα ξεχάσω το εφιαλτικό βράδυ που ζήσαμε στο Κρυονέρι, που προσφέραμε σάντουιτς και νερό σε πυροσβέστες και εθελοντές, φυσικά ήταν το μόνο που μπορούσαμε να προσφέρουμε. Οι άνθρωποι εκεί μας ανέφεραν ότι ήθελαν οχήματα και όχι σάντουιτς. «Τι να τα κάνουμε τα σάντουιτς, φέρτε μας οχήματα για να σβήσουμε την φωτιά», μας έλεγαν. Την επόμενη ημέρα, ακούγαμε εκρήξεις από τον Άγιο Στέφανο, με επιχειρήσεις να καίγονται. Η φωτιά στα Κιούρκα έχει κάψει πάρα πολλά σπίτια, συγκεκριμένα στο Κρυονέρι έχουν καεί πάνω από 300. Δεν μπορούν να υπολογιστούν σε αριθμό οι εκτάσεις γης και τα ζώα τα οποία έχουν καεί.
H Βάσια Αναστασίου, δημοσιογράφος που κάλυψε τα γεγονότα συνέχισε:
«Δεν γίνεται να αναλωνόμαστε σε πλαίσια πολιτικών ευθυνών, είναι μια κατάσταση που χρόνια τώρα υπάρχει και συνεχίζει να υπάρχει. Δεν λάβανε τα μέτρα, δεν υπήρχε εξοπλισμός. Ήρθαν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες με σύγχρονο εξοπλισμόκαι μας έβαλαν τα γυαλιά και τα δικά μας τα παιδιά ήταν «ξυπόλυτα στα «αγκάθια.» Θα γίνει μια δωρεά στους πυροσβέστες του Αγίου Στεφάνου και του Διονύσου σε κράνη και εξοπλισμό. Τα νερά χορηγήθηκαν από την εταιρεία «Βίκος» οι οποία έστειλε σε όλη την Ελλάδα με δική της πρωτοβουλία. Όλα σχεδόν τα εφόδια έρχονται από εθελοντές, γενικά είναι μια κατάσταση τραγική. Τα ζώα μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο Γαλατσίου, όσοι είναι στην Αθήνα και ενδιαφέρονται υπάρχουν περίπου στα 128 σκυλιά και 10 γάτες για υιοθεσία. Μερικά από τα ζώα θα μεταφερθούν στο καταφύγιο της Βούλας στο Γαλάτσι… δείτε εδώ τη συνέχεια

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου