Friday, 26 April, 2024

Ελβετία: Το λιώσιμο των πάγων αποκάλυψε σκελετούς και το κουφάρι ενός αεροπλάνου στις Άλπεις

Η υποχώρηση των πάγων της Ελβετίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που πλήττουν τον πλανήτη, αποκαλύπτει τα, συχνά μακάβρια, μυστικά των παγετώνων.

Μόνο αυτό το καλοκαίρι οι πεζοπόροι έπεσαν δύο φορές πάνω σε ανθρώπινους σκελετούς αγνώστων στοιχείων, αλλά και ένα κουφάρι αεροπλάνου, χαμένου για πάνω από μισό αιώνα.

Οι δύο αλπινιστές εντόπισαν τα ανθρώπινα οστά την περασμένη Τετάρτη, ενώ ανέβαιναν τον παγετώνα Chessjen στο καντόνι του Βαλαί, επιβεβαίωσε η αστυνομία χθες, Δευτέρα. Ο σκελετός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο από τον παγετώνα την ίδια μέρα.

Σύμφωνα με τον Ντάριο Αντενμάτεν, φύλακα του ορεινού καταφυγίου Britannia απ’όπου ξεκινούν τις αναβάσεις τους πολλοί ορειβάτες, τα οστά εντοπίστηκαν σε παλιό μονοπάτι που ήταν σε αχρηστία τα τελευταία δέκα χρόνια. Ίσως ο εντοπισμός τους έγινε από τύχη καθώς οι δύο ορειβάτες χρησιμοποιούσαν παλιό χάρτη. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το άτομο αυτό «πέθανε κάποια στιγμή τη δεκαετία του ’70 ή ’80».

Μόλις μία εβδομάδα πριν, άλλος ένας σκελετός ανακαλύφθηκε στον παγετώνα Stockji, βορειοδυτικά του Μάτερχορν. Και στις δύο περιπτώσεις, η αστυνομία γνωστοποίησε πως η διαδικασία αναγνώρισης των ανθρώπινων οστών μέσω ανάλυσης DNA είναι σε εξέλιξη και ίσως χρειαστούν «λίγες ακόμα μέρες».

Οι τοπικές αρχές έχουν λίστα περίπου 300 ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί σταδιακά από το 1925. Μεταξύ των αγνοούμενων και ο εκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Καρλ-Εριβάν Χάουμπ ο οποίος είχε εξαφανιστεί από την περιοχή Tσερμάτ ενώ προετοιμαζόταν για χειμερινή εκδρομή, τον Απρίλιο του 2017. «Από μακριά, νόμιζα πως έβλεπα δύο σακίδια» ανέφερε ο Ντομινίκ Νέλεν. Ωστόσο, από κοντά αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για αντικείμενα από το παλιό Piper Cherokee που είχε συντριβεί στην περιοχή στις 30 Ιουνίου του 1968.

Μετά από ένα χειμώνα με σχετικά μικρή χιονόπτωση, οι ελβετικές Άλπεις βιώνουν ήδη το δεύτερο καλοκαίρι με σοβαρούς καύσωνες. Τον Ιούλιο οι αρχές προειδοποίησαν τους ενδιαφερόμενους να μην ανεβαίνουν στο Μάτερχορν λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που έφτασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου στο Τσερμάτ. Με πληροφορίες από Guardian

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου