Friday, 26 April, 2024

Τα πουλιά γιορτάζουν σε όλη την Ελλάδα – Eurobirdwatch

Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών και οι Φορείς Διαχείρισης προστατευομένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, γνωστή ως Eurobirwatch, έχει καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο, καθώς εδώ και 21 χρόνια, διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις σε περισσότερες από σαράντα χώρες, με πρωτοβουλία της οργάνωσης για την προστασία των πουλιών Birdlife International.

Στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περισσότερες από σαράντα περιοχές, με το συντονισμό τηςΕλληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του BirdLife International, 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στη Μεσόγειο με πρωταθλητές την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Συρία, τον Λίβανο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει την 6η «τιμητική» θέση με περίπου 704.000 νεκρά πουλιά το χρόνο!

Γι’ αυτό η BirdLife International και οι εταίροι της έχουν θέσει ως υψηλή προτεραιότητα τηνκαταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών, είτε αυτή γίνεται με όπλα, είτε με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλους τρόπους.

—Στην Πιερία

Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών διοργανώνουν ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στο Παρατηρητήριο Πουλιών της Νέας Αγαθούπολης Πιερίας. Η Γιορτή των Πουλιών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη, αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για εξόρμηση στη φύση. Όσοι έρθουν στο παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης θα έχουν την ευκαιρία να «συναντήσουν» τα πουλιά στο φυσικό τους χώρο, να μάθουν για τις συνήθειές τους, το μεταναστευτικό τους ταξίδι και τους κινδύνους που τα απειλούν.

Η εκδήλωση ξεκινάει στις 10 το πρωί και διαρκεί ως τις 2 μετά το μεσημέρι και περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών, ξεναγήσεις στον υγρότοπο και ενδιαφέροντα περιβαλλοντικά παιχνίδια για τα παιδιά. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και της Τοπικής Κοινότητας Νέας Αγαθούπολης, καθώς και με τη συμμετοχή του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου, της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008».

—Στο σπίτι των Θεών

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου και Κισσάβου – Ελασσόνας σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνουν εκδήλωση για τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015, από τις 10.00 έως τις 14.00 στην πλατεία Κατερίνης με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών, ζωγραφικής και χειροτεχνίας, εργαστήριο φωτογραφίας και κινητικά περιβαλλοντικά παιχνίδια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις για την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2015:

* Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (κα Θέμις Νασοπούλου), τηλέφωνο 23520-83000, ιστοσελίδα: www.olympusfd.gr, e-mail: fedolymp@otenet.gr & themida@olympusfd.gr, Fb: https://goo.gl/wcbsRs

* Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, τηλέφωνο 23520 22700, ιστοσελίδα: www.kpeanol.gr, e-mail: kpeanol@sch.gr.

* Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας, τηλέφωνο 24930-29571, e-mail: kpe.elassonas@gmail.com, ιστοσελίδα: http://thess.pde.sch.gr/kpe.

—Στην Πίνδο

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου συμμετέχοντας, για 6η συνεχή χρονιά, στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, από τις 10:30π.μ. έως τις 14:00.

Η φετινή εκδήλωση του Φορέα Διαχείρισης έχει σκοπό την γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τα πουλιά ως μοτίβο και πηγή έμπνευσης σε όλες της μορφές τέχνης και περιλαμβάνει:

* Παρουσίαση με θέμα «Τα πουλιά στην τέχνη», Δρ. Μαρία Τσούπη, φιλόλογος

* Εργαστήριο Λιθογλυπτικής: «Λαϊκό λιθόγλυπτο – ελαφρό ανάγλυφο με θέμα το πουλί στη λαϊκή απεικόνιση του», Οικονομίδης Μιχάλης μέλος Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)

* Εργαστήριο Ζωγραφικής, Ειρήνη Μήτση καθηγήτρια εικαστικών

* Εργαστήριο κατασκευής ξύλινων φωλιών, ψηφιδωτών, χειροτεχνιών, δημιουργιών με πηλό, κ.α.

* Παρατήρηση πουλιών με ειδικό εξοπλισμό (τηλεσκόπια, κιάλια, οδηγούς αναγνώρισης)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, στα τηλ. 2653022241, 2653022245, site: www.pindosnationalpark.gr

—Στον υγρότοπο Μουστού

Η προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού παρουσιάζει αξιόλογο ορνιθολογικό ενδιαφέρον που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 249 είδη με παρουσία μόνιμη ή εποχική, ενώ κάποια είδη είναι περαστικά κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης.

Το υγροτοπικό σύμπλεγμα της λιμνοθάλασσας Μουστού είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τηδιατροφή και την υποστήριξη των μεταναστευόντων πληθυσμών και αποτελεί την κυριότερη περιοχή διαχείμασης υδρόβιων πουλιών πάνω στο μεταναστευτικό διάδρομο των ανατολικών ακτών της Ελλάδας (Ανατολική Πελοπόννησος) στο οποίο καταγράφεται πλήθος υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών, με σημαντικά τα είδη ερωδιών, πουλάδων, αφρόπαπιων, κ.ά.

Στις 4 Οκτωβρίου 2015, ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) διοργανώνει  για 4η συνεχόμενη χρονιά εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον υγρότοπο του Μουστού.

Η γιορτή θα λάβει χώρα από τις 10 έως τις 2. Η γιορτή θα περιλαμβάνει:

* παρατήρηση άγριας ορνιθοπανίδας με την χρήση ειδικού εξοπλισμού παρατήρησης (κιάλια, τηλεσκόπια) και βοηθημάτων (έντυποι οδηγοί αναγνώρισης, φωτογραφικό υλικό),

* εργαστήρι ζωγραφικής, χειροτεχνίας και κατασκευών για τα μεταναστευτικά πουλιά, για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας,

* πεζοπορία προς τα τρία παρατηρητήρια περιμετρικά του υγροτόπου,

* αναλυτική καταγραφή των ειδών που θα παρατηρηθούν (συμμετοχή στη RIA- Rapid Information Action).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση της Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών 2015 στον υγρότοπο Μουστού, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας του Φορέα Διαχείρισης,, τηλ. 2755022021 εσωτ. 5. Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.

—Στην Αχαΐα

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Στροφυλιάς (Φ.Δ.Υ.Κ.Σ.) σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.) και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) συνδιοργανώνουν την εορταστική περιβαλλοντική δράση την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, με οικοτουριστική επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς για παρατήρηση πουλιών (birdwatching).

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών, τους βιοτόπους που χρησιμοποιούν κατά τη μετανάστευση.

Για την συμμετοχή και την καλύτερη διεξαγωγή της περιβαλλοντικής δράσης, θα υπάρχει πούλμαν για το κοινό που θα αναχωρήσει στις 9:00 το πρωί της Κυριακής από το parking Γ. Καλεντζιώτη στη Πάτρα (πλησίον Φάρου).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

* Αναχώρηση με πούλµαν από το parking Καλεντζιώτη (Πάτρα) στις 9:00 το πρωί

* Άφιξη στη Λιµνοθάλασσα Προκόπου & παρατήρηση ορνιθοπανίδας

* Επίσκεψη στο ∆ιβάρι και Δάσος Στροφυλιάς

*  Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Τείχους ∆υµαίων (Κυκλώπεια Τείχη) & παρατήρηση

* Επίσκεψη στον Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης-Ελαφρύ γεύμα

* Επιστροφή στην Πάτρα (σηµείο συγκέντρωσης).

Πληροφορίες για κρατήσεις θέσεων:

Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς 26930 31939.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ  2610 321010, κος Μαμάσης Διονύσης  6947938358.

 

www.econews.gr

Τα πουλιά γιορτάζουν σε όλη την Ελλάδα – Eurobirdwatch

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου