Friday, 26 April, 2024

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον υποθυρεοειδισμό, με φυσικά μέσα για καλύτερη υγεία

Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού:

Ένα από τα πρώιμα σημάδια του υποθυρεοειδισμού είναι η έντονη αδυναμία και ο λήθαργος. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατάσταση επιβραδύνει τον μεταβολισμό του σώματός σας και οδηγεί σε κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Εδώ είναι μερικά από τα άλλα συμπτώματα αυτού του προβλήματος:

Δυσκοιλιότητα

Ξηρό δέρμα

Αύξηση βάρους

Βραχνή φωνή

Αδύναμοι Μύες

Υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών ή Τριχόπτωση

Αραίωση και σπάσιμο των μαλλιών

Κατάθλιψη

Ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους

Διεύρυνση του Θυρεοειδούς Αδένα

Οίδημα στις Αρθρώσεις

Φουσκωμένο Πρόσωπο

Ευαισθησία στο κρύο

Δυσκολία στην κατάποση

Θολή όραση

Κρύα χέρια και πόδια

Δυσκολία στην αναπνοή

Πώς να αποτρέψετε τον υποθυρεοειδισμό;

Αν και τα προβλήματα του θυρεοειδούς δεν μπορούν να προληφθούν πλήρως, οι παράγοντες κινδύνου μπορούν σίγουρα να μειωθούν ακολουθώντας μερικές προφυλάξεις όπως:

Προσέχοντας έγκαιρα τα συμπτώματα

Λαμβάνοντας αρκετό Ιώδιο

Έχοντας μια καλά ισορροπημένη διατροφή

Διεξαγωγή τακτικών εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου

Φυσικές θεραπείες για τον θυρεοειδή

Η θεραπεία με συνταγή γιατρού είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του υποθυρεοειδισμού και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ωστόσο, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση των αποτελεσμάτων! Η κατανάλωση μιας υγιεινής δόσης ορισμένων τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να μας ανακουφίσει γρήγορα από τα συμπτώματα και να υποστηρίξει τη φαρμακευτική αγωγή μας.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές από τις φυσικές μεθόδους για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς  με σπιτικές θεραπείες:

  1. Αυξήστε την πρόσληψη σεληνίου:

Το σελήνιο είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι η αύξηση της πρόσληψης σεληνίου έχει δείξει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό που πάσχουν από αυτοάνοσες διαταραχές. Τροφές όπως οι ξηροί καρποί Βραζιλίας, ο τόνος, το βοδινό κρέας, η γαλοπούλα, τα ζυμαρικά, το ψωμί ή το ρύζι είναι φυσικές πηγές σεληνίου, που βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων της ορμόνης Τ4. Η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε σελήνιο είναι η καλύτερη θεραπεία για τη θεραπεία ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς.

Η δοσολογία του σεληνίου ποικίλλει από περίπτωση σε περίπτωση και καθορίζεται από τον γιατρό αφού εξετάσει τις αναφορές.

  1. Αφεθείτε σε δίαιτα πλούσια σε βιταμίνες Β:

Η ομάδα των βιταμινών Β παίζει σημαντικό ρόλο στην ευεξία του θυρεοειδούς αδένα. Υποστηρίζουν την υγεία των ενδοκρινών αδένων, χρησιμοποιούν σωστά το ιώδιο για την έκκριση ορμονών και διατηρούν τα κύτταρα του θυρεοειδούς σε λειτουργική κατάσταση. Μπορείτε να αυξήσετε το ποσοστό αυτών των βιταμινών από τροφές όπως όσπρια, σπαράγγια, αυγά, σουσάμι κ.λπ.

Μαζί με αυτή τη δίαιτα, μπορεί επίσης να χρειαστεί να αυξήσετε τα επίπεδα Β12 παίρνοντας συμπληρώματα. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η ​​οποία μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές και εγκεφαλικές διαταραχές. Επομένως, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με αυτό και να κάνετε έναν έγκαιρο έλεγχο για να αποκλείσετε τον κίνδυνο.

  1. Αυξήστε τα επίπεδα ιωδίου:

Η έλλειψη ιωδίου είναι μια από τις συχνές αιτίες του υποθυρεοειδισμού. Εάν το σώμα σας δεν παράγει αρκετό ιώδιο για να υποστηρίξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, πρέπει να το συμπληρώσετε από εξωτερικές πηγές. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε, προσθέτοντας μια συνιστώμενη δόση ιωδιούχου αλατιού στην καθημερινή σας διατροφή για θεραπεία για τον υπολειτουργικό θυρεοειδή στο σπίτι. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσετε ότι τα υπερβολικά επίπεδα ιωδίου στο σώμα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή σας και να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες.

Εκτός από το αλάτι, άλλοι φυσικοί τρόποι τροφών πλούσιων σε ιώδιο περιλαμβάνουν τα ψάρια θαλασσινού νερού, τα θαλασσινά, το γάλα, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Ακόμη και το νερό που απολυμαίνεται με ιώδιο μπορεί επίσης να συμπληρώσει τα επίπεδα φυσικά στο σώμα.

  1. Αξιοποιήστε τη δύναμη των προβιοτικών:

Μαζί με την ενίσχυση της υγείας του εντέρου σας, οι πλούσιες σε προβιοτικά τρόφιμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία των αυτοάνοσων καταστάσεων του θυρεοειδούς. Μια εξήγηση για αυτό είναι ότι τα καλά βακτήρια σε αυτά τα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν την επένδυση του στομάχου σας για να αποτρέψουν την είσοδο των τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η σειρά ελέγχει την παραγωγή αντισωμάτων και την αυτόματη ανοσοαπόκριση από το σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν στους ασθενείς με θυρεοειδή να τρώνε μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά, η οποία περιλαμβάνει τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, Kombucha, Miso, Kimchi κ.λπ. Σε πολλές περιπτώσεις, προβιοτικά συμπληρώματα όπως acidophilus και Bifidobacterium συνταγογραφούνται επίσης ως μέρος της φαρμακευτικής αγωγής.

  1. Αιθέρια έλαια για την ενεργοποίηση του θυρεοειδούς:

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται ως μέρος της Αρωματοθεραπείας μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον υποθυρεοειδισμό. Αυτά τα εξαιρετικά συμπυκνωμένα εκχυλίσματα φυτών έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού. Ωστόσο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα πραγματικής φαρμακευτικής αγωγής και διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από αυτά τα αιθέρια έλαια σε έναν διαχύτη ή ως μέρος μιας θεραπείας μασάζ που διαστέλλεται με λάδι φορέα, πχ, το έλαιο μέντας: Ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθά στην ταχεία πέψη των τροφών για την εξισορρόπηση του βάρους ή το λάδι τριαντάφυλλου, που με τοπική εφαρμογή, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα και επίσης να προσφέρει άμεση ανακούφιση από το άγχος και το στρες που σχετίζεται με το πρόβλημα.

Βότανα ως θεραπείες για τον υποθυρεοειδισμό:

Τα φυτικά σκευάσματα και τα συμπληρώματα μπορεί να έχουν μικρή, αλλά σημαντική επίδραση στη θεραπεία των διαταραχών του θυρεοειδούς. Λειτουργούν υποστηρίζοντας το φάρμακο για τον θυρεοειδή σας και προσφέρουν ταχύτερα αποτελέσματα. Εδώ είναι δύο τέτοια βότανα που μελετώνται για τον υποθυρεοειδισμό:

  1. Ashwagandha:

Ονομάζεται επίσης ινδικό τζίνσενγκ, το Ashwagandha είναι ένα παραδοσιακό αγιουρβεδικό βότανο που χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης ή κάψουλας. Σύμφωνα με έρευνα, οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε αυτό το βότανο σε δόση 600 mg την ημέρα, παρουσίασαν μείωση στις ανωμαλίες του θυρεοειδούς που σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό.

Παρενέργειες:

Η υπερβολική χρήση του Ashwagandha μπορεί να οδηγήσει σε υπερθυρεοειδισμό και στη χειρότερη περίπτωση, μια κατάσταση που ονομάζεται θυρεοτοξίκωση.

  1. Τσουκνίδα:

Ένα άλλο ισχυρό φυτικό φάρμακο για έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή είναι το φυτό τσουκνίδα. Έχει ιδιότητες τόνωσης του μεταβολισμού, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην ενεργοποίηση του θυρεοειδούς αδένα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στη ζεστή και ξηρή φύση του βοτάνου, που προσφέρει επίσης πολλά άλλα φαρμακευτικά οφέλη.

Παρενέργειες:

Οι τσουκνίδες είναι συνήθως ήπιες για από του στόματος κατανάλωση. Όμως, μια υπερβολική δόση μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα καύσου στο στομάχι, υπερβολική εφίδρωση και εξανθήματα στο σώμα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη διαχείριση του υποθυρεοειδισμού:

Αν και δεν υπάρχει αντικατάσταση για φάρμακα για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού, η πραγματοποίηση απλών τροποποιήσεων στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση. Συμβουλές για ταχύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα:

  1. Ασχοληθείτε με τη γιόγκα ή μια φυσική προπόνηση:

Τα οφέλη της γιόγκα για το σώμα και το μυαλό μας δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εισαγωγή. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η γιόγκα έχει βρεθεί ότι είναι μια ευεργετική θεραπεία για έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή που σχετίζεται με το άγχος. Με έναν τέλειο συνδυασμό asanas, διαλογισμού και Pranayama, η Yoga μπορεί να ανακουφίσει το στρες και το άγχος για να βελτιώσει την απόδοση του θυρεοειδούς.  Είναι επίσης γνωστό ότι η τακτική άσκηση της γιόγκα για τουλάχιστον 6 μήνες μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης.

  1. Κοιμηθείτε επαρκώς:

Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την κούραση και την νωθρότητα που προκαλούνται από τον υποθυρεοειδισμό. Σβήστε τα φώτα του υπνοδωματίου σας πριν κοιμηθείτε καθώς το σκοτάδι μπορεί να προκαλέσει σιγά σιγά ύπνο ηρεμώντας τα νεύρα σας. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου σας και φροντίστε να μην είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Μείνετε μακριά από κάθε είδους gadget (λάπτοπ, smartphone, ακόμη και ηλεκτρονικά προγράμματα ανάγνωσης) τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο. Τρώτε ελαφριά γεύματα και αποφύγετε τα πικάντικα ή βαριά φαγητά που μπορεί να σας προκαλέσουν δυσφορία.

Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα. Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε ενόχληση κατά την αναπνοή ή ξυπνάτε συχνά, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

  1. Μειώστε τα σάκχαρα στη διατροφή σας:

Μία από τις παρενέργειες του υποθυρεοειδισμού είναι η ανάπτυξη αυξημένου κινδύνου για Διαβήτη – τόσο Τύπου 1 όσο και Τύπου 2. Η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση ενός σώματος, το οποίο ήδη παλεύει με κακό μεταβολισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συνιστούν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή χωρίς ζάχαρη σε αυτούς τους ασθενείς. Αυτό περιλαμβάνει την παραμονή μακριά από σάκχαρα, χυμούς, γλυκαντικά και επιδόρπια.

  1. Πείτε όχι στα πρόχειρα και επεξεργασμένα τρόφιμα:

Τρόφιμα όπως η πίτσα, τα μπιφτέκια, τα αρτοσκευάσματα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τηγανητά προϊόντα αυξάνουν εξαιρετικά τον αριθμό των θερμίδων στο σώμα. Ως εκ τούτου, η αύξηση βάρους είναι επακόλουθο του υποθυρεοειδισμού και η προσθήκη αυτών των θερμίδων αυξάνει τη μάζα του σώματός με γρήγορο ρυθμό. Αντίθετα, επιλέξτε μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, υψηλές πρωτεΐνες, χαμηλούς υδατάνθρακες και χωρίς γλουτένη για γρήγορη πέψη.

  1. Πάρτε το φάρμακό σας έγκαιρα:

Δεν υπάρχει συντόμευση προς την επιτυχία, ειδικά στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού. Πρέπει να παίρνετε τα φάρμακά σας τακτικά και έγκαιρα για να αντιμετωπίσετε την πάθηση. Κάντε τακτικές εξετάσεις αίματος για να μετρήσετε τα επίπεδα του θυρεοειδούς και λάβετε τη σωστή πορεία δράσης. Συνήθως, θα σας συνταγογραφηθούν χάπια ή δισκία ορμονικών συμπληρωμάτων, με δοσολογία που ποικίλλει από περίπτωση σε περίπτωση.

Η χρήση τους για το καθορισμένο χρονικό διάστημα μπορεί να καταστήσει δυνατή την αναστροφή των σημείων του υποθυρεοειδισμού και την αποκατάσταση της κανονικότητας στη ζωή σας!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου