Thursday, 2 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τρεις ειδοποιήσεις στο RASFF για καρκινογόνα τρόφιμα από την Τουρκία

Τα τρόφιμα περιείχαν πολύ υψηλή ποσότητα αφλατοξινών Β1 που ο διεθνής οργανισμός έρευνας για τον καρκίνο τις κατατάσσει ως καρκινογόνα κατηγορίας Ι.

Τρεις προειδοποιήσεις για τρόφιμα από την Τουρκία, δέχθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα RASFF το οποίο διασφαλίζει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους στα τρόφιμα (χημικούς,  βιολογικούς, φυσικούς και αλλεργιογόνα) μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Οι δύο ειδοποιήσεις έγιναν από την Γαλλία για αφλατοξίνες σε αποξηραμένα σύκα και μία από την Ιταλία για αφλατοξίνες σε φιστίκια με κέλυφος.

Η αφλατοξίνη Β1 (AFB1) καταγράφεται ως καρκινογόνος κατηγορίας Ι από τον διεθνή οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο (IARC) και έχει την ισχυρότερη τοξικότητα (10 φορές αυτή του κυανιούχου καλίου).Έχει αναφερθεί ότι ο αποδιδόμενος κίνδυνος αφλατοξινών για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) είναι κοντά στο 50% στις αφρικανικές και ασιατικές χώρες.

Είναι εντυπωσιακό πως ενώ το Ανώτατο Όριο Καταλοίπων (ΑΟΚ) φυτοφαρμάκων για το Aflatoxin B1 στα φιστίκια είναι 8μg/Kg, βρέθηκε σε ποσότητα 106,1! Επίσης και για το Aflatoxin total το όριο είναι 10μg/Kg και η ποσότητα της μυκοτοξίνης ήταν 115,4! Στα δύο φορτία με αποξηραμένα σύκα σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές οι αφλατοξίνες Β1 ήταν 35 mg/Kg  και 14 mg/Kg  με μέγιστο όριο τα 6 και το Aflatoxin total 39μg/kg και 19,3 µg/kg με μέγιστο όριο τα 10,0 µg/kg.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα η Κύπρος ενημέρωσε το RASFF για κίνδυνο από αφλατοξίνες σε αποξηραμένα σύκα που εισάγει από την Ελλάδα, ενώ και πριν από από ένα χρόνο η Γαλλία ενημέρωσε το RASFF για αφλατοξίνες σε σύκα από Τουρκία.

Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι οι πιο διαδεδομένες, τοξικές και καρκινογόνες μυκοτοξίνες… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου