Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η ΝΔ
Επιστολή βόμβα από 15 στελέχη και πρώην βουλευτές στον Σαμαρά που ζητούν Συνέδριο
Επανεκκίνηση της παράταξης με Συνέδριο ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς, ζητούν με επιστολή που απέστειλαν στον Αντώνη Σαμαρά δεκαπέντε πρώην βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή. «Πρέπει να επαναβεβαιωθεί η ταυτότητα της παράταξης μας και να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη της πλειονότητας των Ελλήνων», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι πρώην βουλευτές, υποστηρίζοντας ότι: «Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε έναν ευρύτατο διάλογο, με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που οφείλει να εκφράζει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Η κατάληξη του διαλόγου αυτού απαιτεί και επιβάλλει διαδικασίες Συνεδρίου. Ενός Συνεδρίου ανοιχτού, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς».
Στην επιστολή τους αναφέρουν:
«Κύριε Πρόεδρε
Έχουν συμπληρωθεί 41 χρόνια, από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η σύνδεση της Νέας Δημοκρατίας με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και ο σταθερός Ευρωπαϊκός της προσανατολισμός, της έδωσαν κυρίαρχη θέση στην Ελληνική πολιτική ζωή. Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε πάντα βασικός πυλώνας της ελληνικής πολιτικής ζωής με βαθιές ρίζες στην κοινωνία, δύναμη εμπιστοσύνης και ευθύνης, που διαχρονικά μπορούσε να εγγυηθεί την Ευρωπαϊκή προοπτική του τόπου μας, εξασφαλίζοντας την ευημερία του λαού μας. Η Νέα Δημοκρατία αποκατέστησε τους δημοκρατικούς θεσμούς στην χώρα μας και εδραίωσε την εθνική συμφιλίωση. Η παράταξή μας τα τελευταία χρόνια, έχασε το συγκριτικό της πλεονέκτημα στην κοινωνία και άσκησε πολιτικές πρακτικές αντίθετες προς την ιδεολογία της και την ιδρυτική της διακήρυξη. Επειδή η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη, Επειδή πρέπει να επαναβεβαιωθεί η ταυτότητα της παράταξης μας και να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη της πλειονότητας των Ελλήνων, Επειδή όλοι ζούμε από κοντά την αγωνία των συμπολιτών μας για την πορεία της πατρίδας μας, αλλά και της ιστορικής παράταξής μας, αναλαμβάνουμε σήμερα την πρωτοβουλία, να ζητήσουμε ένα ευρύτατο διάλογο, με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που οφείλει να εκφράζει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Η κατάληξη του διαλόγου αυτού απαιτεί και επιβάλλει διαδικασίες Συνεδρίου. Ενός Συνεδρίου ανοικτού, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Επιβάλλεται και πρέπει να γίνει μία νέα δυναμική επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση της παράταξης μας, μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων και του Συνεδρίου. Σ’ αυτή την ενωτική προσπάθεια καλούμε πρώτος να ανταποκριθεί, ο Πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς. Καλούμε να ανταποκριθούν όλα τα στελέχη που αναδείχθηκαν απ’ αυτή την παράταξη και της οφείλουν την πολιτική τους ύπαρξη. Κανείς δεν δικαιούται να αρνηθεί τη συνεισφορά του στο αύριο της παράταξης μας».
Ο πρώην βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, μιλώντας στον «Λόγο» δήλωσε πως: «είναι γεγονός ότι η επιστολή έχει πυροδοτήσει μια σειρά από εξελίξεις. Έχει πάει και σε άλλους συναδέλφους για να προσυπογράψουν. Αυτό που λέμε και γραπτά και υπεύθυνα, όχι με παραπολιτικούς σχολιασμούς, είναι να υπάρξει επαναβεβαίωση της ιδεολογίας μας και μια νέα πρόταση. Καλούμε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με γνώμονα την ενότητα του χώρου μας, να εργασθούμε συλλογικά για τη επόμενη μέρα, διότι υπάρχει ανάγκη ανασυγκρότησης της παράταξης». Και στο ερώτημα: Ποιος είναι αυτός που μπορεί να αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στην δύσκολη αυτή συγκυρία και να μην το ρίξει… στα βράχια; Ο κ. Τζαμτζής απάντησε ότι: «Ηλικιακά ίσως είναι οι παλαιότεροι, ονόματα ακούγονται, το θέμα όμως δεν είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει την αρχηγία. Ο Α. Σαμαράς πρέπει να βγει μπροστά και να οδηγήσει την παράταξη, για ένα ανοιχτό συνέδριο και ανοιχτή ατζέντα» τόνισε.
Το ζήτημα είναι ότι εδώ κυριαρχεί το κλασσικό ρητό: «η νίκη έχει πολλούς πατέρες. Η ήττα όμως είναι ορφανή». Υπό τη σκιά αυτού του δόγματος στη ΝΔ που απώλεσε την εξουσία από τον ΣΥΡΙΖΑ και υπέστη ήττα, ήδη αναζητούνται αλλαγές, είτε ιδεολογικού είτε στρατηγικού χαρακτήρα, με τον Σαμαρά όμως να συνεχίζει να κρατά τα ηνία, όπως και εγωιστική στάση και να προκρίνει αντί Συνεδρίου, τη διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, ώστε να μην υπάρξει εσωστρέφεια, όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.