Ανύπαρκτη είναι μέχρι στιγμής η κυκλοφορία μολυσμένων κουνουπιών, που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, στην Κεντρική Μακεδονία
καθώς τα δείγματα που συλλέχθηκαν από δίκτυο 60 παγίδων σε ολόκληρη την περιφέρεια ήταν όλα αρνητικά.
Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες σημαίνει ότι δεν υπάρχει κυκλοφορία παθογόνου του ιού, γεγονός που είναι άκρως θετικό για τη δημόσια υγεία, αφού συνήθως τα είδη των κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, αναπαράγονται εντός του Ιουνίου και του Ιουλίου.
Την ίδια ώρα, όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο Δρ., Βιολογίας, Σπύρος Μουρελάτος, εκπρόσωπος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην ΠΚΜ, δεν υπήρξε κανένα θετικό δείγμα από τα συνολικά 250 που ελήφθησαν από ορνιθώνες σε 50 χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας. Εξήγησε μάλιστα ότι πρόκειται για ασφαλή συμπεράσματα, που δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας στο γενικό πληθυσμό, δεδομένου ότι ο Ιούλιος είναι δύσκολος μήνας και είναι μεγάλη η αναπαραγωγή των κουνουπιών.
Ο κ. Μουρελάτος ανέφερε ότι η συλλογή και η ανάλυση των δειγμάτων έγινε με την πολύτιμη συνδρομή της καθηγήτριας Ιατρικής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Άννα Παπά και του επίκουρου καθηγητή ιολογίας του εργαστηρίου Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χαράλαμπου Δόβα.
Θα επαναληφθούν οι δειγματοληψίες
Παρότι όμως τα νέα με την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου είναι ενθαρρυντικά, ο Δρ. Βιολογίας, υπογράμμισε ότι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και δεύτερος κύκλος δειγματοληψιών από τα παραπάνω σημεία. «Είμαστε πολύ καλά, τόσο σε επίπεδο όχλησης, πλην κάποιων εξαιρέσεων, όπως οι περιοχές πέριξ των ορυζώνων στο νομό Θεσσαλονίκης και αλλού, όσο και σε επίπεδο κυκλοφορίας του ιού του Νείλου που είναι μηδενική, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός» σημείωσε ο κ. Μουρελάτος.
Πρόσθεσε ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, τα λεγόμενα θερμικά σοκ, προβληματίζουν τους επιστήμονες, γιατί ελοχεύουν αυξημένους κινδύνους. «Για το λόγο αυτό θα πάμε σε νέο κύκλο δειγματοληψιών, προκειμένου να διαπιστώσουμε τυχόν κυκλοφορία του ιού το επόμενο διάστημα» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε λέγοντας πως στόχος όλων των παρεμβάσεων και των μετρήσεων που γίνονται είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του δομημένου χώρου, που αποτελούν οι οικισμοί.
διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr