Friday, 26 April, 2024

Της κακομοίρας το κάγκελο σε αυτές τις εκλογές

Της κακομοίρας το κάγκελο σε αυτές τις εκλογές

ΓΕΙΑ σας από το πολεμικό μέτωπο των εκλογών στην Ελλάδα, μετρώντας, 11 μέρες μέχρι νασταθούμε μπροστά στις κάλπες ελπίζοντας βασικά σε δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι αυτός που θα ψηφίσουμε δεν θα κάνει όσα διαλαλεί προεκλογικά. Και δεύτερον, ότι αντί να ανοίξει το παραβάν και ξαναβγούμε έξω στον αληθινό κόσμο, να ανοίξει εκεί, επί τόπου, μια τρύπα να πέσουμε μέσα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ γίνεται αυτές τις μέρες στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς, όπου συναθροίζονται κόμματα, κινήματα, ρεύματα, ποτάμια, σπίτια, ανεξάρτητοι, εξαρτημένοι, ων ουκ έστιν αριθμός. Υπολογίστε: ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (το ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου), Δημοκρατική Αριστερά (το λίγο που απόμεινε), κάτι λίγοι από τις δεξιές παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ που αγκομαχούσαν πλάι στον Λαφαζάνη και ασφυκτιούσαν δίπλα στον Βενιζέλο, και τέλος μερικοί ανεξάρτητοι πέρα-δώθε που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι.

Σ’ ΑΥΤΗΝ τη δεξαμενή κυριολεκτικά γίνεται της κακομοίρας. Και το καινούργιο εκλογικό παζλ των πολιτικά βαρεμένων Ελλήνων, ιδίως μετά το δειλινό του περασμένου Σαββάτου, είναι πόσους και από ποιους θα μαζέψει ο Γιωργάκης; To σενάριο που αρέσει στη Νέα Δημοκρατία και δεν στενοχωρεί καθόλου τον Βενιζέλο, είναι το ΚΙΔΗΣΟ να τραβήξει από τον ΣΥΡΙΖΑ έστω τους πιο συντηρητικούς από εκείνους που αυτομόλησαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους υπολογίζει κοντά στο 2% που, εάν το πάρει, της αρκεί τουλάχιστον για να διασφαλίσει ότι ο Τσίπρας δεν θα γίνει αυτοδύναμος πρωθυπουργός.

ΕΑΝ ο Παπανδρέου τσιμπήσει και κάτι τις από το ΠΑΣΟΚ που έμεινε, και που θα είναι ελάχιστοι, εκτιμάται ότι το πάλαι ποτέ κόμμα που ίδρυσε ο μπαμπάς του θα ισοφαρίσει με εκείνους που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν τον μπάρμπα Φώτη Κουβέλη και πλέον δεν θέλουν να τον δουν ούτε ζωγραφιστό. Κατά τα λοιπά, η φράση «διασπάστηκε η ΔΗΜΑΡ» είναι πλεονασμός του κερατά, αφού η διάσπαση μιας τόσο μικρής ύλης μόνο στο CERN μπορεί να διαπιστωθεί. Αργά το βράδυ χθες μάθαμε ότι θα κατέλθει τελικά στις εκλογές με το κόμμα «Πράσινοι Αλληλεγγύη», που ομολογώ ότι δεν γνώριζα καν την ύπαρξή του. Πάντως, το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια της σύμπραξης θα αναγράφεται «Πράσινοι-Δημοκρατικοί Αριστερά», με αυτή τη σειρά, υποδηλώνει εάν μη τι άλλο ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να απώλεσε σχεδόν όλους τους ψηφοφόρους της, αλλά την ευγένειά της, όχι. After you, please!

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Μέσα στον γενικό χαμό, μας προέκυψε και ο Χριστόδουλος Ξηρός – ένα από τα τρία παπαδοπαίδια που γίνανε τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη και καταδικάστηκαν για 6 ζωές στη φυλακή.
Η φωτογραφία του με το πλατινέ μαλλί και το μαυριδερό μουσάκι έχει πολλαπλό σημειολογικό ενδιαφέρον που δεν επιθυμώ τώρα, από τα χαρακώματα της πολιτικής, να αναλύσω. Θα πω μόνο ότι αυτό το χαμόγελο της ευτυχίας που έχει στο πρόσωπό του από τη στιγμή που τον συλλάβανε, πρέπει κάποιος ψυχο-επιστήμονας να μας το εξηγήσει… ή κατά πόσο ήταν κι αυτό άλλο ένα έργο στημένο για… πουλημένους θεατές.

ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ, πάντως, ενεπλάκη και αυτό το θέμα, της σύλληψης Ξηρού, στο προεκλογικό πιστολίδι, με την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «που είναι το μόνο κόμμα που δεν συνεχάρη την Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψή του». Επισημαίνει δε στην συνέχεια, δίνοντας και ονόματα, ότι 4 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη του δολοφόνου της 17 Νοέμβρη, Χριστόδουλου Ξηρού». Αγριεύει το πράγμα, πάμε πίσω στα εκλογικά…

ΟΠΟΥ ο Γιωργάκης, μόλις ολοκλήρωσε την παρουσίαση του κόμματός του το Σάββατο, μαθαίνω ότι πήγε και έκανε spinning στο γυμναστήριο της περιοχής του, στη Νέα Ερυθραία, και έπειτα πήγε σε ρεστοράν fusion για να φάει το αγαπημένο του πιάτο, σαλάτα quinoa με goji berries. Το πρωί της Κυριακής έμεινε στο playroom όπου έχει φτιάξει τη δική του legoland, μέσα στην οποία είναι και το καινούργιο σπίτι, όπως ονόμασε το κόμμα του… και αυτός κοιμάται χαρούμενος περιμένοντας να πιάσει 10%!

Σε αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο τον πρώτο λόγο έχει ο φόβος. Ο τρόμος. Ο εκφοβισμός.
Τα κυρίαρχα ΜΜΕ που έχουν λάβει εδώ και πολύ καιρό θέση στον πόλεμο ενάντια στην κοινωνία, υπερασπιζόμενα με νύχια και δόντια τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους, επιδίδονται σε συστηματικό bullying συνειδήσεων και απόψεων. Η Νέα Δημοκρατία για κακή τύχη του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει το υπερόπλο των ΜΜΕ και έτσι καταφέρνει μέχρι στιγμής να επιβάλλει την ατζέντα στον εικονικό πολιτικό διάλογο που στήνουν καθημερινά τα τηλεοπτικά κανάλια. Με κύριο χαρακτηριστικό τη διασπορά τρόμου για την επόμενη των εκλογών ημέρα.
Σε αυτήν την κατασκευασμένη πολιτική μάχη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δυο debate, ένα με τον Αντώνη Σαμαρά και ένα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχικά χλευάστηκε. Η παρέμβαση του Σταύρου Θεοδωράκη να αναμετρηθεί μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα καταδεικνύει πως τα πολιτικά κόμματα των μνημονίων που υπηρετούν και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιέζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στη δική τους ατζέντα.
Το ερώτημα τελικά αν θα γίνει debate θα απαντηθεί τις επόμενες μέρες. Με δεδομένο ότι τόσο στις εκλογές του 2012 όσο και στις περυσινές Ευρωεκλογές debate δεν έγινε, εκτιμούμε πως θα είναι δύσκολο να γίνει σε αυτές τις εκλογές. Εξάλλου η Ν.Δ επέλεξε τον τρόπο διαλόγου. Διαφημιστικός βομβαρδισμός με όλα τα μέσα (άρα λεφτά υπάρχουν;) και επιθετικές απαντήσεις στις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. Την πολιτική του τρόμου έχουν αναλάβει για λογαριασμό της τα τηλεοπτικά κανάλια.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου