Thursday, 2 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Άπραγοι γυρνάνε στην Πέλλα οι αγρότες μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό

Δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις Αποστόλου οι αγρότες μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου

Όπως μας ενημέρωσε ο Τάσος Κυραλίδης από τον Αγροτικό Σύλλογο της Σκύδρας: «Ο υπουργός ήταν κάθετος και για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό, λέγοντας πως δεν έχουμε περιθώρια από την ΕΕ και το Υπουργείο Οικονομικών. Για τον αποκλεισμό από τη Ρωσία είπε ότι κινούμαστε προς τη θετική κατεύθυνση ενώ υποστήριξε ότι πολλοί αγρότες θα πάρουν επιστροφή φόρου και μεις τονίσαμε ότι εφόσον είχαν αρκετές ζημίες, θα πάρουν, αλλά για πόσο και από τι; Από τις ζημίες; Επιπλέον, όταν επιστρατεύεται από το Υπουργείο η Κάρτα του αγρότη, πώς να ζούμε; Με δανεικά; Το ζήτημα μας είναι να πουλάμε καλά τα προϊόντα μας, να έχουμε ρευστότητα, του αντιτείναμε και με το ασφαλιστικό – φορολογικό μας δημιουργείτε επιπλέον προβλήματα…» δήλωσε ο κ. Κυραλίδης στον ‘’Λόγο’’.
«Από δω και πέρα θα οργανώσουμε συσκέψεις ώστε να μετρήσουμε δυνάμεις και να δούμε πως θα το χειριστούμε» είπε ενώ δήλωσε ότι οι αγρότες προς το παρόν είναι κάθετοι στο κλείσιμο των δρόμων.
Τι δήλωσε ο Αποστόλου
«Είχαμε μια διεξοδική και ζωηρή συζήτηση με εκπροσώπους του αγροτικού χώρου θα έλεγα απ’ όλη την Ελλάδα. Και βέβαια αντιλαμβάνεστε όταν ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμος αρχίζει και ζωηρεύει ήταν ουσιαστική γιατί πάνω απ’ όλα αυτό που προέχει είναι ο διάλογος, ένας διάλογος που μερικές φορές μπορεί να γίνεται και με εντάσεις, δεδομένου των προβλημάτων που υπάρχουν στον αγροτικό χώρο». Και πρόσθεσε: «Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστη σαφές ότι και αυτά που έχουμε κάνει στον αγροτικό χώρο από τις πληρωμές μέχρι τη διαχείριση των προγραμμάτων ανάπτυξης του αγροτικού χώρου μέχρι και αυτά που σχεδιάζουμε άμεσα τους επόμενους μήνες, εμείς πιστεύουμε ότι δημιουργούν μέσα στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, ένα περιβάλλον που για τον αγροτικό χώρο είναι πολύ ιδιαίτερο σε σχέση με αυτά που βιώνει η υπόλοιπη κοινωνία. Από εκεί και πέρα είναι θέμα δικό τους πώς θα κινητοποιηθούν, τις μορφές που θα επιλέξουν, εμείς από την δική μας πλευρά συνεχίζουμε ένα έργο που ήδη τουλάχιστον όλη η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι στον αγροτικό χώρο έχει φέρει πλέον ουσιαστικά αποτελέσματα».
Λίγο πριν τη συναντηση με τον Υπουργό (περίπου στις 11:30) οι εκπρόσωποι των αγροτών μετέβησαν στην Βουλή όπου κατέθεσαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Οι αγρότες μέσω της επιστολής τους επισημαίνουν πως η συζήτηση στη Βουλή είναι επιβεβλημένη, τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή. Στην επιστολή που υπογράφουν αγροτικοί φορείς και κτηνοτρόφοι αναφέρεται επίσης πως:

Δεδομένου ότι έχουμε 6 εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση, θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική ώστε ως χώρα να είμαστε παραγωγική και αυτάρκης. Το κόστος παραγωγής-ενέργεια είναι δυσβάσταχτο και αντιπαραγωγικό στην χώρα μας, για να μπορεί να είναι ανταγωνιστικό κριτήριο ως προς την διαμόρφωση των τιμών.
Η ζωική και η φυτική παραγωγή είναι οι δύο σταθεροί πυλώνες ανάπτυξης και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατευθούν διότι πάνω σ’ αυτές βασίζεται η διαμόρφωση της οικονομικής ευημερίας μιας χώρας και άρα επιθυμούμε την παραγωγή πλούτου και το δίκαιο της φορολογίας.
Η θεματολογία της συζητήσεως θα πρέπει να εμπεριέχει τις μεταξύ των άλλων και τις εξής ενότητες:
Ασφαλιστικό – Φορολογικό
Κόστος Παραγωγής- Ενέργεια Ενδιάμεση Αναθεώρηση ΚΑΠ 2017 ΕΛΓΑ (αναθεώρηση κανονισμού)
Αδιάθετες παραγωγές λόγω εμπάργκο.
Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι:
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ-ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ-ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ. Μεταξύ αυτών, οι Σύλλογοι από την Πέλλα:
Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας, Δημητριάδης Νικόλαος
Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Έδεσσας, Ροδοβίτης Γεώργιος
Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Πέλλας, Παπαδόπουλος Γεώργιος
Αγροτικός Σύλλογος Αλμωπίας, Τσέμπης Ξενοφών
Αγροτικός Σύλλογος Άρνισσας, Γεωργίου Θωμάς

Άπραγοι γυρνάνε στην Πέλλα οι αγρότες μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου