Friday, 3 May, 2024

Αυξημένες οι εκτάσεις για τα τεύτλα φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αυξημένες υπολογίζεται ότι είναι οι εκτάσεις καλλιέργειας τεύτλων για τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Προέδρου του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας Μακεδονία Παύλου Μπογιαννίδη το 2016 στη χώρα μας σπάρθηκαν περίπου 60.000 στρέμματα με τεύτλα στη Βόρεια Ελλάδα με την πλειοψηφία να βρίσκεται σε Ημαθία, Σέρρες και Έβρο. Σε περίπου 20% υπολογίζεται η αύξηση, καθώς το 2015 οι εκτάσεις ανήλθαν σε 50.000 στρέμματα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 20.000 στρέμματα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2014).  Από τα 30 ευρώ / τόνο  ξεκινάει η τιμή παραγωγού στα συμβόλαια που υπέγραψαν οι παραγωγοί με την βιομηχανία. Μικρή αύξηση στις εκτάσεις πανευρωπαϊκά αναφέρουν τα στοιχεία της Κομισιόν

Αύξηση στα στρέμματα, ορίστηκαν οι τιμές στα συμβόλαια της ερχόμενης χρονιάς, ανεξόφλητοι παραμένουν οι παραγωγοί  για το 2015

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παύλος Μπογιαννίδης, Πρόεδρος Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας Μακεδονία, «το 2016 στην χώρα μας σπάρθηκαν περίπου 60.000 στρέμματα με τεύτλα. Η τιμή παραγωγού που υπέγραψαν στα συμβόλαια οι παραγωγοί με την βιομηχανία ξεκινά από τα 30 ευρώ/ τόνο».

Αν και η συγκομιδή τεύτλων για το 2016 αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου, η ΕΒΖ ακόμη δεν έχει εξοφλήσει τους παραγωγούς για τα τεύτλα που παρέδωσαν στην βιομηχανία το 2015. Όπως τονίζει ο κ. Παύλος Μπογιαννίδης, «οι τευτλοπαραγωγοί βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Η τράπεζα Πειραιώς περιμένει κάποιες υπογραφές από τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ και δεν έχει ξεκινήσει την εκταμίευση των περίπου 5,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των παραγωγών».

Κομισιόν: μικρή αύξηση στις εκτάσεις τευτλοκαλλιεργειών για φέτος

Με την τρέχουσα εμπορική περίοδο να οδεύει προς το τέλος μόλις ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, η μείωση της παραγωγής της λευκής ζάχαρης είναι δεδομένη., μετά τη χρονιά – ρεκόρ 2014 – 2015 και τα μεγάλα αποθέματα που οδήγησαν σε μείωση σποράς τεύτλων για το 2015 κατά 13%, οδηγώντας στην χαμηλότερη παραγωγή ζάχαρης την τελευταία δεκαετία εντός ΕΕ.

Τα παγκόσμια αποθέματα ζάχαρης για τη φετινή χρονιά εκτιμώνται σε 70 εκατομμύρια τόνους ενώ για την ερχόμενη χρονιά (2016/2017) υπολογίζονται σε 64 εκατομμύρια τόνους. Μετά από 5 συνεχόμενα χρόνια πλεονάσματος στην παγκόσμια παραγωγή οι τιμές τόσο στην παγκόσμια όσο και την ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, (στα 428 ευρώ / τόνο ο μέσος όρος για την ΕΕ τον Απρίλιο) καθώς προβλέπεται έλλειμμα παραγωγής 6,5 εκατομμυρίων τόνων για το 2016/2017.

Για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο (2016/2017) η παραγωγή ζάχαρης υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένη κατά 5%, φθάνοντας στους 107 εκατομμύρια τόνους. Η σπορά τεύτλων ήταν τη φετινή χρονιά συντηρητική στην ΕΕ, με μικρή αύξηση στις εκτάσεις κατά 2,4% σε σχέση  με πέρσι αλλά με πτώση κατά 7% σε σύγκριση με το μέσον όρο της τελευταίας πενταετίας.

Ευεργετικές οι βροχές για την παραγωγή παρά τα προβλήματα

Όπως  αναφέρει η Κομισιόν, οι αγρότες είχαν συστάσεις να μην ξεπεράσουν κατά πολύ την ποσότητα των ποσοστώσεων, καθεστώς που πρόκειται να καταργηθεί σε περίπου 1 χρόνο (Οκτώβριος 2017). Η σοδειά εντός ΕΕ υπολογίζεται ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τον μέσον όρο της πενταετίας  (+1%). Η κατάσταση ωστόσο διαφέρει μεταξύ των κρατών – μελών. Τη στιγμή που στη Γαλλία η σοδειά αναμένεται να επωφεληθεί από την άνω του μέσου όρου βροχόπτωση, προβλήματα μπορεί να προκληθούν σε Βέλγιο και Ολλανδία από εκτάσεις που πλημμύρισαν. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν οι καλλιέργειες στα χώματα αφού στεγνώσουν μπορούν να επωφεληθούν από τα υψηλά επίπεδα υγρασίας. Στην Πολωνία αναμένεται μέτρια χρονιά λόγω του κρύου που επικράτησε κατά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.

Αυξημένες οι εκτάσεις για τα τεύτλα φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου