Friday, 3 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Γλιτώνουν το κούρεμα οι «μικροί» του Μαρινόπουλου

Νομοθετική πρωτοβουλία για να γλιτώσουν το κούρεμα οι μικροί προμηθευτές του Ομίλου Μαρινόπουλος για θέματα εισοδήματος και ΦΠΑ προανήγγειλε

εκ νέου ο Αλεξιάδης, την ώρα η που η εκδίκαση της υπαγωγής της αλυσίδας στον πτωχευτικό κώδικα δείχνει να οδεύει προς αναβολή.

Την προαναγγελία νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των χρεών του Ομίλου Μαρινόπουλος, των θεμάτων εισοδήματος και ΦΠΑ, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, εφόσον οριστικοποιηθούν σε νομικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο οι εξελίξεις στην υπόθεση. Το θέμα απασχολεί έντονα και τους αγρότες– προμηθευτές που υποχρεώνονται να δηλώσουν ως έσοδο και να πληρώσουν ΦΠΑ για τιμολόγια που δεν έχουν πληρωθεί και να φορολογηθούν για «εικονικές» εισπράξεις.

Μάλιστα, στο 100% θα αποζημιωθούν οι μικρές εταιρίες, που ήταν προμηθεύτριες του ομίλου Μαρινόπουλος ενώ υψηλό ποσοστό προβλέπεται και για τους άλλους μεγάλους προμηθευτές, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γ. Στύλιου.«Αναμένουμε για να δούμε πως θα διασφαλιστεί η συμφωνία ανάμεσα στις επιχειρήσεις ώστε να φέρουμε κατόπιν διάταξη για το πως θα αντιμετωπίσουμε και τα θέματα και το ΦΠΑ και του εισοδήματος και των χρεών της εταιρείας Μαρινόπουλος και προς το Δημόσιο και προς τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Θα δώσουμε την καλύτερη λύση», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης. Ο αναπληρωτής υπουργός, ανέφερε πως κριτήριο της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η εξασφάλιση των προμηθευτών της επιχείρησης και η εν συνόλω διευθέτηση του ζητήματος ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά. Προσέθεσε πως ειδικώς για τους προμηθευτές, δίδεται η δυνατότητα από ένα όριο και κάτω θα πληρωθούν αυτά που τους οφείλει η επιχείρηση και από ένα όριο και πάνω να πληρωθεί ένα μεγάλο ποσοστό των χρεών.

Προς αναβολή η υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα

Αναβολή, σε ημερομηνία που εκτός απροόπτου θα είναι μέσα στο α’ 15νθήμερο του Οκτωβρίου, αναμένεται να ζητηθεί την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου από το δικαστήριο, καθώς εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 που είχε υποβληθεί προ μηνών, αλλά ταυτόχρονα κινούνται πλέον, μετά τη συμφωνία διάσωσης με τη Σκλαβενίτης, οι διαδικασίες ένταξης στο άρθρο 106 βθ του πτωχευτικού κώδικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, του Euro2day.gr, η αναβολή θα ζητηθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η πολύπλοκη προεργασία που απαιτείται για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106 βθ, καθώς για πολλές πτυχές της συγκεκριμένης υπόθεσης, πέραν του ιδίου του μεγέθους της, δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία στην ελληνική πραγματικότητα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συγκέντρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας μεταξύ των πιστωτών (60% του συνόλου και 40% των εξασφαλισμένων πιστωτών), καθώς έχει γίνει πλέον κατανοητό από τους περισσότερους στην αγορά ότι το «κούρεμα» σε ποσοστό 50% είναι η μόνη λύση και ότι η άλλη εναλλακτική θα οδηγούσε σε μηδενικές εισπράξεις οφειλών. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο διάσωσης είχε προβλεφθεί ότι θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι την τυπική επικύρωση της συμφωνίας διάσωσης, γι’ αυτό και προνοήθηκε η ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρίας με ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου