Friday, 3 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Διαφάνεια για τις κατά παρέκκλιση άδειες φυτοπροστατευτικών 120 ημερών

Με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλης Κόκκαλης και φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στην δημοσιότητα

σήμερα ο ΑγροΤύπος, δημιουργείται ένα καθεστώς διαφάνειας για τις εγκρίσεις των κατά παρέκκλιση αδειών φυτοπροστατευτικών 120 ημερών. Πρόκειται για την Απόφαση με θέμα τον «Καθορισμό των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 53 «Επείγουσες καταστάσεις φυτοπροστασίας» του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου», που αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός των επόμενων ημερών. Η Απόφαση αποτελείται από συνολικά 10 Άρθρα. Μεταξύ άλλων καθορίζονται εκείνες οι περιπτώσεις και οι κίνδυνοι που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλα εύλογα μέσα, επιβάλλοντας τις κατά παρέκκλιση εγκρίσεις (Άρθρο 3).
Με το Άρθρο 5 της Υπουργικής Απόφασης καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο περιορισμός ελεγχόμενης χρήσης.
Στο Άρθρο 7 περιγράφεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης, η οποία, όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση, «υποβάλλεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ».
Για τις ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς και τους επαγγελματίες χρήστες, η αίτηση κοινοποιείται με ευθύνη των αιτούντων στις ΔΑΟΚ, στις περιοχές αρμοδιότητας των οποίων αιτείται η χρήση.
Οι συγκεκριμένες ΔΑΟΚ, μάλιστα, οφείλουν, εντός χρονικού διαστήματος 3 εβδομάδων, να ενημερώσουν τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, σχετικά με την ύπαρξη και τη σημαντικότητα του κινδύνου, καθώς και τη δυνατότητα εφαρμογής μη χημικών μεθόδων αντιμετώπισής του.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα επανάληψης της αδειοδότησης μέχρι δύο έτη από την ημερομηνία λήξης της πρώτης κατά παρέκκλιση άδειας.
Δημόσια ανάρτηση της αίτησης πριν την έγκριση στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ
Στις προαναφερθείσεις περιπτώσεις, που έχουμε αιτήσεις από ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς και τους επαγγελματίες χρήστες, πριν την χορήγηση της έγκρισης τα στοιχεία της αίτησης δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ, για περίοδο 2 εβδομάδων, ώστε εάν και άλλοι ενδιαφερόμενοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον, να μπορούν να συμπεριληφθούν και αυτοί, με συμπληρωματική αίτηση, ως χρήστες ή να υποβληθούν αντιρρήσεις ή σχόλια ενδιαφερομένων φορέων.
«Τα ως άνω δεδομένα δύναται να δημοσιοποιούνται, να συλλέγονται και να χρησιμοποιούνται με την συγκατάθεση των ως άνω χρηστών, σε κάθε περαιτέρω διαδικασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την επιφύλαξη του Ν. 2472/1997 (με τις τροποποιήσεις του Ν. 3625/2007) και του Ν. 3471/2006 για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως κάθε φορά ισχύει», καταλήγει η Απόφαση.
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου