Friday, 3 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Δύο ελαφρύνσεις και πέντε αλλαγές για το φόρο αγροτών

Στις πέντε µεγάλες αλλαγές που ισχύουν αναφορικά µε τον κώδικα ΦΠΑ των αγροτών και ισχύουν από 1/1/2017 επικεντρώνεται το «φρεσκαρισµένο»

εγχειρίδιο µε απαντήσεις σε απορίες επί φορολογικών θεµάτων, που έδωσε στη δηµοσιότητα στις 11 Αυγούστου η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε).
Τις τροποποιήσεις στον κώδικα ΦΠΑ που αφορούν τους αγρότες περιγράφει εγχειρίδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
Πρώτον, η µεγάλη αλλαγή έχει να κάνει µε τον προσδιορισµό των ορίων που αποτελούν κριτήρια παραµονής στο ειδικό καθεστώς ή για µετάταξη στο κανονικό, όπου πλέον µε σαφήνεια ορίζεται ότι στα 15.000 ευρώ περιλαµβάνεται η αξία όλων των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων, που πραγµατοποιήθηκαν στο προηγούµενο φορολογικό έτος και στις 5.000 ευρώ περιλαµβάνεται κάθε είδους επιδότηση που έλαβαν οι αγρότες.
∆εύτερον, προβλέπεται η υποχρέωση έκδοσης ειδικού στοιχείου από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για παραδόσεις των προϊόντων τους ή παροχές αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.
Τρίτον, ορίζεται η υποχρεωτική υπαγωγή της αγροτικής εκµετάλλευσης στο κανονικό καθεστώς σε περιπτώσεις που ασκούν κι άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
Τέταρτον, καταργείται η επιστροφή ΦΠΑ 3% στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος που δικαιούνταν της επιστροφής αυτής.
Πέµπτον, σε περίπτωση προαιρετικής µετάταξης από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς, προβλέπεται υποχρεωτική παραµονή για τρία έτη, αντί πέντε, που ίσχυε πριν.

Οι υφιστάµενες απαλλαγές για τους αγρότες
Από το φυλλάδιο της Ανεξάρτητης Αρχής, προκύπτει επίσης ότι εξακολουθούν να ισχύουν ορισµένες απαλλαγές για τους αγρότες στο φορολογικό πεδίο.
Πιο συγκεκριµένα, η πρώτη έχει να κάνει µε το γεγονός ότι ανεξαρτήτως αξίας ή έκτασης των αγροτικών ακινήτων, όλοι οι αγρότες έχουν πλήρη απαλλαγή από τον φόρο µεταβίβασης κατά την αγορά ή ανταλλαγή γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων, µαζί µε τις εγκαταστάσεις τους που εξυπηρετούν αποκλειστικά την εκµετάλλευσή τους. Η δεύτερη, που ισχύει ειδικά για τις αγροτικές επιχειρήσεις, προβλέπει ότι συνεχίζει να παρέχεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ από αγροτικές επιχειρήσεις που αγοράζουν ή κάνουν εισαγωγές καινούργιου εξοπλισµού, που σχετίζεται µε θερµοκήπια ή υλικά, ενσωµατωµένα σε αυτά. Απαραίτητη προϋπόθεση, να είναι ενταγµένες στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Στο φυλλάδιο της ΑΑ∆Ε, τέλος υπάρχει αναφορά και στους αλιείς, όπου µεταξύ άλλων, επισηµαίνεται ότι όσοι είναι στο ειδικό, κατ’ αποκοπή, καθεστώς Φ.Π.Α. (άρθρο 40 του ν. 2859/2000), από 1.1.2015, µετά από την εφαρµογή των διατάξεων του ν. 4308/2014, υποχρεούνται σε τήρηση λογιστικών βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου