Friday, 3 May, 2024

Δ. Σταμενίτης: «Ξεκίνησαν οι πληρωμές των αγροτών»

Δ. Σταμενίτης: «Ξεκίνησαν οι πληρωμές των αγροτών»

Από το Γραφείο του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύση Σταμενίτη ανακοινώνεται ότι σχετικά με τις πληρωμές των αγροτών, που αφορούν πλήθος αιτιών, η ενημέρωση από το ΥΠΑΑΤ είναι ότι ακολουθείται το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:

  1. Συνδεδεμένες: Πιστώθηκαν ήδη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στα βαμβάκια ανά στρέμμα ενώ ακολουθεί η πληρωμή των συνδεδεμένων στο σκληρό σιτάρι, στα κτηνοτροφικά ψυχανθή και στα βρώσιμα όσπρια τις αμέσως επόμενες ημέρες.
  2. Μήλα και Κάστανα: Όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση για τα μήλα και κάστανα λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην αγορά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση και η πληρωμή προγραμματίζεται (εκτός απροόπτου) για το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
  3. DeMinimis: Εντός της εβδομάδας αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ για τις ενισχύσεις σε επιτραπέζια ροδάκινα, βιομηχανικά ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα. Η πληρωμή προγραμματίζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
  4. Σπαράγγια Αλμωπίας: Έχει υπογραφεί το ΦΕΚ και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας (εκτός απροόπτου) θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες σπαραγγιού Αλμωπίας από την ανεμοθύελλα της 8ης Φεβρουαρίου 2022.
  5. ΕΛΓΑ: Οι Αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημίες στο φυτικό κεφάλαιο, συνολικού ύψους 50 εκ ευρώ, έχει προγραμματισθεί έως την Μεγάλη Τετάρτη 12.4.2023. Σχετικά με το προανθικό, η ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ είναι ότι η πληρωμή του υπόλοιπου 30% καθώς και οι ενστάσεις θα πληρωθούν μετά το Πάσχα.

Αναφορικά με το ζήτημα ο Βουλευτής κ. Σταμενίτης δήλωσε: «Αναγνωρίζω την αγωνία των παραγωγών, οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια τόσο από τις έντονες καιρικές συνθήκες όσο και από τα προβλήματα που δημιούργησε στις αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε να μπορέσει να καλυφθεί σημαντικό μέρος της απώλειας εισοδήματος, προσπάθεια της οποίας τα αποτελέσματα θα τα δούνε οι παραγωγοί μας αυτές τις ημέρες με την έναρξη των πληρωμών.

Την τελευταία τετραετία με υπευθυνότητα και σοβαρότητα εργαστήκαμε για να την ουσιαστική στήριξη των παραγωγών μας, με μέτρα άμεσων ενισχύσεων ή μέτρα αντιμετώπισης του παγετού της Άνοιξης του 2021, αλλά και με παρεμβάσεις στον ΕΛΓΑ, όπως η επαναφορά του καθεστώτος πληρωμής σε μια εφάπαξ καταβολή και όχι τμηματικά.

Υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε για τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών που εμποδίζουν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και για να απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου