Tuesday, 19 March, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη: Καθορίστε επιτέλους τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο

Βρισκόμαστε στις 20 Αυγούστου με την εμπορική περίοδο για τα συμπύρηνα ροδάκινα να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και οι παραγωγοί

ακόμη δεν γνωρίζουν την τιμή με την οποία οι βιομηχανίες του συμπύρηνου ροδάκινου θα τους πληρώσουν για το προϊόν τους.
Κάθε χρόνο, παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της βιομηχανίας δημοσιοποιούνται οι απαιτήσεις από τους ροδακινοπαραγωγούς με στόχο να διατηρηθεί η καλή ποιότητα και η φήμη της ελληνικής κομπόστας στο εξωτερικό, δεν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για την τιμή του προϊόντος.
Φέτος, από το τέλος Μαΐου, η ΕΚΕ ανακοίνωσε ότι η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί στα 26 λεπτά/κιλό για τα καλής ποιότητας ροδάκινα (κίτρινα, καθαρά, με κατάλληλο μέγεθος κ.α.), χωρίς εκείνη τη στιγμή να μπορεί να εκτιμηθεί το ύψος της παραγωγής.
Παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή αναμένεται κάτω από 300.000 τόνους, νεώτερες πληροφορίες μιλούν για τιμές τριών ταχυτήτων και «χαμηλών προσδοκιών», από 21 έως 25 λεπτά/κιλό ανάλογα με την ποικιλία, τιμές που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής.
Με αυτό τον τρόπο εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό το θέμα των τιμών για τις ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου και το απαράδεκτο φαινόμενο ο παραγωγός να μη γνωρίζει την αξία του προϊόντος του ούτε τη στιγμή που το παραδίδει στο εργοστάσιο.
Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους.
Η βιομηχανία πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτό το παιχνίδι υπεροχής που γίνεται από την πλευρά της. Πρέπει να σεβαστεί τον κόπο των παραγωγών μιας ολόκληρης χρονιάς και να καθορίσει άμεσα ικανοποιητικές τιμές για το προϊόν που παραλαμβάνει.
Οι παραγωγοί δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και έγκυρα για την αξία του προϊόντος τους που έχουν παραδώσει και συνεχίζουν να παραδίδουν στα εργοστάσια.
Πρέπει να συγκληθεί άμεσα σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (που συμπίπτουν με τα μέλη της «άτυπης» Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων) προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση:
– με το να πιεστεί η βιομηχανία αφενός να ανακοινώσει τιμές για το προϊόν και αφετέρου πότε θα πληρώσει τους παραγωγούς και
– να εξεταστεί η πρακτική της διαχείρισης της παραγωγής βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών πώλησης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου