Tuesday, 19 March, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη: Να ανοίξουν οι αναγγελίες για τη δήλωση ζημιών σε ροδάκινα και αχλάδια

Με αφορμή τον παγετό που συνέβη τη νύχτα της 16ης προς τη 17η Απριλίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Πέλλας, και σε συνέχεια της Ερώτησης

για «τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στα κεράσια», η κυρία Τζάκρη υπέβαλε εκ νέου Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά σχετικά με «Την έναρξη της διαδικασίας για την αναγγελία ζημιών από παγετό στις καλλιέργειες αχλαδιάς και ροδακινιάς», καλλιέργειες οι οποίες επίσης έχουν ζημιωθεί σοβαρά από τα δυο φαινόμενα παγετού που συνέβησαν στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Πέλλας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Έναρξη της διαδικασίας για την αναγγελία ζημιών από παγετό στις καλλιέργειες αχλαδιάς και ροδακινιάς».
Παρά το φετινό ήπιο χειμώνα, οι δυο συνεχόμενοι παγετοί που σημειώθηκαν στις 17 Μαρτίου και στις 16 Απριλίου έχουν πλήξει σε σημαντικό βαθμό τις δενδροκαλλιέργειες του Νομού Πέλλας. Μετά τα κεράσια, σειρά έχουν τα ροδάκινα και τα αχλάδια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή που επικράτησαν σε συνδυασμό με τα ευαίσθητα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης που βρίσκονταν οι περισσότερες δενδροκαλλιέργειες στην περιοχή έχουν οδηγήσει τις ροδακινιές σε μικροκαρπία και τις αχλαδιές σε καρπόπτωση.
Οι πρώτες ζημιές φάνηκαν μερικές ώρες αμέσως μετά τον πρώτο παγετό, με το δεύτερο παγετό να επιβεβαιώνει την καταστροφή στην παραγωγή.
Οι αχλαδιές και πολύ περισσότερο οι ροδακινιές είναι από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στο Νομό Πέλλας καθώς συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της υπαίθρου με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την απασχόληση, το αγροτικό εισόδημα και την τοπική οικονομία.
Ειδικότερα για τα ροδάκινα υπενθυμίζεται ότι είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που οι παραγωγοί θα δουν μειωμένη παραγωγή τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών (παγετοί, βροχοπτώσεις), γεγονός που θα συμπιέσει περαιτέρω το εισόδημά τους, το οποίο καταρρέει συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
Ο ΕΛΓΑ από τη μεριά του, ως ο κεντρικός φορέας ασφαλιστικής κάλυψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα, με επιδίωξή του τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος των ασφαλισμένων του, πρέπει συνεχώς να παρακολουθεί την εξέλιξη των διαφόρων καλλιεργειών, πολύ δε περισσότερο των καλλιεργειών που συνεισφέρουν σημαντικά τόσο στο τοπικό όσο και στο εθνικό ΑΕΠ. Πρέπει να είναι σε θέση να εκτιμά άμεσα το μέγεθος της ενδεχόμενης ζημιάς και με την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων να στηρίζει άμεσα την όποια απώλεια του γεωργικού εισοδήματος.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:
1) Πότε αναμένεται να ανοίξει η διαδικασία των αναγγελιών ώστε οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες αχλαδιών και ροδάκινων έχουν ζημιωθεί λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών να μπορέσουν άμεσα να υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας, γεγονός που θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων;
2) Προτίθεσθε να ενισχύσετε το Τοπικό Κατάστημα του ΕΛΓΑ στην Βέροια με πρόσθετο προσωπικό ώστε να μπορέσει η υπηρεσία αυτή να ανταποκριθεί και στο μεγάλο όγκο ζημιών αλλά και στις πρόσθετες διατυπώσεις που απαιτούνται να τηρηθούν λόγω του κορωνοϊού ή μήπως είναι στην λογική σας η αποδυνάμωση και η υποστελέχωσή του;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου