Saturday, 4 May, 2024

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: “Οχι στο λουκέτο της Ε.Β.Ζ.”

Κοινή στάση όλων των περιφερειακών παρατάξεων στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις Σέρρες για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

«Η παραγωγή ζάχαρης είναι σήμερα στον… αέρα», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στο Διοικητήριο των Σερρών.
Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή της περσινής παραγωγής ζάχαρης, καθώς τα χρέη προς τους τευτλοπαραγωγούς ανέρχονται πλέον σε περίπου 8 εκ. ευρώ.
Για το θέμα της απειλής λουκέτου σε εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «πρέπει άμεσα να εξυγιανθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, να λειτουργήσει με βιώσιμο τρόπο και ανταγωνιστικά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να χάσουμε την παραγωγή ζάχαρης. Πριν από δυο χρόνια διεκδικήσαμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την κυβέρνηση και πετύχαμε τη συνέχιση λειτουργίας της ΕΒΖ. Σήμερα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το ίδιο. Δεσμευόμαστε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου η παραγωγή ζάχαρης να συνεχιστεί, όπως και να εξακολουθήσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια της ΕΒΖ, μεταξύ των οποίων και των Σερρών».
«Το μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στην περιοχή των Σερρών είναι η ζάχαρη», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιάννης Ιωαννίδης. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που χρονολογείται από το 2013 και οφείλουμε να πιέσουμε για να λυθεί», σημείωσε.
«Αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών» χαρακτήρισε το πρόβλημα η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Πάγια θέση της Χρυσής Αυγής είναι να συνεχιστεί η λειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ και να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή», Νίκος Χρυσομάλλης.
Για ακόμη μια οδυνηρή συνέπεια των πολιτικών της ΕΕ έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Ζιώγας.
Την προστασία της παραγωγής και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΕΒΖ ζήτησε η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου.
«Να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση και να γίνει επίσημη θέση της Περιφέρειας η κοινή στάση των παρατάξεων», είπε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος και «ΑΝΤΑΡΣΙΑ», Θανάσης Αγαπητός, τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της τευτλοπαραγωγής, σε ένα βιώσιμο μοντέλο, όπως και την ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία της ΕΒΖ με όλα τα εργοστάσια.

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: “Οχι στο λουκέτο της Ε.Β.Ζ.”

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου