Saturday, 4 May, 2024

Ως τέλος Ιουνίου περί τα 180 εκατ. για τσεκ, συνδεδεμένες

Μήνας πληρωµών ο Ιούνιος, έρχεται να δώσει την πολυαναµενόµενη «ανάσα» ρευστότητας στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις, πολλές εκ των οποίων το τελευταίο διάστηµα αδυνατούν ακόµα και να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες λειτουργίας τους

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, στον προγραµµατισµό, και όπως ορίζει η ευρωπαϊκή και κοινοτική νοµοθεσία, περιλαµβάνεται η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης περί τα 58 εκατ. ευρώ και των συνδεδεµένων περίπου στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ οι δεσµεύσεις από την πλατεία Βάθη κάνουν λόγο και για διευθέτηση εκκρεµοτήτων, µέχρι το τέλος Ιουνίου, που αφορούν εξισωτική του 2014 και 2015 και αγροπεριβαλλοντικά του 2012 και 2013.

Αναφορικά µε το τσεκ, αφενός οι πληροφορίες και αφετέρου οι διαβεβαιώσεις Αποστόλου, λένε ότι η πίστωση -που τοποθετείται το δεύτερο δεκαπενθήµερο του µήνα-  θα αφορά την εξόφληση όσων έχουν κανονικά πληρωθεί, αλλά και την πληρωµή των περίπου 22.000 παραγωγών που έµειναν εκτός του περασµένο ∆εκέµβριο επειδή βρίσκονταν σε έλεγχο (αιτήµατα µεταβολών δικαιωµάτων, ορισµός του ενεργού γεωργού) και όσων έχουν υποβάλλει ένσταση. Για το ποσό προς πληρωµή, σηµειώνεται ότι µετά την πίστωση της β’ δόσης και µε δεδοµένο ότι για το 2015 το συνολικό ποσό βασικής και πράσινης ανέρχεται στα 1.205.698.000 ευρώ και 576.589.900 ευρώ αντίστοιχα, υπολείπονται 32.794.462,09 ευρώ της βασικής και 25.645.799,94 ευρώ για το πρασίνισµα. Αντίστοιχα, σχετικά µε τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, µέχρι το τέλος του Ιουνίου θα πρέπει να έχει πληρωθεί κονδύλι περί τα 120 εκατ. ευρώ για βιοµηχανική ντοµάτα, ροδάκινα, πορτοκάλια για χυµό, ρύζι (των οποίων οι αποφάσεις που ορίζουν την τιµή της ενίσχυσης έχουν ήδη εκδοθεί) και «θεωρητικά» θα προηγηθούν, για να ακολουθούν αργότερα οι πιο περίπλοκες περιπτώσεις των ζωικών, στις οποίες είναι και τα περισσότερα λεφτά, ύψους 87,7 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δεν έχει µέχρι ώρας δώσει ακριβή χρόνο πληρωµής και ποσά που αναµένεται να πιστωθούν, τονίζοντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο µε τον οποίο θα εισρεύσει το χρήµα, µετά το κλείσιµο της συµφωνίας». Ωστόσο, υπογραµµίζεται ότι η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική ηµεροµηνία για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του έτους, σύµφωνα µε όσα καθορίζουν η εθνική και η ευρωπαϊκή νοµοθεσία.

Τάζουν εξισωτική και αγροπεριβαλλοντικά

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ δροµολογούν προς πληρωµή και υπόλοιπα εξισωτικής του 2015, όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου στους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους, µε τους οποίους συναντήθηκε πριν λίγες µέρες. Μάλιστα, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, αναµένεται να λάβουν και µια προκαταβολή 75% και όσοι έµειναν εκτός τον περασµένο ∆εκέµβριο.

Αντίστοιχα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, ο υπουργός εξηγούσε ότι «µέχρι τέλος του µήνα θα γίνει δυνατή η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους των αγροπεριβαλλοντικών για υπόλοιπα του 2012-2013 και εντός του δευτέρου εξαµήνου του 2016 πρέπει να τελειώσουµε και µε τις ενισχύσεις 2014 και 2015».

Στο πλάνο προς πληρωµή και κάποια παλιά Σχέδια Βελτίωσης, ποσού 4,5 εκατ. ευρώ σε 185 δικαιούχους του προηγούµενου προγράµµατος, αλλά και ένα ποσό για Νέους Αγρότες των προσκλήσεων του 2009 και 2014.

Εκτός ξανά όσοι περιµένουν από το Απόθεµα

Μέσα από το Εθνικό Απόθεµα, τάζει τώρα ο Αποστόλου ότι θα καλυφθούν κάποια ποσά από αυτά που οφείλονται σε νέους και νεοεισερχόµενους που έχασαν δικαιώµατα επειδή κατά τη µεταβίβαση το 2015 συµπλήρωσαν τη Φόρµα 6, περίπου 28.000 περιπτώσεις. Βέβαια, αυτό σηµαίνει ότι οι εν λόγω αγρότες, που µέχρι δεν έχουν πληρωθεί καθόλου, δεν πρόκειται να συµπεριληφθούν ούτε στην πληρωµή του Ιουνίου, αφού δεν υπάρχει κάποιος κοινοτικός περιορισµός και η διανοµή του Εθνικού Αποθέµατος µπορεί να γίνει µέχρι και το τέλος του έτους.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουµενίδη, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «έχουµε ένα Εθνικό απόθεµα το οποίο θα χρησιµοποιήσουµε, ενώ έχουµε βάλει το θέµα στην Κοµισιόν µήπως µε κάποια διαδικασία ανοχής του Κανονισµού το λύσουµε».

Ως τέλος Ιουνίου περί τα 180 εκατ. για τσεκ, συνδεδεμένες

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου