Saturday, 4 May, 2024

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες στους Ιερούς Ναούς της Πέλλας, για την Αγιά Σοφιά (vidi)

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες σε όλους Ναούς της Ελλάδας, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, σήμερα, ημέρα που έχει προγραμματιστεί η πρώτη

μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, «σφραγίζοντας» τη μετατροπή του χώρου σε Τζαμί, σε ένδειξη θλίψης. Θείες Λειτουργίες τελέστηκαν στην Έδεσσα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης, στα Γιαννιτσά, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στην Αριδαία, στον Ι. Ναό Αγ. Νικάνδρου και Ιωαννικίου, στη Σκύδρα, στον Ι. Ναό Αγ. Στεφάνου, στα Κουφάλια, στον Ι. Ναό Αγ. Τρύφωνος και στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Σωτήρος Κρύας Βρύσης.

Παράκληση στον Ι.Ν. Αγίας Σκέπης Έδεσσας
Παράλληλα το απόγευμα, στις 6:30 μ.μ., θα τελεστεί ο παρακλητικός κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό του γένους μας, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει η πατρίδα μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, στη Μητρόπολη Αθηνών θα τελέσει Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου θα τελέσει, στις 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα παραστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος καλεί τους πιστούς σε πανστρατιά προσευχής. Οι σημαίες των ιερών Ναών θα τοποθετηθούν μεσίστια, ενώ στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, μετά την ακολουθία του Εσπερινού, θα ψαλεί ο Ακάθιστος ύμνος.
Πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλες τις Εκκλησίες
Ιερά Αγρυπνία θα τελέσει σήμερα, Παρασκευή, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Hρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η Αγρυπνία θα τελεστεί από τις 8.30μ.μ. της Παρασκευής έως τις 00:30π.μ, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας.
Στη σχετική ανακοίνωση του Μητροπολίτη επισημαίνεται: «Ο Ναός της του Θεού Σοφίας που οικοδομήθηκε με σκοπό την ειρήνη και την συνάντηση των πιστών ως εκκλησία και υψώθηκε για να μαρτυρά με την λάμψη του την αξία του ανθρώπινου πολιτισμού, γίνεται και πάλι τόπος διχασμού και αντιπαραθέσεων.
Καταφεύγουμε και πάλι ως Τοπική Εκκλησία στον τρόπο και το βίωμά μας, που δεν είναι άλλο από την προσευχή. Στις Τουρκικές προκλήσεις απαντούμε με προσευχή. Στην παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών απαντούμε με προσευχή».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου