Tuesday, 7 May, 2024

Εικόνες «αποκάλυψης» στην Πορτογαλία

Περισσότεροι από 600 πυροσβέστες εξακολουθούν να προσπαθούν σήμερα να θέσουν υπό έλεγχο μια τεράστια δασική πυρκαγιά στο κέντρο της Πορτογαλίας η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 62 ανθρώπων, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στη χώρα

Παρά τη μικρή πτώση που σημείωσαν οι υψηλές θερμοκρασίες, η φωτιά, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, στο κέντρο της Πορτογαλίας, εξακολουθεί να μαίνεται, επεκτεινόμενη στις γειτονικές περιοχές Καστέλο Μπράνκου και Κοΐμπρα.

Σε όλη τη χώρα, οι εστίες πυρκαγιών μειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στις 35, αλλά τα μέσα που είχαν κινητοποιηθεί για την κατάσβεσή τους παρέμειναν περίπου τα ίδια, με περισσότερους από 2.000 πυροσβέστες και 660 οχήματα. «Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μέγιστος» στα κεντρικά, προειδοποιεί η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

«Η Πορτογαλία θρηνεί για το Πεδρογάου Γκραντ», «Στη μνήμη των θυμάτων», «Ο πόνος μας προς όλους», ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων με μαύρα γράμματα. «Πώς μπόρεσε να συνέβη αυτό;» διερωτάται η Jornal de Noticias. «Γιατί;» ρωτάει η Publico.

Εκατόμβη νεκρών φοβούνται οι αρχές στην Πορτογαλία, που ήδη μετρά 62 θύματα από τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν το Σάββατο την περιοχή Λεϊρία της κεντρικής χώρας. Πολλοί από τους νεκρούς παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους και δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν, καθώς οι φλόγες «σάρωσαν» ακόμη και τους δρόμους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις πορτογαλικές Αρχές, οι νεκροί έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 62, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 59. Τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και απανθρακώθηκαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Από επίσημα χείλη εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100, καθώς οι φωτιές μαίνονταν ανεξέλεγκτες και δεν έχουν πλήρη εικόνα για το καταστρεπτικό τους έργο. Τα μέσα ενημέρωσης στην Πορτογαλία μεταδίδουν ότι η φωτιά παραμένει εκτός ελέγχου παρότι 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.

in -protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου