Friday, 26 April, 2024

Κορονοϊός: Τετράχρονος στο Μιλάνο μολύνθηκε τον Νοέμβριο του 2019

Ένα τετράχρονο αγόρι στο Μιλάνο μολύνθηκε από τον κορονοϊό τον Νοέμβριο του 2019, όπως εικάζεται
σε μία τελευταία απόδειξη ότι ο φονικός ιός μεταδιδόταν σε ολόκληρο τον πλανήτη προτού η Κίνα αναγνωρίζει την ύπαρξή του τον Δεκέμβριο του 2019. Το παιδί που ζούσε κοντά στο Μιλάνο και δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό εμφάνισε συμπτώματα στις 21 Νοεμβρίου. Ξεκίνησε με έναν βήχα και μεταφέρθηκε στην εντατική του νοσοκομείου μέρες μετά. Στις 5 Δεκεμβρίου ελήφθη επίχρισμα από τον λαιμό του και το δείγμα έκτοτε βγήκε θετικό για τον ιό που προκαλεί Covid-19.

Αλλά κανείς δεν αντιλήφθηκε τον ιό στην Ιταλία έως το τέλος του Ιανουαρίου, εβδομάδες πριν από το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη. Η Κίνα έχει κατηγορηθεί για συγκάλυψη της επιδημίας στο πρώιμο στάδιο, στερώντας από άλλες χώρες το χρονικό περιθώριο να προετοιμαστούν σωστά για τις επιθετικές λοιμώξεις.

Το τελευταίο εύρημα έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες έπειτα από μία έρευνα από το Εθνικό Καρκινικό Ινστιτούτο της Ιταλίας που υπαινίσσεται ότι ο ιός μεταδιδόταν από τον Σεπτέμβριο του 2019. Ερευνητές βρήκαν ότι δεκάδες εθελοντές σε δοκιμή από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο είχαν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορονοϊού πολύ πριν από τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με άλλη έρευνα,
τέσσερις άνθρωποι είχαν ήδη αντισώματα έως την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, κάτι που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να είχαν τον ιό τον Σεπτέμβριο.
Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ο τετράχρονος που ανέπτυξε τον βήχα στις 21 Νοεμβρίου πιθανόν είχε μολυνθεί. Εννέα ημέρες μετά που αρρώστησε, το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, στην Εντατική με αναπνευστική δυσκολία και εμετούς. Την 1η Δεκεμβρίου, έβγαλε εξάνθημα ιλαράς και θεωρήθηκε τότε ότι η ιλαρά ήταν η αιτία της ασθένειάς του. Αυτό σήμαινε ότι το επίχρισμα που ελήφθη στις 5 Δεκεμβρίου δεν ήταν «βέλτιστο» για την ανίχνευση του Covid-19 επειδή ελήφθη από τον λαιμό του αγοριού και όχι από τη μύτη του. Πάντως, το δείγμα βγήκε θετικό. Οι ερευνητές που έγραψαν στο Journal of Emerging Infectious Diseases, είπαν ότ ιταευρήματά τους συμφωνούσαν με άλλα στοιχεία για την πρώιμη διάδοση του Covid-19 στην Ευρώπη. Η έρευνα αναφέρει ότι μια μακροπρόθεσμη, μη αναγνωρισμένη μετάδοση του ιού θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγήσει γιατί το ξέσπασμα ήταν τόσο καταστροφικό για την Ιταλία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Πηγή: Daily Mail

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου