Tuesday, 7 May, 2024

Πέθανε ο πρώην πάπας Βενέδικτος

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών, μια «ανάσα» πριν από το 2023, ο πρώην Πάπας Βενέδικτος.

Την είδηση του θανάτου του πρώην Πάπα, ο πρώτος που είχε παραιτηθεί τους τελευταίους έξι αιώνες για λόγους υγείας το 2013, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Προ ημερών, ο διάδοχός του, Πάπας Φραγκίσκος, είχε ζητήσει από τους πιστούς να προσευχηθούν για αυτός, καθώς, όπως είπε, «είναι πολύ άρρωστος». Ο Βενέδικτος ηγήθηκε της καθολικής εκκλησίας για λιγότερο από οκτώ χρόνια, ωστόσο πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στο Βατικανό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι επισκεπτόταν τον Βενέδικτο τακτικά. «Με θλίψη σας ενημερώνουμε ότι ο Επίτιμος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ πέθανε στις 9:34…» γράφει η ανακοίνωση του Βατικανού, που παράλληλα τονίζει ότι θα δημοσιοποιηθούν περισσότερα στοιχεία «όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα».

Ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄διετέλεσε 265ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ανώτατος άρχοντας του ανεξάρτητου κράτους-πόλεως του Βατικανού. Έπειτα από την παραίτησή του, στις 28 Φεβρουαρίου 2013, έλαβε τον τίτλο «Επίτιμος Πάπας» (Pontifex emeritus) και συνέχισε να προσφωνείται ως «Η Αγιότητά σας, Βενέδικτε ΙΣΤ’».

H δημόσια ιταλική τηλεόραση Rai, μετέδωσε ότι από τις 2 Ιανουαρίου, η σορός του επίτημου Πάπα Βενέδικτου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Βατικανό. Η κηδεία του πρώην Πάπα Βενέδικτου, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών, θα τελεστεί την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου