Tuesday, 7 May, 2024

Προειδοποιήσεις Χαντ για μη Brexit, αν ακυρωθεί η συμφωνία της Μέι

Για «παράλυση Brexit» που θα μπορούσε να αποτρέψει ακόμη και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χάντ

σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία της Μέι.
Μια τέτοια έκβαση θα ήταν «εξαιρετικά ζημιογόνα» για τις σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους και τη διεθνή φήμη της Βρετανίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.
Μιλώντας στο BBC Radio 4, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σημείωσε επίσης πως αν δεν ολοκλήρωναν το Brexit αυτό θα ήταν «μια ουσιαστική ρήξη της εμπιστοσύνης μεταξύ του λαού και των πολιτικών» και ότι αυτό κατά τη γνώμη του «θα το μετανιώναμε για πολλές, πολλές γενιές».
Ο Χαντ είπε ακόμη ότι αν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Μέι με την Ε.Ε. ίσως να οδηγούσε σε ένα διαφορετικό τύπο αποχώρησης αλλά περισσότερο σε μια διαδικασία που θα απέτρεπε το Brexit.
«Αν απορριφθεί αυτή η συμφωνία, αυτό στο οποίο ίσως καταλήξουμε δεν είναι ένας διαφορετικός τύπος Brexit αλλά παράλυση Brexit. Και κάτι τέτοιο στο τέλος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποφυγή του Brexit», είπε ακόμη και εξήγησε: «Θέλω να πω ότι αυτό θα ήταν απίστευτα ζημιογόνα ρήξη της εμπιστοσύνης και πολύ κακό για τη φήμη της Βρετανίας, το να έχουμε αποφασίσει να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε. αν στο τέλος για οποιοδήποτε λόγο δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας επέμεινε ότι υπάρχει μόνο ένα θέμα που προκαλεί το αδιέξοδο στη συμφωνία της Μέι και πως αυτό είναι ο λεγόμενος μηχανισμός «backstop», που έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίσει πως δεν υπάρξει επιστροφή σε σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία.
Όπως είπε το αδιέξοδο θα μπορούσε να αρθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο ελάμβανε νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε. ότι το backstop θα είναι προσωρινό.
efsyn – πληροφορίες από Guardian

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου