Saturday, 4 May, 2024

Τουρκία: Εγκλωβισμένος ο Ερντογάν – Αμείωτη η προκλητικότητα με πτήσεις και κυπριακή ΑΟΖ

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε για την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η κόντρα με τις ΗΠΑ

για τους S-400 έχει χτυπήσει «κόκκινο» και η Άγκυρα δέχεται ομαδικά πυρά για τις προκλητικές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Sabah, στο «μενού» του υπουργικού συμβουλίου θα βρεθούν «εθνικά και διεθνή θέματα» -από την αγορά των ρωσικών S-400 μέχρι και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.
Ωστόσο, τη συζήτηση αναμένεται να μονοπωλήσει η αγορά των ρωσικών S-400 και οι «κλυδωνισμοί» που έχουν προκληθεί στο διεθνές πολιτικό τοπίο. Η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να θέσει επί τάπητος το «μπλόκο» των ΗΠΑ στην εκπαίδευση των πιλότων της στο πρόγραμμα F-35. Το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις ΗΠΑ και Ουάσινγκτον βρίσκονται στο… ναδίρ, με αξιωματούχους των δύο πλευρών να ανταλλάσσουν απειλές και προειδοποιήσεις.
Η κυβέρνηση Τραμπ, έχει καταστήσει σαφές πως η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις εάν προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος και οι υπουργοί της κυβέρνησής του διαμηνύουν σχεδόν καθημερινά πως η αγορά των S-400 έχει πλέον κλείσει και δεν μπορεί να αναστραφεί.
Όπως γράφει η Sabah, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναμένεται να ενημερώσει στους υπόλοιπους υπουργούς για το γράμμα που έλαβε προ ημερών από τον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν. Πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Σάναχαν, μέσω της επιστολής, διεμήνυσε πως σε περίπτωση που προχωρήσει η αγορά των S-400 τότε οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, που έχει παραγγείλει η χώρα. Συμπλήρωσε δε, πως το Πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών την 31η Ιουλίου, εάν η Τουρκία δεν αλλάξει τη στάση της.
Η συνάντηση του υπουργικού, υπό τον ίδιο τον Ερντογάν, πραγματοποιείται πριν από το ταξίδι του προέδρου της χώρας στη G-20 στις 28-29 Ιουνίου.
Ανησυχία ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Την ανησυχία του για τις προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, επανέλαβε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παίρνει αποστάσεις και εμμέσως δεν επιδοκιμάζει την κίνηση της Λευκωσίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του γεωτρύπανου «Πορθητής».
Σε πιο χαμηλούς τόνους από την προηγούμενη τοποθέτηση του στις 6 Μαΐου για τις κινήσεις της Άγκυρας, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του για τις προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και επανέλαβε την πάγια θέση του για την ισότιμη κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
«Έχουμε δει αυτές τις αναφορές των ΜΜΕ και αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν υπεράκτιες γεωτρήσεις σε περιοχή που αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», συνέχισε σχολιάζοντας την απόφαση της Λευκωσίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του γεωτρύπανου «Πορθητής» και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισότιμα και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
Αμείωτη η τουρκική προκλητικότητα
Μετά το ερευνητικό σκάφος «Πορθητής» που κινείται αυτή τη στιγμή ενός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, σύντομα αναμένεται να βγει στη Μεσόγειο και δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Πρόκειται για το Γαιβούζ το οποίο είναι προγραμματισμένο να κινηθεί τον Ιούλιο νοτίως του Καστελόριζου.
Οι επιδιώξεις της Άγκυρας
Η έρευνα για υδρογονάνθρακες είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Η Τουρκία δεν έχει δυνατότητες αυτή τη στιγμή να κάνει τέτοιες έρευνες. Η παρουσία των δύο τουρκικών ερευνητικών πλοίων έχει πολιτικό συμβολικό-πολιτικό χαρακτήρα. Με μοχλό πίεση τις δικές της έρευνες η Άγκυρα ζητάει από τη Λευκωσία:
είτε να σταματήσει τις έρευνες και την προσπάθεια εκμετάλλευση του φυσικού αερίου,
είτε να δημιουργηθεί ένα κοινό εταιρικό σχήμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που θα εκμεταλλευτεί τα όποια κοιτάσματα,
είτε να δημιουργηθεί ένα fund με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και θα αποδώσει τα χρήματα στους Κυπρίους μετά τη λύση του Κυπριακού.
Αν η Λευκωσία δεν δεχτεί μια από αυτές τις προτάσεις, η Άγκυρα φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις έρευνες σε περιοχές που η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν ότι ανήκουν στις ΑΟΖ τους.
Η δήλωση Αξόι
Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Αξόι σχετικά με την πρόθεση της Κύπρου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για όσους συμμετέχουν στις τουρκικές έρευνες: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις πληροφορίες στο Τύπο σχετικά με τις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση για τους υπαλλήλους του γεωτρύπανου μας Φατίχ και όσων εταιρειών συνεργάζονται με την ΤPAO (Εταιρία Τουρκικών Πετρέλαιων). Aν αληθεύει η απόφαση αυτή, που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους αγνοεί, τότε δεν θα έχει καμία ισχύ για εμάς. Αν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο θράσος να μην έχει κανένας αμφιβολία πως θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση. Δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα αυτές οι κενές ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης που έχουν στόχο να σταματήσουμε τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας», καταλήγει.
newsbomb.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου