Friday, 3 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μποϊκοτάζ από ΙΝΚΑ στα προϊόντα πολυεθνικών που επιβλήθηκε πρόστιμο

Μποϊκοτάζ από το ΙΝΚΑ στα προϊόντα των εταιρειών Unilever και Procter&Gamble που τους επιβλήθηκε πρόστιμο από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ζητά να γνωστοποιηθούν τα προϊόντα της αθέμιτης κερδοφορίας.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ελλάδας-ΙΝΚΑ κηρύσσει μποϊκοτάζ στο χρονικό διάστημα από 13 έως 19 Νοεμβρίου, στα προϊόντα των εταιρειών Unilever και Procter&Gamble. Για την απόφαση αυτή, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.

«Εμείς το ΙΝΚΑ αποφασίσαμε από Δευτέρα 13 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 19 Νοεμβρίου να μποϊκοτάρουμε την αγορά προϊόντων από τις εταιρείες Unilever και Ρrocter&Gamble. Λάβαμε αυτή την απόφαση γιατί δεν επιτρέπεται πολυεθνικοί οίκοι να κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Λεχουρίτης.

Την ίδια ώρα η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, με εξώδικη πρόσκληση προς την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς και τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ζητά να γνωστοποιηθούν τα προϊόντα της αθέμιτης κερδοφορίας των δυο πολυεθνικών εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο.

Με το εξώδικο η οργάνωση των καταναλωτών ζητάει από το υπουργείο να ανακοινώσει δημόσια τους κωδικούς των προϊόντων, την επωνυμίες και γενικότερα οποιοδήποτε προσδιοριστικό στοιχείο έχει έτσι ώστε να προκύψει η περιγραφή της παράβασης και να υπάρξει ορθή και ακριβής ενημέρωση των καταναλωτών.

Επίσης, ζητάει να ενημερωθεί για το χρονικό διάστημα που οι δυο πολυεθνικές παραβίασαν τη νομοθεσία, ρωτάει εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προτίθεται να επιβάλει ανώτατες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες σημαντικά για τη διαβίωση των καταναλωτών, και εάν έλεγξε η ΔΙΜΕΑ την αρχική τιμή επί της οποίας υπολόγισαν οι δυο πολυεθνικές την έκπτωση τουλάχιστον 5% για τουλάχιστον 6 μήνες για όσα από τα προϊόντα τους που συμμετέχουν στη σχετική πρωτοβουλία, ώστε να αποκλειστεί ότι υπολογίστηκε η έκπτωση με αυξημένη τιμή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, επιβλήθηκε το ανώτατο πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ, σε κάθε μια από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:

Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».

Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE».

Στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του προστίμου που της επιβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει η Ελαΐς Unilever Hellas… οπότε το θέμα δεν είναι αν μπήκαν πρόστιμα, αλλά αν θα επιβληθούν και θα πληρωθούν… 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου