Saturday, 27 April, 2024

Ξαφνική και αδικαιολόγητη αύξηση της βενζίνης. Ξεπέρασε τα 2 €

Οι τιμές στα καύσιμα εξακολουθούν να ανεβαίνουν, με την αμόλυβδη βενζίνη να φτάνει πάλι στα υψηλά των 2 ευρώ το λίτρο.

Η αύξηση είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, φτάνοντας ακόμη και στα 12-15 λεπτά ανά λίτρο σε ορισμένες περιοχές εντός μόλις 4 εβδομάδων.

Παρά την κίνηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, που παραμένει σταθερή κοντά στα 82 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές στην εσωτερική αγορά συνεχίζουν να εκτοξεύονται κάτι που είναι αδικαιολόγητο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων έχει ανέλθει στα 1,902 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν ήταν στα 1,815 ευρώ, με διαφορά 8,5 λεπτών το λίτρο. Σε περιφερειακό επίπεδο, όπως στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, οι τιμές έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο. Η τάση ανακλά την αύξηση και στο πετρέλαιο, με τη μέση τιμή του diesel να φτάνει τα 1,742 ευρώ το λίτρο από τα 1,646 ευρώ πριν έναν μήνα.

Το πετρέλαιο θέρμανσης παρουσιάζει επίσης αύξηση, αλλά με μικρότερο ρυθμό, τώρα είναι στα 1,346 ευρώ το λίτρο, από τα 1,288 ευρώ πριν από έναν μήνα, αυτό σημαίνει ότι για 500 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, ένας καταναλωτής πρέπει να πληρώσει σήμερα 673 ευρώ, έναντι 644 ευρώ πριν από 30 ημέρες, δηλαδή 29 ευρώ περισσότερα.

Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες. Κατ’ αρχήν, η τιμή του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές επηρεάζει το κόστος της βενζίνης.

Πέραν αυτού, το πετρέλαιο πρέπει να διυλιστεί, να μεταφερθεί και να διανεμηθεί, προσθέτοντας περαιτέρω έξοδα. Επιπλέον, υπάρχουν φόροι και τέλη που επιβάλλονται από το κράτος, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και το ΦΠΑ. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανά περιοχή εξαιτίας διαφορών στα έξοδα μεταφοράς και διανομής, καθώς και λόγω τοπικών επιβαρύνσεων και τελών.

Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας λειτουργεί η σελίδα fuelprices, όπου μπορείτε να δείτε και να συγκρίνετε τις τιμές των καυσίμων στην περιοχή σας.

Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα «Εάν είστε Καταναλωτής, ψάξτε για πρατήρια, διευθύνσεις, καύσιμα και τιμές σε όλη την Ελληνική Επικράτεια».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου