Friday, 3 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου-Μαρκόπουλου, στην εξεταστική για τα Τέμπη

Με ένταση και σφοδρή αντιπαράθεση για διαδικαστικά ζητήματα ξεκίνησε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή που καλείται να διερευνήσει τις χρόνιες παθογένειες του σιδηροδρομικού δικτύου και τις αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης εξέφρασε νομικό προβληματισμό για την συμμετοχή της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου στην επιτροπή και πρότεινε να απευθυνθεί ερώτημα προς το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για το αν η διπλή ιδιότητά της ως μέλος της εξεταστικής και παράλληλα ως συνήγορος κατηγορίας στην ίδια υπόθεση αποτελεί κόλλημα και σύγκρουση συμφερόντων.

Με την πρόταση του κ. Πλεύρη συμφώνησε το σύνολο των εισηγητών εκτός της κυρίας Κωνσταντοπούλου που κατήγγειλε την πλειοψηφία για παρελκυστική τακτική και απόπειρα συσκότισης της αλήθειας. Η ίδια υποστήριξε ότι δεν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού στο πρόσωπό της και επέστρεψε το γάντι λέγοντας ότι λόγοι αποκλεισμού από τις εργασίες της επιτροπής συντρέχουν για τα μέλη της ΝΔ.

«Θέλετε να με αποκλείσετε γιατί ξέρετε ότι όσο είμαι εδώ δεν θα επιτρέψω να συσκοτιστεί η αλήθεια» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε σε άλλο σημείο «δέχομαι αγεληδόν επίθεση. Οσα γίνονται είναι ορατά. Λυσσωδώς προσπαθείτε να με διώξετε. Η επιτροπή έχει 31 μέλη και 1 βουλευτή απ την Πλεύση και θέλετε να διώξετε», όπως μεταδίδει το protothema.gr.

Οι καταγγελίες της κυρίας Κωνσταντοπούλου προκάλεσαν την αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον Νίκο Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ) να λέει «με την στάση μας δεν προσβάλλομε κανένα και δεν επιτρέπουμεστην κα Κωνσταντοπούλου να μας προσβάλλει και να μας ταυτίζει με την πλειοψηφία λέγοντας ότι είναι μόνη της απέναντι σε 30». Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι το κόμμα του είναι κατά του αποκλεισμού προσώπων.

Για μονοπώλιο ευαισθησίας και καταχρηστική συμπεριφορά κατηγόρησαν την κα Κωνσταντοπούλου και οι Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ), Πέτη Πέρκα (ανεξαρτ) και Ζωή Ράπτη. Πιο αναλυτικά, αρχικά ο κ. Πλεύρης είπε «η κα Κωνσταντοπούλου είναι συνήγορος οικογένειας θυμάτων. Υπάρχει προβληματισμός για το αν τίθεται κόλλημα. Προτείνω να τεθεί ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο και όταν θα έχουμε την απάντηση να τοποθετηθούμε για την αρτιότητα της σύνθεσης της επιτροπής μας».

Από την πλευρά της η κα Κωνσταντοπούλου απάντησε λέγοντας «Από τη διαδικασία στην Ολομέλεια την προηγούμενη Παρασκευή όταν και συζητήθηκαν οι προτάσεις προανακριτικής έχουν προκύψει κολλήματα και σύγκρουση συμφερόντων στα πρόσωπα του προέδρου, της αντιπροέδρου και των περισσοτέρων μελών της επιτροπής που προέρχονται από την ΝΔ. Πήρατε τον λόγο υπερασπιζόμενοι τον κ. Καραμανλή παίρνοντας θέση για την υπόθεση. Η στάση σας δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες μεροληψίας. Επίσης, ο κ. Πλεύρης έχει αυτονόητο κόλλημα γιατί είναι ουσιώδης μάρτυρας στην ίδια υπόθεση. Μετέβη στον τόπο του εγκλήματος και του δυστυχήματος τις πρώτες ώρες. Είδε με τα μάτια του και πήρε σημαντικές πληροφορίες» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «αυτό που κάνετε είναι αντιπερισπασμός. Είπα ότι θα φροντίσω προσωπικά ότι η υπόθεση θα ανοίγει κάθε μέρα και περισσότερο. Θορυβήθηκε ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση και επιχειρείτε να επινοήσετε λόγιους εξαίρεσής μου».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είχε και σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο όταν ο δεύτερος επιχείρησε να επιβάλλει την τήρηση του χρόνου στις τοποθετήσεις της.

«Μην μου κάνετε μπουλινγκ» είπε η κα Κωνσταντοπούλου για να πυροδοτήσει διάλογο:

Μαρκόπουλος: Εσείς κάνετε μπούλινγκ. Εχετε 2 λεπτά

Κωνσταντοπούλου: Μην έρχεστε μετά να μου λέτε ότι η γιαγιά μου ήταν δασκάλα του πατέρα σας. Αυτό που κάνετε- και λυπάμαι τις υπόλοιπες κυρίες- είναι συστηματικό μπούλινγκ. Δεν έχετε διανοηθεί να το κάνετε σε κανένα άλλο άντρα βουλευτή και αρχηγό κόμματος. Μόνο σε εμένα, Ουδεμία σύγκρουση συμφερόντων και κόλλημα υπάρχει. Θα θέσω το ζήτημα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα τους πω ότι η συμπαράσταση που τους προσφέρω αφιλοκερδώς συνιστά λόγο εξοβελισμού μου. Δεν θέλετε να διερευνηθεί η υπόθεση.

Μαρκόπουλος: Σας ακούσαμε

Κωνσταντοπούλου: Με τραμπουκισμούς εκτίθεστε.

Μαρκόπουλος: Μα ως πρώην πρόεδρος της Βουλής ξέρετε τον Κανονισμό, μην τον παραβιάζετε

Κωνσταντοπούλου: Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάτε. Έχετε στήσει την διαδικασία

Μαρκόπουλος: Σας παρακαλώ

Κωνσταντοπούλου: Δεν ντρέπεστε με 57 νεκρούς να παίζετε τέτοια παιχνίδια.

Πέραν αυτών ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης είπε αρχικά ότι «πράγματι προκύπτει θεωρητικά αυτό το κόλλημα για την κα Κωνσταντοπούλου» και συμφώνησε με την παραπομπή του θέματος στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ενώ θετική στάση κράτησαν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου