Sunday, 28 April, 2024

Ερευνήθηκαν και για κατασκοπεία οι 2 Έλληνες Αξιωματικοί

Νέα τροπή παίρνει το θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Αδριανούπολη με τους δύο Έλληνες Αξιωματικούς – Δήλωση βόμβα από τον Τούρκο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Και για κατασκοπεία ερευνήθηκαν οι δύο Έλληνες Αξιωματικοί, Άγγελος Μητρεοειδής και Δημήτρης Κούκλατζης, σύμφωνα με δηλώσει του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου, Μπεκίρ Μποζντάγ αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά έως ότου οριστεί η δίκη τους.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη φαίνεται ότι έπαιξαν οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ώρες απορρίφθηκε και η αίτηση των κρατουμένων να αφεθούν ελεύθεροι έως την δίκη τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν κρατούμενοι ενώ η ημερομηνία της δίκη τους δεν έχει ακόμα οριστεί.
Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη έως τη δίκη τους, η οποία δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί, ενώ οι έρευνες περί κατασκοπείας μπορεί να βαρύνουν τον φάκελο εναντίον τους.

Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Οι οικογένειες των δύο στρατιωτικών έφτασαν νωρίς το πρωί με ιδιωτικό αυτοκίνητο στις Καστανιές, απ’ όπου τους παρέλαβε τζιπ του Στρατού με το οποίο πέρασαν τα σύνορα.
Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο δικαστήριο για να λάβουν άδεια να επισκεφτούν τους δύο προφυλακισμένους στρατιωτικούς.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά τους και έτσι οι οικείοι των Ελλήνων στρατιωτικών κατευθύνθηκαν προς τη φυλακή όπου κρατούνται οι δύο άντρες.

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και o λοχίας επαγγελματίας οπλίτης Δημήτρης Κούκλατζης κατηγορούνται για «είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή», αν και τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν στην κατηγορία “απόπειρα κατασκοπείας”! Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις τουρκικές αρχές, ότι το κατηγορητήριο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν θα αλλάξει επί τα χείρω.

Επικοινωνία Καμμένου με τους γονείς των στρατιωτικών
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, για το συμβούλιο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο και θα ενημερώσει για το θέμα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Αδριανούπολη. Σημειώνεται ότι ο κ. Καμμένος είχε επικοινωνία με τους γονείς ενός εκ των δύο στρατιωτικών, του ανθυπολοχαγού.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Να διασφαλίσει ότι θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα οι στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο την Παρασκευή από Τούρκους, καλούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έπειτα από την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους στην Ανδριανούπολη.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σημείωσε πως «η αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι αρνητική εξέλιξη για τους ίδιους τους στρατιωτικούς και όχι μόνο».

«Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν εάν πρόκειται για διαδικαστικές παρενέργειες ενός μεθοριακού επεισοδίου ή για κάτι σοβαρότερο από την πλευρά της Τουρκίας, που προκαλεί συστηματικά, το οποίο απευχόμαστε» σημειώνει και καλεί την κυβέρνηση «να επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και διπλωματική ικανότητα. «Δεν είναι δυνατόν να καθησυχάζει τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό, όταν οι Τούρκοι καθημερινά αναδεικνύεται πως χειρίζονται την υπόθεση αποκλειστικά και μόνο για τις δικές τους σκοπιμότητες» καταλήγει.

Η Ένωση Κεντρώων από την πλευρά της ζητεί το θέμα να τεθεί στο ΝΑΤΟ και την Κομισιόν. Παράλληλα, αναφέρει πως «διαψεύδεται η πρόβλεψη εκείνων που θεώρησαν ότι οι δυο στρατιωτικοί μας, θα αφεθούν άμεσα ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε την αλληλεγγύη των εταίρων και συμμάχων, διαφορετικά η Ελλάδα θα εισέλθει σε περιπέτειες».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του, δια του Νίκου Σοφιανού, εξέφρασε συνολικότερα την ανησυχία του για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών. Ο κ. Σοφιανός σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι είναι γεγονός «άξιο προβληματισμού η παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή» προσθέτοντας «δεν ξέρω (αν) έχει πάρει ρόλο μεσάζοντα από την κυβέρνηση ή οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν επί παντός επιστητού σε όσα γίνονται στη χώρα μας».

«Είναι ένα επεισόδιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο ότι τέτοιες “παραβιάσεις” στα σύνορα είναι συνηθισμένα φαινόμενα» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Το γεγονός ότι αυτό το επεισόδιο εμπλέκεται σε μία περίοδο που η τουρκική άρχουσα τάξη κλιμακώνει την προκλητικότητά της απέναντι στη χώρα μας και στα κυριαρχικά της δικαιώματα είναι ένας παράγοντας επιπλέον ανησυχίας. Από αυτήν τη πλευρά, νομίζω, ότι πρέπει να απαιτήσουμε την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών και να μείνουμε εκεί»

dikaiologitika

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου