Friday, 3 May, 2024

ΝΔ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Eυρωεκλογές

Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει σήμερα το υπόμνημά της στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Eυρωεκλογές.

Μέσω αυτού θα ζητήσει τον αποκλεισμό του κόμματος των Σπαρτιατών από την εκλογική διαδικασία, επικαλούμενη το νόμο για την «πραγματική ηγεσία» των κομμάτων, που όπως θα υποστηρίξει, ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χτες υπόμνημα στον Άρειο Πάγο με το οποίο ζητά με τη σειρά του να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές.

Ποινική δίωξη σε βάρος των Σπαρτιατών
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε στις 4 Απριλίου την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών, πλην του προέδρου Βασίλη Στίγκα, για το αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων, αλλά και σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη, που τον θεωρεί ηθικό αυτουργό.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στίγκας είχε καταγγείλει παρασκηνιακές μεθόδους στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για Greek mafia και Δον Κορλεόνε.

Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων από την εισαγγελέα, τρεις βουλευτές των Σπαρτιατών ανεξαρτητοποιήθηκαν, με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να αριθμεί πλέον 7 βουλευτές, μιας και είχαν αποχωρήσει άλλοι δύο τους προηγούμενους μήνες.

Νέα Αριστερά: Επιστολή στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές
Η Νέα Αριστερά συντάσσεται με τα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που κατέθεσαν υπομνήματα για τους Σπαρτιάτες.

Ο Αλέξης Χαρίτσης με επιστολή του προς την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, που είναι υπεύθυνο για την ανακήρυξη των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές 2024, ζητά τη μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Αριστερά επισημαίνει ότι συντάσσεται με άλλα κόμματα που κατέθεσαν υπομνήματα για τους Σπαρτιάτες, θεωρώντας καθήκον των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών μέσων, για να υπερασπιστούν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος απέναντι στην ακροδεξιά και στον φασισμό.

Παράλληλα σημειώνει ότι εκκρεμεί η απόφαση του Εκλογοδικείου για την «πραγματική ηγεσία» και άρα τη νομιμότητα της συμμετοχής των «Σπαρτιατών» στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Νέα Αριστερά υπογραμμίζει ότι αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της η δημοκρατία, η υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων. Υπογραμμίζει ότι αποτελεί μείζονα κίνδυνο- τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη- η άνοδος της ακροδεξιάς, του αυταρχισμού και του εθνικισμού.

«Καλούμε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους για την τάση αυτή και να δεσμευτούν στην αντιμετώπισή της, κυρίως με πολιτικά μέσα, απέχοντας επίσης από την κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου και τη μικροπολιτική αφομοίωσή του στις πολιτικές τους προτάσεις», καταλήγει η Νέα Αριστερά.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου