Friday, 26 April, 2024

Πατριωτική Ένωση: Το σκάνδαλο των πλειστηριασμών συνεπάγεται και την απώλεια δεκάδων δισ. για το Δημόσιο…

Πατριωτική Ένωση: Το σκάνδαλο των πλειστηριασμών συνεπάγεται και ένα άλλο σκάνδαλο: την απώλεια δεκάδων δισ. ευρώ για το Δημόσιο από φοροαπαλλαγές

Μετά την απαράδεκτη απόφαση υπέρ των πλειστηριασμών του Αρείου Πάγου και τις καταγγελίες για τις ευθύνες όχι μόνο της σημερινής Κυβερνήσεως, αλλά και της προηγουμένης του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτεται και μια άλλη διάσταση της σκανδαλώδους αυτής υποθέσεως, που κυριολεκτικά αφήνει άναυδη την κοινή γνώμη.

Αποκαλύπτεται, συγκεκριμένα, ότι οι διαχειριστικές εταιρείες, που εξυπηρετούν τις τράπεζες και τα ξένα funds, δεν καταβάλλουν κανένα φόρο και κανένα τέλος στο Δημόσιο, κατά παράβαση κάθε  έννοιας συνταγματικής ισότητας και δίκαιης και χρηστής διοικήσεως.

Η εξαίρεση θεσμοθετήθηκε, πολύ καιρό πριν, από την αλήστου μνήμης Κυβέρνηση Σημίτη. Συγκεκριμένα, εισήχθη τότε ο νόμος 3156 «Περί Τιτλοποιήσεων», ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα. Οι εταιρείες διαχειρίσεως ιδρύονται, με βάση το νόμο αυτό, ως εταιρείες ειδικού σκοπού. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του παραπάνω νόμου, παράγραφος 5, «η μεταβίβαση απαιτήσεων προς και από την εταιρεία ειδικού σκοπού και η είσπραξη  των σχετικών απαιτήσεων από την εταιρεία αυτή απαλλάσσονται από κάθε άμεσο η έμμεσο φόρο, τέλη χαρτοσήμου, εισφορά η δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου η τρίτων».

Η παράγραφος 10 του ιδίου άρθρου αναφέρεται ειδικά στα ακίνητα και προνοεί τα εξής: «εάν ο μεταβιβάζων τα ακίνητα είναι, μετά τη μεταβίβαση, μισθωτής των ακινήτων, τότε η εταιρεία ειδικού σκοπού δεν έχει υποχρέωση καταβολής Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα αυτά, ούτε και συμπληρωματικού φόρου και τέλους χαρτοσήμου στο εισόδημα των ακινήτων αυτών».

Η απώλεια εσόδων του Δημοσίου από τις σκανδαλώδεις και προκλητικές αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις και πρακτικές ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση  οφείλει, τάχιστα, παράλληλα με τα αναγκαία μέτρα, που πρέπει να λάβει επειγόντως για την προστασία της κατοικίας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών από τους αρπακτικούς πλειστηριασμούς, πρέπει επίσης να προχωρήσει επειγόντως στην κατάργηση του σκανδαλώδους Σημιτικού νόμου, που επιτρέπει την απαράδεκτη διαρροή δεκάδων δισ. ευρώ εσόδων του κράτους και  την ασύδοτη κερδοσκοπία των funds, των τραπεζών και των εταιρειών διαχειρίσεως.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου