Saturday, 4 May, 2024

Στρατηγική Ανδρουλάκη για μεταγραφές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει για Αχτσιόγλου-Χαρίτση

Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά αποδυναμώνεται. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχεδιάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του και περιμένει.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, το περασμένο Σάββατο, ακόμη και οι πλέον ένθερμοι οπαδοί της διεύρυνσης άκουσαν με έκπληξη τον Νίκο Ανδρουλάκη να τάσσεται υπέρ και μάλιστα με «γενναιοψυχία και αξιοπρέπεια», απορρίπτοντας προφανώς – όπως και όλοι – στελέχη που ήταν προκλητικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Ανδρουλάκης: Θυμηθείτε τι έχουμε πει μεταξύ μας στο ΠΑΣΟΚ…

Όταν κάποιοι αντέτειναν ότι δεν μπορούμε να φέρουμε στο κόμμα όσους μας έβριζαν όλα αυτά τα χρόνια, απάντησε αρχικά με το παράδειγμα του Άδωνι Γεωργιάδη: «Ξέρετε τι έσερνε στον Μητσοτάκη και τον έκανε αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπουργό» για να προσθέσει με σαρκασμό: «Θυμηθείτε τι έχουμε πει εμείς ο ένας για τον άλλο στο ΠΑΣΟΚ…».

Αφού απέρριψε την πρόταση να δημιουργηθεί επιτροπή που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την διεύρυνση, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι θα το χειριστεί «προσωπικά», εννοώντας προφανώς για τα πιο γνωστά στελέχη. Μάλιστα, μετά τη συνεδρίαση το ίδιο απόγευμα που συναντήθηκε με μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών έδωσε το στίγμα του, ότι εννοεί τα περί διεύρυνσης. ««Δεν θα φέρουμε και τον Ραγκούση πίσω» φέρεται να τους είπε, αλλά έδωσε το πράσινο φως να βολιδοσκοπούν τοπικά μικρά και μεσαία προς υψηλόβαθμα στελέχη με απήχηση, που δεν έχουν προκαλέσει.

Τι έχει στο νου του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Η ευκαιρία είναι εδώ. Η άνοδος των ποσοστών του στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά πολύ περισσότερο οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν προσδοκίες, καθώς το δείχνουν δεύτερο κόμμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύει με το ΚΚΕ για την τρίτη θέση. Στη Χ. Τρικούπη μάλιστα δηλώνουν με ικανοποίηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή την Τετάρτη τους έκανε «μεγάλο δώρο» καθώς αφιέρωσε όλη την τριτολογία του για να απαντήσει στον Ν. Ανδρουλάκη, συμπεριφερόμενος «ως εμείς να είμαστε η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση» και δίνοντας την ευκαιρία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να κάνει ρελάνς».

Η αποχώρηση Αχτσιόγλου και η αδυναμία συνεννόησης με Κασσελάκη

Είναι προφανές επίσης, ότι η συνεννόηση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στ. Κασσελάκη που φυλλορροεί διαρκώς, είναι εκτός πεδίου. Άλλωστε, το «φλερτ» με τον Στέφανο Κασσελάκη τελείωσε πριν καν… ξεκινήσει. Ένα 24ωρο, μετά τη συνάντηση Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την οποία μάλιστα ακολούθησε και κοινή διαρροή, οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη κατά του Κώστα Σημίτη, σήμαναν το τέλος της όποιας κοινής συνισταμένης. Η φημολογούμενη αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου και της ομάδας των 6+6 ακόμη και σήμερα, καθώς και η πιθανότητα δημιουργίας ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας μαζί με Τσακαλώτο που θα έχει ως επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, είναι ένα σενάριο που απασχολεί την Χ. Τρικούπη. Και είναι αρκετοί εκείνοι που δεν το βλέπουν αρνητικά.

Άλλωστε, ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Thessaloniki Summit προχθές, είπε μια φράση η οποία ερμηνεύτηκε ως «πρώτο άνοιγμα» στην Αριστερά στο πρόσωπο όμως της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση στην περίπτωση που συγκροτήσουν νέο κόμμα. «Με πολιτικούς όρους, δηλαδή εάν συμφωνούμε σε ένα πολιτικό πλαίσιο, όπως έγινε με ένα κομμάτι της ανανεωτικής Αριστεράς, το οποίο είναι στο ΠΑΣΟΚ ή με ανθρώπους της οικολογίας, με χαρά να συζητήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε» ήταν η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη όταν ρωτήθηκε για το αν βρίσκει πεδίο συνεννόησης με τη γενιά των 40ρηδων που ετοιμάζει βαλίτσες.

Είναι γεγονός ότι αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ στην εσωκομματική αναμέτρηση μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ήταν πιο θετικοί στην επικράτηση Αχτσιόγλου. «Με τον Κασσελάκη θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα» έλεγαν μάλλον… προφητικά.

Σε όλο το διάστημα αυτό, λένε καλά γνωρίζοντες, δεν έλλειψαν οι έμμεσες επαφές -όχι απευθείας, αλλά μέσω τρίτων. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά και με τις δύο πλευρές (Ανδρουλάκη από τη μία και Ατχσιόγλου-Χαρίτση από την άλλη και ήρθε εκ νέου πρόσφατα στην επικαιρότητα) μετέφερε τις απόψεις τους με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας.

Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί αρκετά, μπορεί και απολύτως τίποτε. Στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ πάντως, σε πηγαδάκια, ορισμένοι έλεγαν: «Αν είχαμε μαζί μας Αχτσιόγλου-Χαρίτση, θα πετούσαμε εκλογικά». Ωστόσο, οι πιο έμπειροι, επισημαίνουν: «Το θέμα είναι οι ευρωεκλογές. Αν εκεί το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη και της ομάδας Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου είναι το ίδιο ή μεγαλύτερο από εκείνο του 17% των εθνικών εκλογών, τότε μπορεί η διάσπαση να μας κάνει και κακό. Αν είναι μικρότερο, τότε υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου με το πιο «υγιές» κομμάτι, εκείνο των αποχωρήσαντων».

Άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης, φέρεται να πιστεύει ότι το ορόσημο είναι οι ευρωεκλογές. Εάν το ΠΑΣΟΚ ανεβάσει αισθητά τα ποσοστά του, τότε, υπό όρους πλέον κυριαρχίας στον χώρο, θα κάνει το περιώνυμο προσκλητήριο προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Το πρώτο δείγμα ήταν στην Κεντρική Επιτροπή όπου δήλωσε ότι στόχος του δεν είναι να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να κερδίσει τη ΝΔ απευθύνοντας ταυτόχρονα και πρόσκληση συμπαράταξης ενόψει ευρωεκλογών.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου