Saturday, 4 May, 2024

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Μ. Βαρλάμη «Άγιος Λουκάς ο θαυματουργός» στα Γιαννιτσά

H συλλογή του διεθνούς φήμης Βεροιώτη ζωγράφου και αρχιτέκτονα Ευθύμιου Βαρλάμη, για τον Άγιο Λουκά, είναι ένα έργο πνοής για την Ορθοδοξία.

Το σπουδαίο αυτό εικαστικό έργο θρησκευτικού περιεχομένου είναι μοναδικό παγκοσμίως.

Εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, η γνωστή έκθεση ζωγραφικής του αειμνήστου Μακεδόνα ζωγράφου Ευθυμίου Βαρλάμη με θέμα: «Άγιος Λουκάς ο ιατρός και θαυματουργός», το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων  Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών.

Ο χώρος της έκθεσης του Αγίου Λουκά διαμορφώθηκε εντυπωσιακά με σχέδια του καθηγητή Μάκη Βαρλάμη και παρουσιάζει τον κύκλο έργων που ζωγράφισε ο καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας για το νεοφανή Άγιο με τη θαυματουργική δράση. Περιλαμβάνει 14 έργα μεγάλων διαστάσεων, τα οποία αναφέρονται στην ζωή και το έργο του σύγχρονου αυτού Αγίου της Ρωσίας.

Με τη σύγχρονη αυτή συλλογή τέχνης ο Άγιος Λουκάς γίνεται ακόμα πιο προσιτός στο ευρύ κοινό και δίνεται η δυνατότητα να νιώσουν όλοι οι άνθρωποι τον αγώνα και το μαρτυρικό βίο του.

Ο ίδιος ο εικαστικός Μ. Βαρλάμης έγραψε για το έργο του λίγο πριν ταξιδέψει στην αιωνιότητα (πέθανε σε ηλικία 75 ετών, στις 29/01/2016, έπειτα από βαριά ασθένεια):

«Οι παραστάσεις που παρουσιάζω στην ωραία ατμόσφαιρα της έκθεσης είναι αφιερωμένες σ’ έναν άνθρωπο που έζησε στα δύσκολα χρόνια της Ρωσίας με πολέμους, κακουχίες, εξορίες, βασανιστήρια και εξευτελισμούς. Ένας μεγάλος γιατρός, Καθηγητής, που δε λύγισε, ούτε λιγοψύχησε, αλλά βρήκε το δρόμο της σωτηρίας στην ορθόδοξη εκκλησία και από απλός ιερωμένος έφτασε στο αξίωμα τού αρχιεπισκόπου και στη μεγαλύτερη δικαίωση του ανθρώπου να πλησιάσει το Χριστό, τον Κύριό μας και σαν θεοφόρος στην αγιοσύνη να χαρίσει με το χάρισμα της θαυματουργίας του σε χιλιάδες ανθρώπους παρηγοριά και λύτρωση.

Πρόκειται λοιπόν για τον Άγιο Λουκά το θαυματουργό από τη Ρωσία. Με τα έργα μου αυτά, θέλω να μεταφέρω σε όλους τους ανθρώπους το βαθύτερο νόημα της τέχνης και ιδιαίτερα της ιερής τέχνης και να φανερώσω τη μυστική σύνδεση του ανθρώπου με το Θεό, τον Πατέρα μας, τον Πατέρα της αγάπης και της ευσπλαχνίας.

Πιστεύω ότι η θέαση και το ζωντανό βίωμα κάθε έργου μπορεί να βοηθήσει στην άμεση επιστροφή κάθε ανθρώπου που απομακρύνθηκε από το θρησκευτικό βίωμα. Η πιο έντονη αναγκαιότητα της αναγνώρισης της αγάπης, της πραότητας, της ταπεινότητας, της χριστιανικής πίστης».

Παράλληλα με την έκθεση, κυκλοφόρησε και η καλαίσθητη έκδοση που περιλαμβάνει τα έργα της συλλογής και τα κείμενα του ίδιου καλλιτέχνη.

Η συλλογή θα περιοδεύσει σε Μητροπόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και θα καταλήξει στην μόνιμη στέγη της, στο Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά στη Βέροια.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων  Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών έως τις 13 Φεβρουαρίου 2018.

Για πληροφορίες σχετικά με τις ώρες λειτουργίας της Έκθεσης και για ομαδικές ξεναγήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 23820 27183 και 6948 737527.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου