Monday, 6 May, 2024

Δύο χρόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν θα ξεχάσουμε την προδοσία ούτε την υποκρισία

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Ένας από τους πολέμιούς της

στην Ελλάδα, που αγωνίστηκε ενεργά τότε εναντίον της, μιλάει στο Sputnik.
Η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, που συμπληρώνει σήμερα τη δεύτερη επέτειο από την υπογραφή της, εξακολουθεί να ξεσηκώνει αντιδράσεις.
Στις 17 Ιουνίου 2018 οι τότε υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τη Συμφωνία, μετά από τις ομιλίες των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Τη Συμφωνία υπέγραψε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που επί δεκαετίες ασχολούνταν με το ονοματολογικό.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πέρασαν δύο χρόνια. Θυμάμαι την παλλαϊκή προσπάθεια για συγκέντρωση, που κάναμε στο Σύνταγμα στις 15- 16 Ιουνίου πριν πάει ο Τσίπρας στις Πρέσπες» σχολιάζει στο Sputnik, o επικεφαλής της «Ελληνικής Πολιτικής Συνείδησης», Μιχάλης Πατσίκας.
Ήταν επικεφαλής του συντονιστικού που διοργάνωσε τα πρώτα μακεδονικά συλλαλητήρια το 2018, ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα.
«Αν δεν είχαμε κάνει τα συλλαλητήρια η Μακεδονία θα πήγαινε άκλαυτη. Κατάφεραν να ανορθώσουν το ηθικό του κόσμου και να τους θυμίζουν ότι δώσαμε έναν αγώνα».

 

Την ίδια στιγμή, θυμάται τους πολιτικούς «πρωταγωνιστές» της Συμφωνίας.
«Δεν ξεχνάμε την προδοτική υπογραφή του τότε Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που είχε την κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα και του άλλου κυβερνητικού εταίρου του, Πάνου Καμμένου.

 

Δεν ξεχνάμε την υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και τότε αντιπολίτευσης, η οποία αντί να συμπαρασταθεί και να φύγει εκτός κοινοβουλίου, να παραιτηθεί, έτσι ώστε να μην μπορέσει ο τότε ΥΠΕΞ να υπογράψει, δεν το έκανε. Το μόνο που έκανε ήταν εκείνη η μομφή εναντίον της κυβέρνησης, ωστόσο δεν ήταν δυνατόν μια μειοψηφία να ρίξει την τότε κυβέρνηση.

 

Δεν θα ξεχάσουμε λοιπόν τη στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και της ΝΔ που ενώ έλεγε ότι θα αγωνιστεί, έστω για αν τη βελτιώσει. Το μόνο που έχουμε προς το παρόν είναι κυβερνητικές δηλώσεις για «σαφή τήρηση της συμφωνίας».
Μάλιστα, αναφέρουν ότι θα προσπαθήσουν να συστήσουν την επιτροπή για τις αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία για τα σχολικά βιβλία. Οι Σκοπιανοί από την πλευρά τους δεν έχουν αλλάξει τίποτα απολύτως στα δικά τους σχολικά βιβλία».
Η επιτροπή είναι «παγωμένη», όπως καταγγέλλει.
«Δεν είχε δουλέψει ως το τέλος του έτους, ενώ μετά ήρθε η πανδημία και τα σταμάτησε όλα. Τα πρόσωπα που την απαρτίζουν είναι τοποθετημένα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παρόλο που πιέσαμε να αλλάξουν τα πρόσωπα και ειδικά όσων είναι υπέρμαχοι αυτής της Συμφωνίας, δεν έχει γίνει κάτι. Θα έπρεπε να τοποθετηθούν πρόσωπα σε αυτήν την επιτροπή που θα είναι με το μέρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Οι αλλαγές που θα γίνουν θα θέλαμε να μην προάγουν το ψεύδος, αλλά την ιστορική αλήθεια. Αυτά θυμόμαστε και πάνω σε αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ως την οριστική κατάργηση. Το ψεύδος δεν παράγει δίκαιο. Είναι ψευδές ότι η γειτονική χώρα έχει Μακεδόνες, αλλιώς θα ήταν Έλληνες.
Το βέβαιο είναι ότι η Συμφωνία θα καταπέσει. Ωστόσο χρειάζονται αγώνες. Πιστεύω ότι μετά την κατάσταση με την πανδημία θα μπορέσουμε να εξετάσουμε το βηματισμό μας αναφορικά με όσα θα πράξουμε».
Αναφορικά αν θα γίνει εκ νέου νομική προσφυγή απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό. «Η μόνη δύναμη που μπορεί να έχει κάποιος είναι η πολιτική δύναμη για να την ακυρώσει».
Η λύση του ΟΗΕ και οι εκλογές στη γειτονική χώρα
Ο Μιχάλης Πατσίκας τονίζει ότι, ακόμα και σήμερα, η Συμφωνία θα μπορούσε να μπλοκαριστεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και να μην περάσει.
«Δεν έχει συζητηθεί από τον ΟΗΕ, ούτε καν από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μπορούμε να κάνουμε εκστρατείες. Θα καταπέσει κάποια στιγμή. Ξέρουμε ότι και οι Βούλγαροι πιέζουν αλλά και άλλα κράτη. Πρέπει να συνεχίσουμε την ανάδειξη του προβλήματος ώστε να εξακολουθήσει να είναι στη διεθνή ατζέντα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνουμε ενημερωτικές εκστρατείες. Δεν ξέρω αν θα μας προλάβουν οι εξελίξεις με τα υπόλοιπα. Τα εθνικά θέματα είναι αρκετά ψηλά στην ατζέντα. Η Τουρκία απειλεί με τις επεκτατικές της βλέψεις και τις γεωτρήσεις που απειλεί να κάνει. Άρα είναι όλα μαζί στο τραπέζι. Ενώ μας έλεγαν ότι η Συμφωνία με τα Σκόπια που θα τα έβαζε στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργούσε μέτωπο απέναντι στους Τούρκους, μάλλον δεν είναι έτσι. Το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώνεται».
Παράλληλα, αναφέρει ότι η ημερομηνία των εκλογών έχει κλειδώσει για τη γειτονική χώρα και είναι υψίστης σημασίας.
«Κρίσιμες οι επερχόμενες εκλογές στα Σκόπια. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν αποφασίσει να μην τηρήσει τη συμφωνία η νέα κυβέρνηση».
Πρόκειται για τις εκλογές αναφορικά με τις οποίες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, έκανε υπόδειξη αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσουν και σύμφωνα με αυτόν, θα πρέπει είναι προσηλωμένη στον ΝΑΤΟϊκό δρόμο.
Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Πατσίκας για τα μακεδονικά προϊόντα, υπογραμμίζει ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από τους γείτονες να αλλάξουν τις ονομασίες τους. «Σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις μέχρι πρότινος τα αποκαλούσαν μακεδονικά. Ούτε καν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους δεν έχουν αλλάξει, που φέρουν ντροπιαστικά τα αρχικά ΜΚ. Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μέχρι τη δικαίωση».
sputniknews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου