Saturday, 4 May, 2024

Εικόνες εξαθλίωσης στην Ειδομένη – Αυτό θέλουμε στην Πέλλα;

Τη δυσκολότερη νύχτα τους πέρασαν οι περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης καθώς έβρεχε καταρρακτωδώς για ώρες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία οι εγκλωβισμένοι στη χώρα είναι πάνω από 36.000.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η καταρρακτώδης βροχή που ξεκίνησε από το απόγευμα κράτησε μέχρι τα ξημερώματα και είχε ως αποτέλεσμα την μετατροπή της περιοχής σε ένα απέραντο λασπότοπο. Εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας άναψαν φωτιές και φόρεσαν σακούλες για να προστατευτούν από την καταιγίδα.

broxh
Όσοι είχαν σκηνή μπόρεσαν και πέρασαν τη νύχτα μέσα σε αυτή, φτιάχνοντας αυλάκια γύρω γύρω προκειμένου να προφυλαχθούν από τη βροχή. Όσοι δεν είχαν σκηνή, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, αναγκάστηκαν και κοιμήθηκαν κυριολεκτικά στο βρεγμένο έδαφος.
Στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης, η επίσημη Πολιτεία είναι απούσα, καθώς δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης προστασία των προσφύγων. Το μεσημέρι της Δευτέρας δύο αγοράκια ηλικίας 11 και 13 ετών χτυπήθηκαν από το ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα που έπαιζαν σε ένα βαγόνι στις σιδηροδρομικές γραμμές και διακομίστηκαν με εγκαύματα στο νοσοκομείο.
Ασφυκτικά γεμάτο είναι και το νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου έχουν μεταφερθεί πολλά προσφυγόπουλα άρρωστα, που λύγισαν από το κρύο και τις κακουχίες.
Τι μας δείχνει αυτό; Πως μια παρόμοια κατάσταση θα βίωναν οι πρόσφυγες αν είχαν εγκατασταθεί στον χώρο του παλιού αεροδιαδρόμου έξω από τα Άθυρα. Το σημείο είναι απροσπέλαστο για κοινά οχήματα μετά τη χθεσινή νεροποντή και η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με αγροτικά οχήματα ή τρακτέρ. Πού θα έμεναν οι άνθρωποι αυτοί μέσα στη λάσπη; Οι όποιες βεβιασμένες επιλογές ή οι κατηγορίες προς τους κατοίκους των Αθύρων που αντέδρασαν στην συγκεκριμένη επιλογή, σίγουρα καταρρέουν αν σκεφτεί κανείς το σκηνικό του να στηθεί ένας καταυλισμός για 3000 ανθρώπους, χωρίς να υπάρχουν υποδομές, σε μία βαλτώδη περιοχή δίπλα σε κτηνοτροφικές μονάδες.

broxh2
Επιπλέον, το νοσοκομείο των Γιαννιτσών δεν μπορεί να στηρίξει τους ασθενείς που μεταβαίνουν ήδη με την έλλειψη προσωπικού και υλικού. Τι θα γίνει αν οι 100 – 200 από τους ανθρώπους αυτούς χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης; Σε όποιο σημείο του δήμου της Πέλλας κι αν καταλήξουν οι… αρμόδιοι να εγκατασταθούν;
Τα ζητήματα είναι πολλά περισσότερα και πολύ πιο σοβαρά από το να ”ζητάμε απλά αίμα και να αφήνουμε ρετσινιές, με το να χαρακτηριζόμαστε όλοι φασίστες ή ρατσιστές” όπως μας είπε κάτοικος της περιοχής.
Καταγγελίες για τα Σκόπια
Νωρίτερα, εκατοντάδες άτομα, κυρίως από τη Βαγδάτη και τη Δαμασκό, πραγματοποίησαν μία ακόμη διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Οι άνθρωποι αυτοί πληροφορήθηκαν πριν μερικές ώρες ότι οι αρχές των Σκοπίων δεν θα τους επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, καθώς οι πόλεις από τις οποίες προέρχονται δεν θεωρούνται πια από την ΠΓΔΜ ως εμπόλεμες ζώνες.
Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι καταγγελίες των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα για την απάνθρωπη συμπεριφορά των σκοπιανών αστυνομικών, οι οποίοι τους ξυλοκοπούν και αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά να τους κυνηγούν, δαγκώνοντάς τους.
Το τελευταίο 24ωρο δεν έχει περάσει από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ κανένας πρόσφυγας, καθώς τα σύνορα από τα ξημερώματα της Δευτέρας παραμένουν κλειστά.

Εικόνες εξαθλίωσης στην Ειδομένη – Αυτό θέλουμε στην Πέλλα;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου