Friday, 3 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ηχηρό ΟΧΙ στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, από τους πολίτες και τον Δήμο Πέλλας

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Ιανουαρίου 2024, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου 

η μεγάλη συγκέντρωση φορέων και πολιτών του Δήμου Πέλλας με θέμα συζήτησης την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών. Μία πρωτοβουλία του Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη, η οποία είχε μεγάλη ανταπόκριση από φορείς και πολίτες που κατέκλυσαν τον χώρο της αίθουσας, έστειλε ένα μήνυμα δυναμισμού και αποφασιστικότητας κατά το οποίο κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή ούτε στο ελάχιστο η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου, με το φερόμενο νέο δικαστικό χωροταξικό χάρτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης.Τη συζήτηση άνοιξε ο ίδιος ο Δήμαρχος λέγοντας ότι: «Τα σχέδια περί συγχωνεύσεων και αλλαγών φημολογούνται από πολύ παλιά ακόμα πολύ πριν από την δική του θητεία ως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, φτάνοντας στο σήμερα επί προεδρίας του καλού φίλου και συναδέλφου μου Χρήστου Τανάσκου όπου πήραν ποιο επίσημο χαρακτήρα». Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό ως μία  «εμμονική διοικητική μεταρρύθμιση που δεν έχει καμία διοικητική και οικονομική λογική με την πραγματικότητα» ενώ αναφέρθηκε ότι και στην πρόσφατη κάθοδο στο Υπουργείο (την περασμένη Πέμπτη μαζί με τον Πρόεδρο του Δ.Σ.) έκανε αναφορά στον αρμόδιο Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Μπούγα για το λανθασμένο σκεπτικό μετατροπής του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών σ ́ ένα Περιφερειακό δικαστικό φορέα, τονίζοντας ότι “ο Δήμος Πέλλας είναι αποφασισμένος να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος λειτουργίας του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εφόσον παραμείνει με την υπάρχουσα μορφή του”.

Ο Δήμαρχος τόνισε επίσης ότι: «είμαστε αποφασισμένοι ως Δήμος Πέλλας αλλά και ως τοπική κοινωνία να αναλάβουμε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία άμεσα από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας με συμβολική κατάληψη του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών και ότι άλλο κριθεί σκόπιμο, ώστε να καταστήσουμε σαφή την αποφασιστικότητά μας για την αποτροπή μιας άδικης απόφασης υποβάθμισης του Πρωτοδικείου». Κλείνοντας επισήμανε ότι: «κρατάω την αισιοδοξία των κυβερνητικών βουλευτών ότι τελικά δεν θ ́ αλλάξει κάτι για το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών».Στο ίδιο μήκος κύματος με τον δήμαρχο και σε κλίμα ενότητας και αποφασιστικότητας κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.κ. Καστερίδη και Στάμκου, τονίζοντας ότι με μία ενδεχόμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη και στο θέμα της κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου.

Μετά τον κ. Φουντουκίδη τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου κ. Χρήστος Τανάσκος ο οποίος, όπως και στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, έκανε μία ιστορική αναφορά στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, στις συνέπειες που θα υπάρξουν για την τοπική κοινωνία με μία ενδεχόμενη υποβάθμιση του, ενώ αντίθετα αυτό που περιμέναμε από την ηγεσία του Υπουργείου ήταν η περεταίρω αναβάθμιση των παρεχόμενων δικαστικών υπηρεσιών του Πρωτοδικείου προς τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας.

Στάθηκε επίσης σε δύο ημερομηνίες. Στις 7/1/2024 όπου με επίσημο έγγραφο του Υπουργείου ενημερώθηκε για το σχέδιο της δικαστικής χωροταξικής αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει δύο προτάσεις για τον Νομό Πέλλας. Η 1η την δημιουργία ενός κεντρικού Πρωτοδικείου στην Έδεσσα με περιφερειακό δικαστικό φορέα στα Γιαννιτσά και μία 2η με κεντρικό Πρωτοδικείο στα Γιαννιτσά και περιφερειακό δικαστικό φορέα στην Έδεσσα. Στις 15/1/2024 με νέο έγγραφο το δικαστικό χωροταξικό σχέδιο του Υπουργείου περιλαμβάνει επίσης δύο προτάσεις : Η 1η την δημιουργία ενός κεντρικού πρωτοδικείου στην Έδεσσα με περιφερειακό δικαστικό φορέα στα Γιαννιτσά και μία 2η με την δημιουργία Πρωτοδικείου ΠΕΛΛΑΣ με έδρα την Έδεσσα, δηλαδή εξαφανίζεται η πρόταση για τα Γιαννιτσά και απλά μετονομάζεται το Πρωτοδικείο σε ΠΕΛΛΑΣ με έδρα όμως και στις δύο περιπτώσεις την Έδεσσα.

Τοποθετήσεις για το θέμα έκαναν και οι τοπικοί βουλευτές κ. Βασιλειάδης διά ζώσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης μέσω επιστολής του λόγο απουσίας του στην Αθήνα και ο Γ. Καρασμάνης όπως και η Θ. Τζάκρη μέσω διαδικτυακής σύνδεσης τους . Οι κυβερνητικοί βουλευτές αναφέρθηκαν στο σκεπτικό και την φιλοσοφία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνοντας τις παρατηρήσεις και τις ιδιαιτερότητες που έχουν καταθέσει στον αρμόδιο Υπουργό και Υφυπουργό για το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, εκφράζοντας στο τέλος την αισιοδοξία τους ότι δεν θ ́ αλλάξει κάτι στην υφιστάμενη κατάσταση και συνεπώς δεν θα υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών. Η κ. Τζάκρη επισήμανε τις διαχρονικές επισημάνσεις και τους φόβους της για μία επικείμενη υποβάθμιση ή κατάργηση του Πρωτοδικείου που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια φθάνοντας στις σημερινές εξελίξεις. Επίσης, εκπρόσωποι των εργαζομένων του Πρωτοδικείου, τοπικών φορέων της πόλης και του Δήμου δικηγόροι και απλοί πολίτες, έλαβαν τον λόγο για το ζήτημα, καταλήγοντας στην κάθετα αρνητική βούληση όλων, στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών. Να σημειώσουμε ότι λίγο πριν την έναρξη της συγκέντρωσης έξω από τον χώρο του Δημαρχείου μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας παράταξαν τα τρακτέρ τους, σε ένδειξη συμπαράστασης και διαμαρτυρίας ταυτόχρονα, στην επικείμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου