Friday, 26 April, 2024

Ιστορικός – τουριστικός σταθμός η Σκύδρα

Ιστορικός – τουριστικός σταθμός η Σκύδρα

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Σκύδρας την Τρίτη 28 Ιουλίου, παραβρέθηκαν ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης, και ο διδάκτωρ Ιστορίας στη Σορβόννη Παναγιώτης Πασχαλίδης, για να μιλήσουν για την ανάδειξη των Μνημείων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή.

Όπως ενημέρωσαν το Σώμα, και με οπτικό υλικό, η Σκύδρα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πορεία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2014 ήταν άλλωστε το ορόσημο της συμπλήρωσης των 100 ετών. Στη Θεσσαλονίκη, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επισκέπτες του Πολεμικού Μουσείου και των λοιπών μνημείων φτάνουν τους 200.000 ενώ ως παράδειγμα από τους εισηγητές, τέθηκε η Λήμνος που έγινε αγγλική βάση και κατέφθασαν χιλιάδες πρόσφυγες τα χρόνια του πολέμου, όπου σήμερα έχει χιλιάδες κόσμου που επισκέπτεται το νησί για τον ιστορικό και πολιτιστικό τουρισμό.

Κάτι παρόμοιο οπότε, σύμφωνα με τα λεγόμενα, θα μπορούσε να συμβεί και στην περιοχή της Σκύδρας και ‘’να διεκδικήσει την παρουσία της στο ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι’’. Μέσα στα μνημεία, που συζητήθηκαν είναι και ο πανελλήνια γνωστός σιδηροδρομικός σταθμός της Σκύδρας με την κίτρινη ώχρα στους τοίχους, την κόκκινη κεραμοσκεπή και τη γαλάζια ξύλινη επένδυση, που λίγες πόλεις στη χώρα έχουν συνδεθεί τόσο έντονα με ένα σταθμό, γιατί από εδώ ξεκινούσε το διάσημο τρενάκι της Καρατζόβας. Το 1916 μετά από απόφαση του Γαλλικού Αρχηγείου και με εργασίες των Σέρβων στρατιωτών εγκαταστάθηκε στη Σκύδρα ο σιδηρόδρομος τύπου «Nτεκοβίλ». Η δήμαρχος ανέφερε πως «Θα κάνουμε ότι απαιτηθεί για να δημιουργηθεί η διαδρομή αυτή στην ιστορία μας». Αξίζει να αναφέρουμε πως οι μαθητές του Λυκείου της Σκύδρας συνέβαλαν ώστε να συγκεντρωθούν στοιχεία με μία έρευνα – εργασία που έκαναν για τα μνημεία της περιοχής και τον σιδηρόδρομο. Η κ. Ιγνατιάδου πρότεινε ακόμη να γίνει μία ομάδα εργασίας ώστε να βοηθήσουν στη συλλογή πληροφοριών.

Περικοπές αποζημιώσεων;

Στα υπόλοιπα θέματα, με αφορμή παρέμβαση που έκανε ο επικεφαλής της ελάσσονος Μ. Κανάκης για τα οικονομικά του δήμου, η δήμαρχος δήλωσε ότι υπάρχει ζήτημα υπολειτουργίας των υπηρεσιών, όπως της καθαριότητας, εφόσον δεν μπορούν να κινηθούν τα οχήματα για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Υποστήριξε δε, ότι η ίδια και οι Αντιδήμαρχοι αποφάσισαν να περικόψουν τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν για να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες του δήμου. Είδωμεν!

Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου