Friday, 26 April, 2024

Κορονοϊός: 1.070 νέα κρούσματα πανελλαδικά – Ένα μόλις στην ΠΕ Πέλλας, το τελευταίο 24ωρο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 1.070 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 160935, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6002 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50974 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
249 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (71.9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1149 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5903 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3473 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στην ΠΕ Πέλλας, και συγκεκριμένα στα Γιαννιτσά, είχαμε μόλις ένα κρούσμα.
Σύψας: Χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη εισηγείται ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.
Ο καθηγητής επισήμανε πως ο κορωναϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε πως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ειδικά σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.
Ειδικότερα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας που παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων.
«Καμπανάκι» Τσιόδρα
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη.
Ο κ. Τσιόδρας έστειλε ισχυρό μήνυμα για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, συνεπεία της πανδημίας, η οποία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή συνδέεται με τις μεταλλάξεις αλλά και με ένα τρίτο κύμα το οποίο βρίσκεται ήδη προ των πυλών.
Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μια καλή κατάσταση, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.
Αύξηση στις περιοχές της Αττικής
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα κι ότι δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, στην Αττική σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 82% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών.
Τόνισε, μάλιστα, πως έχει σημειωθεί 78% αύξηση σε όλη την περιφέρεια Αττικής η οποία έχει αυτή τη στιγμή «λίγο κάτω από 4.000 ενεργά κρούσματα».

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου