Saturday, 4 May, 2024

Συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στην Έδεσσα ενάντια στα μέτρα του 4ου Μνημονίου

Αγωνιστική ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στα μέτρα του 4ου μνημονίου, που φέρνει για ψήφιση αύριο στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με οργανωτή το ΠΑΜΕ στην Πέλλα

σε Έδεσσα και Γιαννιτσά.

Με αγωνιστικό παλμό πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στους «Μ. Καταρράκτες» της Έδεσσας. Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες και στις δύο πόλεις με τα πανό του ΠΑΜΕ και με συνθήματα: «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική – των μονοπωλίων είναι εντολή», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Του λαού δυνάστες κλέφτες και ληστές, τρόικα, κυβέρνηση και καπιταλιστές», κ.α.pameedesaΗ συγκέντρωση της Έδεσσας ξεκίνησε με χαιρετισμό του εκπροσώπου των αγροτών Σουμελίδη Γιάννη, που δήλωσε το αγωνιστικό παρών της αγροτιάς στις κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα, μιας και στο στόχαστρο τους έχουν και την μικρομεσαία αγροτιά με τη δραστική μείωση του κουτσουρεμένου αφορολόγητου ορίου κατά 3.000 περίπου ευρώ, που κατακτήθηκε με τους σκληρούς αγώνες της αγροτιάς στα μπλόκα και θα επιβαρύνει με επιπλέον 650 € τον χρόνο κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο, με τη φοροληστεία αφού διατηρούνται τα τεκμήρια διαβίωσης, με τις νέες μειώσεις στις πενιχρές συντάξεις, με το προχώρημα των πλειστηριασμών σπιτιών και χωραφιών για τα χρέη, με την ενεργοποίηση αυτόματου κόφτη για τις κοινωνικές παροχές σε υγεία, παιδεία και πάει λέγοντας.

Παλεύει η μικρομεσαία αγροτιά για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο και καλύτερη ζωή στο χωριό, επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Κεντρικός ομιλητής από μέρους του ΠΑΜΕ  ο Αλέκος Ουγγρίνος, εκλεγμένος από τον χώρο των εργαζομένων της Περιφέρειας, καλώντας τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο σε διαρκή αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των – όποιων έχουν απομείνει – κατακτήσεων των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων.

Τα νέα μέτρα-οδοστρωτήρας έρχονται να ισοπεδώσουν κατακτήσεις που έχουν απομείνει όπως η κυριακάτικη αργία, επιδιώκουν να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν τους μισθούς-ψίχουλα, το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας, τη φοροληστεία κ.α… Πόσες φορές να φέρουμε παραδείγματα, όπως αυτό του κλάδου του τουρισμού; Ένας κλάδος με συνεχή ρεκόρ, με τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών συνεχώς να γιγαντώνονται. Τι εισπράττουν οι εργαζόμενοι του κλάδου; Με βάση τα μέτρα που ψήφισαν, τα μέτρα που επιδιώκουν να ψηφίσουν, αέρας στα πανιά της εργοδοσίας, έχει γίνει θεσμός η απληρωσιά, η ανασφάλιστη εργασία, οι νεκροί εργάτες. Τι εισπράττει ο υπόλοιπός λαός; Την αδυναμία να κάνει διακοπές εξαιτίας της ίδιας βάρβαρης πολιτικής ενώ παρακολουθεί βουνά, θάλασσες, παραλίες, μια σειρά υποδομές που φτιάχτηκαν με τον δικό του ιδρώτα να ξεπουλιούνται προς ενίσχυση του τουριστικού κεφαλαίου… Και σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα αρκεί κανείς να διαβάσει ορισμένα από αυτά. Περιλαμβάνουν ακόμα περισσότερο ζεστό χρήμα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα και πάλι της ανάπτυξης ενώ από την άλλη απαιτούν οι φτωχοί να πληρώνουν για να μοιράζονται κάποια ψίχουλα οι ακόμα φτωχότεροι.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου