Tuesday, 19 March, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Πρεμιέρα την επόμενη εβδομάδα

Πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2020

Εφέτος λόγω της πανδημίας, η έναρξη των δηλώσεων γίνεται πολύ αργότερα από το συνηθισμένο.
Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι μέχρι το τέλος Αυγούστου και η πρώτη δόση που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι και η οποία μπορεί να είναι διπλή, θα είναι επίσης στο τέλος Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι και πέρυσι ανάλογη ήταν η εικόνα και αυτό λόγο της πανδημίας.
Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, λόγω της πανδημίας, οι οποίες θα έχουν έκτακτο και όχι μόνιμο χαρακτήρα.
Μία εξ αυτών η εξαίρεση από τη υποχρέωση να συγκεντρώσουν με e-αποδείξεις το όριο του 30% του εισοδήματος τους όλοι οι πληττόμενοι από την πανδημία και οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών, καθώς για όλους αυτούς καταργείται για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις το πέναλτι 22% εάν δεν συμπληρώσουν το συγκεκριμένο όριο. Επίσης, για όλους τους πληττόμενους καταργούνται για φέτος και τα τεκμήρια διαβίωσης.
Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται ακόμη η μείωση στο μισό του πέναλτι 22% για όλους τους φορολογούμενους που θα έχουν συγκεντρώσει με e-αποδείξεις τουλάχιστον το 20% του εισοδήματος τους και θα υπολείπονται από το 30% που προβλέπει ο νόμος.
Επίσης το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις με δυνατότητα καταβολής των δύο πρώτων δόσεων έως 27 Αυγούστου ενώ αυξάνεται στο 3% από 2% το ποσοστό της έκπτωσης για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 30 Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο.
Πιο συγκεκριμένα για φέτος θα ισχύσουν τα εξής:
Δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
Δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.
Πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.
Άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
Μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
Μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
Εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου