Friday, 3 May, 2024

Όταν ο ίδιος ο αναπλ. Υπουργός Υγείας καπνίζει παντού, επιβάλλει πρόστιμα 10.000 ευρώ στους επαγγελματίες!

Το απόγευμα της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Κάπνισμα – Απειλή για τη Δημόσια Υγεία

η Εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου στις Ελληνικές Επιχειρήσεις» με τη συνεργασία της Π.Ε. Πέλλας και Επιμελητηρίου Πέλλας και χθες, Πέμπτη 22 του μήνα, αντίστοιχα στην Έδεσσα.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Πέλλας, Ελένη Καραντώνη και η Άννα Ερυθροπούλου από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου έκαναν αναφορά για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος – κάτι που δεν αφορά προφανώς τους επαγγελματίες, από την άποψη ότι αν έχουν κάποιον πελάτη που καπνίζει δεν θα του κάνουν «κήρυγμα» για τις 4.000 χημικές ή καρκινογόνες ουσίες του τσιγάρου!

Το ζήτημα όσων τουλάχιστον παραβρέθηκαν – γιατί και στις δύο εκδηλώσεις, Γιαννιτσών και Έδεσσας, ελάχιστοι ήταν αυτοί που έδωσαν το παρών και έδειξαν ενδιαφέρον είναι η επιβίωση τους… Βλέπουν καθημερινά τα μαγαζιά τους – χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος- να αδειάζουν και όπως αναφέρθηκε ζητούν «ΛΥΣΕΙΣ»!

Όταν ο ίδιος ο αναπλ. Υπουργός Υγείας και γιατρός στο επάγγελμα, Παύλος Πολάκης, καπνίζει στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου, όπως και στη Βουλή και δεν καταλαβαίνει τίποτε ενώ απαγορεύεται και ξέρει ότι για τον ίδιο δε θα υπάρξουν συνέπειες… οι επαγγελματίες τόνισαν ότι ο νόμος αν και εφόσον εφαρμοστεί πρέπει να γίνει καθολικά και για ΟΛΟΥΣ!

Για του λόγου το αληθές, ο φακός τον «συνέλαβε» κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη στο εντευκτήριο της βουλής με το τσιγάρο στο χέρι, όπως και στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου που τότε είχαν γραφτεί άπειρα αρνητικά σχόλια…

Το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια πολλά καφέ και ταβέρνες μετέτρεψαν τους εξωτερικούς χώρους σε πρόσθετα μαγαζιά… δεν έχει καμία σημασία, καθώς και κει, εφόσον πρόκειται για κλειστό χώρο από όλες τις πλευρές με πόρτα, τα πρόστιμα είναι τα ίδια με αυτά του «κανονικού» καταστήματος.

Τι να πούμε! Ότι εισακούστηκαν οι “φωνές” των αντικαπνιστών ότι σώθηκαν και πλέον δε θα βγαίνουν με αντιασφυξιογόνες μάσκες; Να περιμένουμε να καταδείξει ο χρόνος… πόσα μαγαζιά θα κλείσουν;

Η αδικία εξάλλου των κυρώσεων και του «διαχωρισμού» των καταστημάτων είναι ολοφάνερη. Στους χώρους διασκέδασης – μπουζούκια, club – καζίνο και στα στοιχηματικά καταστήματα του ΟΠΑΠ επιτρέπεται το κάπνισμα ενώ στα καφέ, και τα άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν τις 10.000 ευρώ!

Επιπλέον, για καταστήματα με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους είναι 400 ευρώ και για καταστήματα με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων είναι 500 ευρώ! Δηλαδή, η διαφορά από το τελευταίο καφενείο σε ένα μικρό χωριό μέχρι ένα καφέ στο… Κολωνάκι είναι μόλις 100 ευρώ!

Ο νόμος βέβαια αφορά όλες τις επιχειρήσεις – επαγγελματίες, επιτηδευματίες – που στους κλειστούς χώρους απαγορεύεται  το κάπνισμα και η μη τοποθέτηση ενδεικτικής πινακίδας – no smoking! – επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου