Saturday, 4 May, 2024

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολεμικό κράνος 600 ετών, στο Ιόνιο Πέλαγος

Ομάδα Ιταλών αρχαιολόγων, σε πρόσφατη έρευνα στο Ιόνιο, ανακάλυψαν ένα μεταλλικό κράνος μάχης. Οι δύτες,

στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας βρήκαν ένα μεγάλο και στρογγυλό βράχο που ξεχώριζε από άλλες πέτρες στον βυθό. Έχοντας μία προεξοχή στην κορυφή του, το αντικείμενο έδειχνε ότι δεν ήταν βράχος. Οι δύτες έβγαλαν το αντικείμενο έξω και διαπίστωσαν ότι ήταν αρχαίο πολεμικό κράνος το οποίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν εντελώς άθικτο. Η κυβερνητική οργάνωση από τη Σικελία, Superintendence of the Sea (SopMare), που είναι η αρχή για την προστασία αυτών των αρχαίων τεχνουργημάτων στα θαλάσσια ύδατα. Επίσης, είναι η οργάνωση που ανακοίνωσε την ανακάλυψη.

Σύμφωνα με αναφορές, το αντικείμενο βρέθηκε έξω από ένα μικρό νησί στη νοτιοανατολική ακτή της Σικελίας, το Βεντικάρι. Περιγράφοντας την ανακάλυψη, η SopMare εξήγησε σε μία δημοσίευση στο Facebook πως το αντικείμενο βρέθηκε σε βάθος περίπου 4.87 μέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος. 
Εκτός από την κυβερνητική οργάνωση, στην έρευνα συνέβαλαν και μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το κράνος πιθανότατα κατασκευάστηκε στα τέλη του 1400 έως το 1600. Είναι ένα κράνος Cabasset ή Capacete που είναι ισπανική και πορτογαλική λέξη, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιστορικός εξοπλισμός μάχης είναι ιβηρικού στιλ.

Η αρχή SopMare εξήγησε περαιτέρω στη δημοσίευση, ότι αυτός ο τύπος κράνους αποτελείται από ένα ημι-σφαιρικό ή οβάλ κύπελλο με μικρή κλίση κατά μήκος ολόκληρης της άκρης. Επιπλέον, σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, το διατρέχει μια χαμηλή άνω κορυφογραμμή που είναι είναι κυματιστή ή είναι ενισχυμένο από μεταλλικές σφαίρες. Πρόσθεσε, επίσης, «Είναι ένας τύπος κράνους που ήταν πολύ διαδεδομένος μεταξύ του πεζικού της εν λόγω περιόδου και χρησιμοποιούταν από τα στρατεύματα πλοίων».

Προτροπή για περαιτέρω ενάλια έρευνα
Η πρόσφατη ανακάλυψη ενθάρρυνε επίσης την ερευνητική ομάδα να συνεχίσει την έρευνα στην περιοχή για ν’ ανακτήσει περισσότερες πληροφορίες. Η SopMare έγραψε, «Περαιτέρω υποβρύχια έρευνα στην περιοχή της εφεύρεσης θα βοηθήσει στην αποσαφήνιση περισσότερων στοιχείων δηλαδή αν πρόκειται για μια μεμονωμένη εφεύρεση ή αν πιθανόν σχετίζεται με την παρουσία ενός ύστερου μεσαιωνικού ή σύγχρονου ευρήματος βαθιά στη θάλασσα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου